Νέο ΕΠΑ.Λ: Τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα της Β΄ & Γ΄ Τάξης.

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική

Μία από τα ίδια...

γράφει ο Νίκος Παρίκος

Αναβάθμιση με ίδια πρόσωπα και υλικά, είναι νομοτέλεια ότι δεν γίνεται. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα προκύψει “σούπα”, έστω και βελουτέ, όπως λένε και οι τηλε-μαγείρισες.

Το ίδιο συνέβη για πολλοστή φορά με τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα του Νέου ΕΠΑΛ, όπως συνέβη και κατά τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις (1998/ΤΕΕ & 2006/ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ). Ο λαός λέει “Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα νέα Ωρολόγια προγράμματα για τις Β' & Γ΄ Τάξεις του Νέου ΕΠΑΛ.

Στις 6.12.2013, ο κ. Παύλος Μάραντος, Προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Β΄, στέλνει στον Πρόεδρο του ΙΕΠ το με αριθμ πρωτ. 7809/06.12.2013 έγγραφο με θέμα: “Ωρολόγια Προγράμματα της Β΄ και Γ΄ Τάξης των Ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ)” και στο οποίο εισαγωγικά αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε

Σας καταθέτουμε τα Ωρολόγια Προγράμματα της Β΄ και Γ΄ Τάξης των Ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ)

Για τη δημιουργία των Ωρολογίων Προγραμμάτων Σπουδών της Β΄ και Γ΄ Τάξης του ΕΠΑΛ ζητήθηκαν και ελήφθησαν υπ' όψιν απόψεις προσώπων και ομάδων ως ακολούθως: (οι ομάδες αναφέρονται στη συνέχεια).

Εργάσθηκαν οι Ομάδες, πόσο και πότε;

Στις 28.11.2013/10.00 π.μ. οι δύο από τους συντονιστές της ομάδας του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού κ.κ. Πανταζής Απόστολος (17.04) και Σιμόνοβα Ελένη (17.04) στέλνουν με e-mail στα μέλη της ομάδας των εκπαιδευτικών “έτοιμα” τα ωρολόγια προγράμματα για την Α΄& Β΄ Τάξη των ειδικοτήτων του τομέα. Στο ίδιο e-mail τους δίνουν οδηγίες του τι θα πρέπει να επεξεργασθούν και ειδικότερα τη σχέση θεωρητικών και εργαστηριακών ωρών διδασκαλίας, αναφέροντας ότι τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στα σχέδια των ωρολογίων προγραμμάτων είναι προτεινόμενα.


Την ίδια ημέρα, αλλά δύο ώρες αργότερα (28.11.2013/12.17 π.μ.) ο κ. Παύλος Μάραντος, Προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Β΄ στέλνει με τη σειρά του άλλο e-mail στην ομάδα εργασίας των εκπαιδευτικών του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και τους καλεί σε συνεργασία προκειμένου να καθοριστούν τα ωρολόγια προγράμματα για την Β΄& Γ΄ Τάξη των ειδικοτήτων του Τομέα που πρέπει να παραδοθούν ενυπόγραφα στο ΙΕΠ έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 (!!!). Τελικά παραδόθηκαν 5 ημέρες μετά.


Το αν οι ομάδες εργάσθηκαν πραγματικά, αν έγινε ουσιαστική επιστημονική και παιδαγωγική επεξεργασία για τα προτεινόμενα μαθήματα και τις ώρες διδασκαλίας τους μέσα σε διάστημα 24 ωρών στην πράξη, το Vukentra.gr δεν μπορεί να εκφέρει άποψη. Τα συμπεράσματα δικά σας, πόσο μάλλον αν κάνετε μία μικρή σύγκριση μεταξύ των νέων ωρολογίων προγραμμάτων που παρουσιάζονται στη συνέχεια και αυτών που ίσχυαν (και συνεχίζουν να ισχύουν ακόμη) πριν την μεταρρύθμιση του νόμου 4189/2013 (2006 έως σήμερα).

Συγκρότηση Ομάδων Εργασίας

Κανείς έξω από το ΙΕΠ δεν γνωρίζει πως συγκροτήθηκαν οι ομάδες εργασίας, αφού όσο και να ερευνήσει κάποιος, την ιστοσελίδα και το Διαύγεια του ΙΕΠ δεν πρόκειται να βρει κάποια προκήρυξη εκδήλωση ενδιαφέροντος ή απόφαση συγκρότησης τους. Προκήρυξη εκδήλωση ενδιαφέροντος, δεν βρέθηκε ούτε στις σχολικές μονάδες, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Νέα Διοίκηση, Νέα ήθη (!!!).

Σύμφωνα με πηγές του ΙΠΕ, που δεν επιθυμούν τη γνωστοποίηση των στοιχείων τους, η συγκρότηση των ομάδων εργασίας για τα ωρολόγια προγράμματα του Νέου ΕΠΑΛ, έγινε με ευθύνη και επιλογή των συντονιστών κάθε επιμέρους ομάδας, δηλαδή κάθε ένας από αυτούς πιθανόν κάλεσε την “παρεούλα” του.

Όπως μας εξήγησαν οι ίδιες πηγές, είναι πάγια πρακτική, οι Ομάδες αυτές να συγκροτούνται επίσημα εκ των υστέρων προκειμένου να μπορέσουν να αμειφθούν τα μέλη τους. Εάν βέβαια συμβεί κι αυτό, ξεφεύγει από τη λογική του κοινού εκπαιδευτικού, για να μην πούμε του κοινού δημοσίου υπαλλήλου.

Αυτό φαίνεται και από τη σύνθεση των ομάδων του Τομέα Μηχανολογίας (όλοι από την Δυτική Αθήνα, κατά πλειοψηφία από την ΕΠΑΣ Ιλίου (!!!) - αλήθεια δεν βρέθηκε κάποιος εκπαιδευτικός από ΕΠΑΛ;) και του Τομέα Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού που ο ένας υπηρετεί στην Αθήνα (Μαρούσι), ο δεύτερος υπηρετεί στις Κυκλάδες και ο τρίτος ...

Εντύπωση προκαλεί ότι στον ίδιο Τομέα από τους επτά (7) συμμετέχοντες στην ομάδα, μόνο ο ένας έχει ειδικότητα Ηλεκτρολόγου, ενώ οι υπόλοιποι έξη είναι Ηλεκτρονικοί και Ρδιοηλεκτρονικοί. Ίσως αυτό έγινε γιατί οι δύο από τους τρεις συντονιστές είναι 17.04 Ηλεκτρονικοί.

Τέλος όπως αναφέρεται στον Τομέα Οικονομίας & Διοίκησης και μόνο σ' αυτόν “προτάσεις” υπέβαλλε και η Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης, ενώ στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού στην ομάδα εργασίας συμμετείχε και 'Επίτιμος Σύμβουλος Π.Ι.” (!!!).

Η σύνθεση των Ομάδων Εργασίας


Τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα της Β΄ & Γ΄ Τάξης του Νέου ΕΠΑ.Λ

 

 

Οι προτάσεις των ομάδων ΣΙΛΑΝΟΒΑ & ΠΑΝΤΑΖΗ

 

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "