Αναθέσεις Μαθημάτων Β΄ & Γ΄ Τάξης ΕΠΑΛ: Ολόκληρη η πρόταση του ΙΕΠ για τις νέες αναθέσεις

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Επαγγελματική

 

Το είχαμε προαναγγείλει από το Σάββατο, ότι θα δημοσιεύσουμε  όλη την πρόταση του ΙΕΠ για τις νέες αναθέσεις των μαθημάτων στη Β΄ & Γ΄ Τάξη ΕΠΑΛ. Στο παρόν σημείωμα δημοσιεύουμε πάλι κατ’ αποκλειστικότητα τις αναθέσεις για τις υπόλοιπες ειδικότητες του νέου ΕΠΑΛ, όπως επίσης και την ολοκληρωμένη πρόταση του ΙΕΠ (εκτός από τον τομέα των ναυτικών σπουδών). 

Για να δείτε τις νέες αναθέσεις μαθημάτων για τους Τομείς και τις ειδικότητες που δεν περιλαμβάνονταν στην δημοσίευση του Σαββάτου (Πληροφορικής, οικονομικού τομέα, κλπ.) κάντε κλικ εδώ. 

Για να δείτε τις νέες αναθέσεις μαθημάτων για το σύνολο των τομέων και ειδικοτήτων του νέου ΕΠΑΛ (εκτός του ΝΑΥΤΙΚΟΎ Τομέα) κάντε κλικ εδώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του ΙΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας η Α΄ ανάθεση μαθημάτων σε ειδικότητες που φαινομενικά λίγη σχέση έχουν με τους τομείς και ειδικότητες στις οποίες διδάσκονται, αιτιολογείται  με το σκεπτικό ότι «έχουν διδαχθεί» το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο στην παραγωγική σχολή των ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ που φοίτησαν. Δηλώνουν επίσης ότι πρόκειται για εκπαιδευτικούς των οποίων η ειδικότητα σταδιακά θα εκλείψει από την δευτεροβάθμια επαγγελματική, αφού στρατηγική πρόθεση του υπουργείου είναι να μην προχωρήσει ξανά σε διορισμούς εκπαιδευτικών αυτών των ειδικοτήτων. 

Προς το παρόν μεγάλη ένταση επικρατεί μεταξύ των εκπαιδευτικών της ειδικότητας Ηλεκτρολόγων που βλέπουν να «επισκιάζονται» από τους Ηλεκτρονικούς οι οποίοι διεκδίκησαν και πήραν την μερίδα του λέοντος από τα μαθήματα του κοινού Τομέα. Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκε κίνηση Ηλεκτρολόγων Εκπαιδευτικών (168 εκπαιδευτικοί), αντιπροσωπία των οποίων επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας ζητώντας μάλιστα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο για το θέμα αυτό, αίτημα που προς το παρόν εκκρεμεί ως προς την ικανοποίησή του. 

Το θέμα των αναθέσεων, αλλά και των ειδικοτήτων του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών, θεωρείται από την συγκεκριμένη «κίνηση» ιδιαίτερα σοβαρό για το μέλλον του κλάδου που θεωρεί ότι το προεδρείο της ΕΤΕ (Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών) αν όχι ενήργησε μεροληπτικά  υπέρ της ειδικότητας του Προέδρου της Ένωσης, τουλάχιστον διέλαθε της προσοχής του η «ενίσχυση» της ειδικότητας των Ηλεκτρονικών σε σχέση με αυτή των Ηλεκτρολόγων. Μεταξύ των μελών της κίνησης των 168 έγινε μάλιστα συζήτηση για αποχώρηση του κλάδου από την ΕΤΕ, θέμα που ακόμη δεν έχει καταλήξει κάπου. 

Από τους χαμένους, στην συζήτηση που έχει αναπτυχθεί για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, στο ΙΕΠ και το Υπουργείο, μέρος της οποίας είναι και οι νέες αναθέσεις των μαθημάτων ειδικότητας, αναμένεται να είναι και οι ΠΕ18.18 (Οχημάτων) για τους οποίους υπάρχει προς το παρόν έρπουσα φημολογία ότι βαίνουν προς «κατάργηση» από τις εκπαιδευτικές ειδικότητες των ΕΠΑΛ, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί αν θα έχουν θέση στις ΣΕΚ. 

Συνολικά τα θέματα της Β/θμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αναμένεται να ξεκαθαρίσουν με τα νέα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων που «υποτίθεται» ότι συντάσσει αυτή την εποχή το ΙΕΠ και το ξεσκαρτάρισμα των ειδικοτήτων (ποιες θα καταργηθούν και ποιες θα θεωρηθούν ως εξειδίκευση) στο τέλος της νέας σχολικής χρονιάς. 

Συνολικά δέσμευση του τελευταίου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Τρόικα και έγινε νόμος του κράτους, είναι η μείωση του προσωπικού της Β/θμιας Εκπαίδευσης κατά 40% τουλάχιστον, κι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κατάργηση ειδικοτήτων (Λεπτομέρειες γι’ αυτό σε επόμενο σημείωμα μας). 

Για όλα αυτά σημαντικό η μάλλον κυρίαρχος ρόλο θα παίξει το MyScool και η «αλήθεια» των στοιχείων του. Ας γίνει αντιληπτό ότι το «παιχνίδι» των θέσεων, υπεραρριθμιών, κλπ. Μετατοπίζεται από τις σχολικές μονάδες και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. 

Αυτά προς το παρόν και ας ελπίσουμε ότι ο εκπαιδευτικός που θα τοποθετηθεί στην νεοϊδρυθείσα Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου θα είναι και «πεφωτισμένος» και παραγωγικός…. 

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Σχόλια  

 
+3 #1 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ 03-09-2014 14:28
Πριν 14 μήνες οι «τζιχαντιστές» του Υπουργείου μας κόψανε σε ένα βράδυ τον τομέα Υγείας Πρόνοιας . «Πήραν» το κεφάλι από χιλιάδες καθηγητές,
Ράβε – ξήλωνε η καημένη Επαγγελματική εκπαίδευση
Μας φταίγανε οι ΤΕΣ. Τις καταργήσανε
Μας φταίγανε τα ΤΕΕ . Τα καταργήσανε
Μας φταίγανε οι ΕΠΑΣ . Τις καταργήσανε.
Θα λειτουργήσουνε οι ΣΕΚ και όποιος θέλει βάζω στοίχημα… θα τα καταργήσουνε.
Μα άνθρωποι δεν φταίει το όνομα . Φταίει ότι δεν δίνονται χρήματα στην ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , φταίει ότι δεν γίνονται εκπαιδεύσεις –σεμινάρια των καθηγητών στις νέες τεχνολογίες των ειδικοτήτων.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "