Φροντίδα και «προδέρμ»: Τα όμορφα ΕΠΑ.Λ. όμορφα καίγονται…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Από την ψήφιση του 4386/2016, του πρόσφατου νόμου για την Τ.Ε.Ε. και τις εξαγγελίες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν είχαμε αντιληφθεί τι θα επακολουθήσει. Αρχικά είχαμε το “μάζεμα” σε “δόσεις” των τομέων που ξεκίνησε με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό Φ20/105925/Δ4/29-06-2016, που τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό Φ20/120403/Δ4/21-07-2016 και παίρνοντας την τελική (?) μορφή με την εγκύκλιο με αρ. πρωτ. Φ20/122938/Δ4/26-7-2016 )

Σήμερα έχουμε τον “εξορθολογισμό” των ολιγομελών. Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και οι τοπικές Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. απεύθυναν επιστολές στον Υπουργό αλλά και στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης ζητώντας να δουν την πραγματική και ουσιαστική διάσταση του θέματος (ενδεικτικά βλ.: http://www.oltee.gr/?p=7386 στις 25-8-2016,

http://www.oltee.gr/?p=7446 στις 14-09-2016, http://elteekor.blogspot.com/2016/09/normal-0-false-false-false-el-x-none-x.html στις 19-09-2016).

Όμως η παλινδρόμηση μεταξύ εγκρίσεων και απ-εγκρίσεων, άλλοτε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και άλλοτε από τον Υπουργό, για την λειτουργία ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑ.Λ., δείχνει την έλλειψη σοβαρής προσέγγισης κομβικών ζητημάτων της Τ.Ε.Ε.. Συγκεκριμένα αρκετοί Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν ενέκριναν ολιγομελή τμήματα, ενώ άλλοι που αρχικά ενέκριναν άλλαξαν τις αποφάσεις τους λαμβάνοντας εντολές άνωθεν.

Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρουμε κάποιες αποφάσεις που τροποποιήθηκαν, αφαιρώντας τμήματα που αρχικά είχαν εγκριθεί:

στην Δ.Δ.Ε. Πιερίας η αρχική απόφαση:

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/7%CE%A7%CE%9B94653%CE%A0%CE%A3-%CE%9C%CE%A4%CE%9D

τροποποιήθηκε στην:

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A964%CE%964653%CE%A0%CE%A3-%CE%94%CE%974

στην Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής η αρχική απόφαση:

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9E9%CE%9B4653%CE%A0%CE%A3-%CE%987%CE%A1?inline=true

τροποποιήθηκε στην:

https://diavgeia.gov.gr/doc/75304653%CE%A0%CE%A3-9%CE%9F%CE%9B?inline=true

στην Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης η αρχική απόφαση:

https://diavgeia.gov.gr/doc/64%CE%97%CE%964653%CE%A0%CE%A3-%CE%A1%CE%97%CE%A7?inline=true

τροποποιήθηκε στην:

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A91%CE%9704653%CE%A0%CE%A3-02%CE%9E?inline=true

Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης η αρχική απόφαση:

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A96%CE%9544653%CE%A0%CE%A3-97%CE%91?inline=true

τροποποιήθηκε στην:

https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A8%CE%9A%CE%A34653%CE%A0%CE%A3-31%CE%95?inline=true

Η επιφανειακή ενασχόληση με το θέμα, καθώς οι πρόσφατες αλλαγές είναι τόσο νωπές που έχουν ως αποτέλεσμα το ράβε- ξήλωνε στην Τεχνική εκπαίδευση. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, της “επιτροπής Λιάκου” με τίτλο “ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΑΕΙ- ΤΕΙ ” (βλ. http://www.oltee.gr/?p=7703) περί διετούς Λυκείου, ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., προϊόν ενός διαλόγου που έγινε (;) – που τελείωσε (;) – που δεν τελείωσε (;) – που συνεχίζεται (;), συμπεραίνει κανείς την προχειρότητα των αλλαγών , χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχειωδώς σχεδιασμένο μεταβατικό στάδιο.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι αλλαγές που έγιναν στα ΕΠΑ.Λ. δεν ήταν προϊόν ουσιαστικού διαλόγου αλλά ενός κατ’ επίφαση διαλόγου, με μόνο κριτήριο την οικονομία χρήματος και δεν έλαβε διόλου υπόψη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Καλούνται οι εκπαιδευτικοί να ξελασπώσουν τις «αλλαγές επί χάρτου», μην έχοντας ούτε αναλυτικά προγράμματα ούτε οδηγίες αλλά να τους προτείνεται να χρησιμοποιήσουν αναχρονιστικά βιβλία δεκαπενταετίας (που ακόμα δεν έχουν διανεμηθεί).

Ας καταλάβουν επιτέλους πως στην εκπαίδευση δεν υπεισέρχονται μόνο λογιστικά αριθμητικά δεδομένα, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της είναι αυτά που θα μεταστρέψουν το μορφωτικό αποτέλεσμα από αρνητικό σε θετικό.

Με όλες αυτές τις αλλαγές καλλιεργείται και επαυξάνεται η άποψη της κοινωνίας πως τα ΕΠΑ.Λ. είναι σχολεία πρόχειρα σχεδιασμένα και σχολεία δεύτερης επιλογής . Συνοψίζοντας

δη λ ώ ν ο υ μ ε

την κατηγορηματική αντίθεσή μας:

I. Στην κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων των σχολείων της Τ.Ε.Ε.

II. Στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και στην μετακίνηση μαθητών.

III. Στους επιπλέον φραγμούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

IV. Στην περαιτέρω υποβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Δεν μπορούμε να ΦΟΡΤΩΝΟΥΜΕ συνεχώς τις ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ στις ΠΛΑΤΕΣ των ΜΑΘΗΤΩΝ, ούτε να παίζουμε με τις ζωές τους !

Κύριε Φίλη ας τελειώνουμε με τους αιωρούμενους μαθητές, ήρθε η ώρα να εγκρίνετε την λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων σήμερα διότι στις 15 Οκτωβρίου εκπνέει και η προθεσμία των μετεγγραφών.

Καλούμε

τους εκπαιδευτικούς που πιστεύουν στην αξία της Τ.Ε.Ε. να συσπειρωθούν γύρω από την Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., η οποία είναι η μόνη ανεξάρτητη – ακομμάτιστη – μη χειραγωγούμενη ομοσπονδία που αγωνίζεται για την εγκαθίδρυση των ΕΠΑ.Λ. σε σχολεία πρώτης επιλογής.

το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "