Επαγγελματική και Εκκλησιαστική Εκπαίδευση: Σε εγκατάλειψη η Πρώτη, ιδιαίτερα ευνοημένη η Δεύτερη (Στατιστικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς)

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Στοιχεία για τα σχολικά έτη 2012-13 και 2013-14, σχετικά με τη Β/θμια Επαγγελματική και Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με αυτά, είναι εμφανής η εγκατάλειψη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από την Πολιτεία, σε αντίθεση με την Εκκλησιαστική που τυγχάνει ιδιαίτερης φροντίδας.

Ενδεικτικά η αναλογία μαθητών προς εκπαιδευτικούς, στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση βρίσκεται στο απίστευτο 3,1 μαθητές για κάθε ένα εκπαιδευτικό, την στιγμή που η Επαγγελματική με το τεράστιο πλήθος ειδικοτήτων και την πολυδιασπορά των μαθητών σ’ αυτές βρίσκεται στο 7.1 προς 1.

Εντύπωση επίσης προκαλεί η μείωση των σχολικών μονάδων της Επαγγελματικής κατά 14,9% και η ταυτόχρονη μείωση των εγγεγραμμένων σ’ αυτή μαθητών κατά 11.3% μέσα σε ένα χρόνο.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη ∆ευτεροβάθμια Επαγγελματική και Εκκλησιαστική Εκπαίδευση:

  • Οι εγγεγραμμένοι μαθητές κατά το σχολικό έτος 2013/2014, σε σχέση με το 2012/2013, παρουσίασαν μείωση 11,3% στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και αύξηση 8,2% στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση (πίνακας 1).
  • Οι αποφοιτήσαντες μαθητές παρουσίασαν αύξηση 3,7% στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και μείωση 9,9% στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση (πίνακας 1).


  • Ο αριθμός των σχολικών μονάδων μειώθηκε κατά 7,9% στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατά 11,8% στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση (πίνακας 2).
  • Το διδακτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 14,9% στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατά 5,0% στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση (πίνακας 2).
  • Η αναλογία μαθητών προς το διδακτικό προσωπικό το 2013/2014 είναι 7,1 προς 1 για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και 3,5 προς 1 για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, ενώ κατά το σχολικό έτος 2012/2013 ήταν 6,8 προς 1 και 3,1 προς 1, αντίστοιχα (πίνακες 1 και 2).


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την τελευταία δεκαετία, το σχολικό έτος 2004-05, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν σ’ αυτή έφτανε στις 136.000, ενώ στα σχολικά έτη που υπήρχε, λόγω κυβερνητικών εξαγγελιών, σύγχυση στους μαθητές και γονείς τι θα ισχύσει για τα σχολεία της, η μείωση των μαθητών ήταν εξωπραγματική με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις το σχ. έτος 2008-09 που ο αριθμός τους μειώθηκε στις 106.000 και το προηγούμενο σχολικό έτος 2013-14 που ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε πάλι στις 108.000.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συγκέντρωση του μαθητικού δυναμικού στην Περιφέρεια Αττικής ανέρχεται σε ποσοστό 29,0% στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και 10,1% στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση (πίνακας 1).

Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού της Β/θμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης τη δεκαετία 2004/05 – 2013/14.


Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν γνωστά στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, από την ανάληψη των καθηκόντων της στη νέα Κυβέρνηση Τσίπρα. Η σύγκριση τους με τα στοιχεία του MyScool, έδειξε ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αποτυπώνονται στο τελευταίο, από τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και πιστοποιούνται από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης είναι πλασματικά και υπερτιμημένα, αν και με αυτά υπολογίσθηκαν τα εκπαιδευτικά κενά και έγιναν οι μεταθέσεις και αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, όπως και ο υπολογισμός του αριθμού πρόσληψης αναπληρωτών.

Το γεγονός αυτό ήταν που οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να παραδεχθεί ότι το MyScool είναι αναξιόπιστο, ενώ σ’ αυτό οφείλεται και η γνωστή «έκρηξη» του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη κατά των Διευθυντών Εκπαίδευσης που τους καταλόγισε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το οξύ πρόβλημα που αντιμετώπισε από την αρχή του σχολικού έτους με τα χιλιάδες «κενά» των εκπαιδευτικών, που μερικώς θεωρούνται πλέον ως πλασματικά.


Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "