Το «ζοφερό μέλλον» της Επαγγελματικής - Προβληματισμός για ΕΠΑΛ Δωδεκανήσου

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική

 


Έντονος προβληματισμός για την εύρυθμη λειτουργία των ΕΠΑΛ κατατέθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ των μελών της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» το μέλος της Α’ ΕΛΜΕΔ κ. Κώστας Ρακόπουλος: «Ο προβληματισμός και η ανησυχία μας αφορά την γενικότερη λειτουργία των ΕΠΑΛ και κυρίως των ειδικοτήτων. Η συνάντηση έγινε με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τον επανακαθορισμό του θεσμού των ΕΠΑΛ. Υπάρχει πρόβλημα με το μέλλον της τεχνικής εκπαίδευσης από κάθε άποψη».

Όπως έγινε γνωστό, οι προβληματισμοί που κατατέθηκαν από την Α’ ΕΛΜΕΔ συζητήθηκαν και με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη.

«Ειδικά για μερικά προβλήματα που είναι διοικητικά μπορούν να δοθούν λύσεις σε τοπικό επίπεδο, όπως η κάλυψη μερικών κενών. Τα μεγάλα προβλήματα των ΕΠΑΛ όμως, είναι αυτά που απασχολούν τον κλάδο και κυρίως ποια θα είναι η νέα δομή τους αφού θα εξαρτηθεί και η μετέπειτα λειτουργία και ο τρόπος εκπαίδευσης» λέει ο κ. Ρακόπουλος. Μάλιστα, εξέφρασε την αγωνία του κλάδου απέναντι στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν κάποια τμήματα της τεχνικής εκπαίδευσης είτε στον ΟΑΕΔ είτε σε άλλους φορείς.

Να σημειωθεί πως οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην τεχνική εκπαίδευση γενικότερα, αφορούν το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, «παράθυρο» για εισαγωγή και στα ΑΕΙ για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ και τροποποιήσεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας είναι να επαναφέρουν παλαιότερες διατάξεις όπως να δοθεί στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ η δυνατότητα εισαγωγής και στα πανεπιστήμια, καθώς μέχρι στιγμής έχουν πρόσβαση μόνο σε ΤΕΙ μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση καταργήθηκε με το νόμο Αρβανιτόπουλου για το νέο Λύκειο και το υπουργείο συζητεί την επαναφορά της χωρίς να είναι γνωστό αν η εισαγωγή θα γίνει με ποσόστωση, όπως ίσχυε παλαιότερα, ή θα βρεθεί άλλη διαδικασία.

Το υπουργείο προσανατολίζεται και σε αλλαγές που αφορούν το ωρολόγιο πρόγραμμα και επακόλουθα θα επηρεάσουν και το εξεταστικό σύστημα, το οποίο κρίνεται ως «δυσλειτουργικό», εξαιτίας του τεράστιου όγκου μαθημάτων στα οποία εξετάζονται οι μαθητές.

Σύμφωνα με τον κ. Ρακόπουλο, άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και την Α’ ΕΛΜΕΔ –τα οποία θα επανέλθουν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου- είναι το ασφαλιστικό, το νέο μισθολόγιο και κυρίως το πρόβλημα με τους αναπληρωτές που παραμένει ανοικτό και αφορά άμεσα τα Δωδεκάνησα.

Πηγή: dimokratiki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "