Υπουργείο Παιδείας: Μεγάλη Γκάφα - Εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συντάξεις - Ποιους αφορά

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Σε μια γκάφα ολκής, που αφορά τους εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν για να μην μειωθούν οι συντάξεις τους, φαίνεται ότι έχει υποπέσει το Υπουργείο Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ε.Τ. υπήρχαν δυο διατάξεις που ψηφίστηκαν με σκοπό να απαλλάξουν τους εκπαιδευτικούς από τις μειώσεις συντάξεων που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Ωστόσο, αυτές δεν θα ισχύσουν και αν οι εκπαιδευτικοί δεν ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους έως και αύριο 31/08/2016, κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη. Επιπροσθέτως, αν την πάρουν θα είναι ψαλιδισμένη!

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που εστάλη στις 25 Αυγούστου στις περιφερειακές διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ζητεί από τους εκπαιδευτικούς να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους μέχρι την Τετάρτη 31/08/2016 κάνοντας λόγο για «ουσιώδη πλάνη».

Το έγγραφο αυτό λέει ότι όσοι παραιτήθηκαν έως τις 12 Μαϊου αλλά συμπληρώνουν συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις έως τις 13 Μαϊου θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους γιατί το διάστημα μετά τις 13 Μαϊου δεν θεωρείται συντάξιμος χρόνος και αν δεν γυρίσουν στα σχολεία θα θεωρείται ότι αποχώρησαν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης!

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στην παγίδα έπεσαν πάνω από 1400 εκπαιδευτικοί και τώρα θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους μεσα σε λίγες ώρες, ειδάλλως θα μείνουν χωρίς σύνταξη!

Υπ. Παιδείας: Στοπ στην παραπληροφόρηση για το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών

Ανακριβή χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας δημοσιεύματα που αναφέρονται στο συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας τονίζει πως «είναι απολύτως ψευδές ότι οφείλουν να ανακαλέσουν την αίτηση συνταξιοδότησης όλοι οι εκπαιδευτικοί που την υπέβαλαν μέχρι 4/5/2016 ή ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη» και διευκρινίζει:

Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα εκ των 1350 εκπαιδευτικών που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης σύμφωνα με το αρ. 33 τουν.4386/2016, αφού θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 4/5/2016, έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης που προώθησε το Υπουργείο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς θα συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό σύστημα.

Το θέμα δημιουργείται για ένα μικρό αριθμό εκπαιδευτικών που δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι 4/5/2016.

Για τους εκπαιδευτικούς αυτούς οι μήνες που διανύθηκαν (από 5/5/2016 έως 31/8/2016) θα υπολογιστούν ως συντάξιμη υπηρεσία όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Για το λόγο αυτό τους δόθηκε η δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης παραίτησης μέχρι 31/8/2016.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ (Δήλωση στη Βουλή κατά την συζήτηση του νέου νομοσχεδίου): Μικρός αριθμός εκπαιδευτικών θα συνταξιοδοτηθεί


Επειδή δημιουργούνται εντυπώσεις, να πω ότι είναι ανακριβή τα δημοσιεύματα για το συνταξιοδοτικό θέμα των εκπαιδευτικών. Δεν πρόκειται για χίλιους πεντακόσιους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης φέτος, αλλά για περίπου εκατό – εκατόν τριάντα άτομα.

Αυτό είπε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης και πρόσθεσε:

Η πρόταση του υπουργείου, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ήταν ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για να φύγουν και να πάρουν σύνταξη τον Μάϊο, όπως είναι η νομοθεσία, θα φύγουν με το παλαιό καθεστώς συνταξιοδότησης, με δεδομένο ότι 31/8 τυπικά φεύγουν οι εκπαιδευτικοί από την υπηρεσία τους. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει μέχρι 4/5/2016 τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τις συμπληρώνουν αργότερα, είναι προφανές ότι δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να φύγουν και να θεωρηθεί ότι από 5/5/16 έως 31/8/16 διανύουν ή διήνυσαν συντάξιμη υπηρεσία.

Επαναλαμβάνω, δεν αφορά τους χίλιους πεντακόσιους που αναφέρθηκαν. Αφορά εκατό – εκατόν είκοσι εκπαιδευτικούς. Και αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί, όμως για τη δική τους τάξη και ασφάλεια ως προς τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα δώσαμε τη δυνατότητα μέχρι 31/8/16 να ανακληθεί η αίτηση παραίτησης.

Επαναλαμβάνω, πρόκειται για εκατό – εκατόν είκοσι εκπαιδευτικούς και όχι για χίλους πεντακόσιους που είναι το σύνολο των συνταξιοδοτηθέντων φέτος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τους καλούμε όλους πίσω. Γι’ αυτούς που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης θα ήθελα να το δείτε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ : Επαναλαμβάνω ότι για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 4/5/2016 και εκείνη την ημερομηνία πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όσοι δεν πληρούσαν στις 4/5/2016 τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και υπολόγιζαν να τις πληρούν στις 31/8, όταν –ξέρετε- αποχωρούν οι εκπαιδευτικοί και τυπικά από τα σχολεία, αυτοί δεν καλύπτονται. Το ποσοστό αυτό των ανθρώπων είναι μικρό. Είναι μόλις εκατό – εκατόν τριάντα άτομα το πολύ σε σύνολο χιλίων πεντακοσίων.

Η προσπάθεια του Υπουργείου ήταν και είναι να συνταξιοδοτηθούν οι εκπαιδευτικοί με το παλαιό καθεστώς που ίσχυε. Ήταν μια αδικία, επειδή αναγκάζονταν να βγουν 31/8 οι άνθρωποι αναγκαστικά, να τους πηγαίνουμε με το νέο καθεστώς. Για τους χίλιους διακόσιους – χίλιους τριακόσιους το πετύχαμε και συνταξιοδοτούνται με το παλαιό καθεστώς. Για τους εκατό – εκατόν τριάντα δεν το πετύχαμε, διότι υπήρχε αντίδραση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που επικαλείται σχετική νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "