Εκπαίδευση: Προγκρόμ μετακινήσεων σε άλλα υπουργεία (και απολύσεων) με τη νέα μνημονιακή συμφωνία - Ποιοί φεύγουν απ' τη Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική


Δεν είναι καλά τα “μαντάτα” για την εκπαιδευτική κοινότητα της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Κι αυτό γιατί από την μία πλευρά η άκαιρη κίνηση της Κυβέρνησης Τσίπρα να επαναφέρει χωρίς κανένα κριτήριο στο εκπαιδευτικό σύστημα, όλους όσους είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατάσταση κινητικότητας και από την άλλη οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την νέα μνημονιακή συμφωνία οδηγεί αναπόφευκτα στην συρίκνωση του αριθμού των εκπαιδευτικών που σήμερα υπηρετούν στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.

Οι όροι που τίθονται από τα τεχνικά κλιμάκια της τετρόικας είναι πολλοί σκληροί, το προσωπικό που υπηρετεί στο Δημόσιο Τομέα είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να ευρεθούν τρόποι μείωσής του.

Σαν πρώτο βήμα και παρά τις προσπάθειες των υπουργών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να αυξηθεί ο αριθμός των προσλήψεων, ειδικά σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η υγεία, αυτός μειώθηκε και από τις 15.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί με το προηγούμενο μνημονιακό πρόγραμμα για το 2015, καθορίσθηκαν και μάλιστα υπό την μορφή παραχώρησης στις 3.000 μόνο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, ο αριθμός που θα μειωθεί το προσωπικό που υπηρετεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο τέλος του τριετούς προγράμματος χρηματοδότησης της νέας μνημονιακής συμφωνίας θα φθάσει στο 30% περίπου από τις 718.000 που είναι σήμερα, δηλαδή θα μειωθεί κατά 200.000 περίπου, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται όσοι υπηρετούν σε διάφορα καλυμμένα Νομικά πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που υπάγονται στα υπουργεία.

Η μέθοδος που έχει επιλεγεί και κατά ασφαλείς πληροφορίες έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους δανειστές βασίζεται στα εξής:

α) Συνταξιοδοτήσεις. Αφορά όσους σήμερα έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης και μικρό αριθμό ήδη υπηρετούντων που θα μπούν στις μερικές εξαιρέσεις μειωμένων σε σχέση με τα όρια των 40 ετών στα 62 χρόνια ή στα 67, όπως είναι οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά ή μητέρες με ανήλικα ή ανάπηρα και εξαρτημένα τέκνα.

β) Πάγωμα νέων προσλήψεων. Δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα, πέρα από το υπόλοιπο των 3.000 που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για το 2015, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων και ΟΤΑ, που πρόκειται να νομοθετηθεί μέσα στο Φθινόπωρο, αμέσως μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας. Ήδη το νομοσχέδιο είναι έτοιμο από τον κ. Κατρούγκαλο και αυτή την χρονική στιγμή γίνονται οι αλλαγές από το νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Βερναρδάκη προκειμένου οι διατάξεις του να προσαρμοσθούν στους νέους μνημονιακούς όρους.

γ) Απολύσεις. Παρά τα αντίθετα λεγόμενα στο δημόσιο λόγο των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, -κόκκινες γραμμές, κλπ-, θα υπάρξουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και γενικά όσων υπηρετούν με οιανδήποτε σχέση εργασίας σ' αυτόν.

Δεξαμενές απολύσεων θα αποτελέσουν:

1) οι πάσης φύσης συμβάσεις ΙΔΑΧ που υπάρχουν αυτή την στιγμή στα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ και του ΟΤΑ,

2) όσοι δεν δεχθούν την μετακίνησή τους σε άλλες θέσεις εργασίας με βάση την κινητικότητα και

3) όσοι υπηρετούν στους Οργανισμούς και τα ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ των υπουργείων και των ΟΤΑ που θα καταργηθούν και των οποίων οι θέσεις συμπαρασύρονται στην κατάργηση και δεν βρεθεί τρόπος για διαφόρους λόγους μεταφοράς τους στον στενό δημόσιο τομέα.

δ) Αξιολόγηση. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται. Η Αξιολόγηση επιστρέφει και μάλιστα πολύ αυστηρότερη. Αυτή την φορά δεν θα είναι τουλάχιστον για τους εκπαιδευτικούς “λάιτ” και τα αποτελέσματά της θα δίνουν είτε μπόνους βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής, είτε θα οδηγούν στον προθάλαμο της αναγκαστικής μετακίνησης σε άλλα υπουργεία, στην διαθεσιμότητα και την απόλυση.

ε) Οι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για την βασική ομάδα κινδύνου και την υπ' αριθμόν μία δεξαμενή μετακίνησης στα πλαίσια της κινητικότητας σε άλλες υπηρεσίες, ακόμη και αυτό είναι το κυρίαρχο, της απόλυσης.

Βασικά εργαλεία για την επιλογή όσων είτε μετακινηθούν, είτε απολυθούν θα αποτελέσουν:

1) η Αξιολόγηση και

2) τα στοιχεία από το My Scool, που όπως είναι γνωστό συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία για το μαθητικό δυναμικό και τους εκπαιδευτικούς.

Ήδη τα πρώτα επεξεργασμένα στοιχεία δείχνουν πολύ μικρή αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό, χωρίς ακόμη να έχει εισέλθει, -αυτό πιθανόν να γίνει το τέλος Σεπτεμβρίου-, το νέο αυξημένο κατά δύο ώρες διδακτικό ωράριο που θα “βγάλει” εκτός ωρολογίου προγράμματος ένα πολύ μεγάλο αριθμό νέων κυρίως εκπαιδευτικών.

Εκεί που προβλέπεται κυριολεκτικά σφαγή είναι η Α/θμια και η Β/μια Επαγγελματική με τα πλεονάσματα εκπαιδευτικών να αφορούν όλες σχεδόν τις ειδικότητες, παρά την προσπάθεια κλαδικών ενώσεων, όπως των Φυσικών, των Φιλολόγων και της Πληροφορικής να σώσουν ότι μπορούν.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την άκριτη και χωρίς κανένα περιορισμό δημιουργία νέων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός ολόκληροι κλάδοι ειδικοτήτων, όπως π.χ. συμβαίνει με τις ειδικότητες του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης που συρικνόνωνται δραματικά σε ότι αφορά το μαθητικό δυναμικό, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία του Τομέα Επαγγελμάτων Υγείας.

Σ' αυτό, αν προστεθεί και η τακτική Διευθυντών και Διευθύνσεων να μην ευνοούν την ενίσχυση των τεχνικών ειδικοτήτων, λόγω υψηλότερου κόστους λειτουργίας και ο εμφύλιος μεταξύ κλάδων για την προσέλκυση εγγραφής μαθητών στη δήλωση προτίμησης ειδικότητας, γίνεται αντιληπτό ότι ολόκληροι κλάδοι θα τεθούν σχεδόν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος.

Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν με την ομαδοποίηση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων της Επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά την εισήγηση από το πουθενά και χωρίς καμία επιστημονική αιτιολόγηση του Τμήματος Β΄ του ΙΕΠ (Παύλος Μάραντος) που αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, αφού σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας έχει και την σθεναρή υποστήριξη του αρμόδιου πολυπράγμονα συμβούλου του κ. Τάσου Κουράκη.

Πάνω σ' αυτά έχουν εξελιχθεί όλα τα “παίγνια” ή μάλλον τα “όργια” των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των οικείων ΠΥΣΔΕ & ΠΥΣΠΕ που μέσα στον Ιούνιο έκαναν κυριολεκτικά επιλογή του ποιοι θα βγουν υπεράριθμοι, πέρα από κάθε αίσθημα και πρακτική δικαίου. Το κακό για τους εκπαιδευτικούς είναι ότι στα “παίγνια” αυτά πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι αιρετοί, φροντίζοντας τους δικούς τους και κάνοντας παιχνίδια για την εκλογική πελατεία τους.

Για όσους θεωρούν ότι όλα τα ποιο πάνω αποτελούν κακές “προφητείες”, ας κρατήσουν το άρθρο. Τα ίδια έλεγαν ορισμένοι όταν είχαμε προαναγγείλει τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών, έξι μήνες πριν ο Αρβανιτόπουλος υπογράψει μέσα στο κατακαλόκαιρο την τραγική γι' αυτούς υπουργική απόφαση που τους έθεσε εκτός εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι καμπάνες ήδη ηχούν. Αρκετοί Διευθυντές Εκπαίδευσης ζητούν από τις σχολικές μονάδες την ολοκλήρωση της “Αυτοαξιολόγησης” κι ας έχει στο βιογραφικό του, αυτός ο περίεργος τύπος που ορίσθηκε Περιφερειακός Διευθυντής, ως ένα από τα βασικά στοιχεία του το περίφημο “αγωνίσθηκα και αντιστάθηκα κατά της αξιολόγησης”. Μην σας εκπλήξει αν ο ίδιος αναδειχθεί στον σκληρότερο εφαρμογέα του (νέου) συστήματος αξιολόγησης που πρόκειται να έλθει.

Εξάλλου, άλλο είναι να “υπηρετείς” την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και άλλο αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όπως λέει κι ο λαός “η πρώτη φορά αριστερά” θέλει θυσίες. Όχι βέβαια από τους κρατούντες την εξουσία, αλλά από τον λαό...

Καλό κουράγιο σε όλους... εμείς έχουμε ήδη φύγει...

Υ.Γ.1: Μην σας εκπλήσσει που ακόμη η τρόικα του Υπουργείου Παιδείας δεν συναντήθηκε με την τετρόικα των δανειστών... Κοντός ψαλμός αλληλούια... εξάλλου υπάρχουν και άλλα κανάλια επικοινωνίας...

Υ.Γ.2: Τα παιδάκια εκεί στη Γ΄Αθήνας, ας ετοιμάζονται. Τα “παίγνια” τους είναι ήδη στοιχειοθετημένα και ο πέλεκυς αναμένεται βαρύς. Άσε που οι ευνοημένοι λαμβάνουν παρανόμως μισθούς και επιδόματα πέραν από τα όσα ορίζει ο νόμος.... όσο για τα ΕΠΑΛ της περιοχής, ημερήσια και εσπερινά, ας κοιτάξουν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που έχουν καταχωρήσει στο My Scool, όπως επίσης και τα περίεργα δικαιολογητικά που καταχώρησαν μέσα στην εξεταστική περίοδο, για να μην πούμε για τις πλασματικές θέσεις κενών και πλεονασμάτων που πονηρά σκεπτόμενοι έστειλαν. Το τυράκι το είδαν... τη φάκα την αντελήφθηκαν;

Καλό το “μίσος”, καλό και το “κρεβάτι”, αλλά η σύνταξη αργεί και όπως λέει και ο σοφός “Σώκρατες” η Καταιγίδα δεν κάνει διακρίσεις, έστω και αν το “κύκλωμα” έχει πλέον αυτονομηθεί... κ.κ. Διευθυντές τι οραματίζεστε για τη νέα σχολική χρονιά...

Ο Σχολάζων & Κολάζων”

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "