Ουαί υμίν… «φαρισαίε»…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Ειδική Αγωγή

 


Η απαξίωση, στο δημόσιο λόγο, των ΑμεΑ κι ειδικά των κινητικά αναπήρων, με τη προσβλητική δήλωση του Λάκη Λαζόπουλου φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την στάση όλων μας, είτε ως φυσικών προσώπων είτε από τη πλευρά της συντεταγμένης πολιτείας, στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται σε μια σειρά από δραστηριότητες της καθημερινότητας.

 

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση είναι καταδικαστέα όπως υποκριτική είναι και η όψιμη αντίδραση πολλών. Αντίδραση που δεν εκδηλώνεται στις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία και στα εμπόδια που συναντούν ακόμα και στο πιο απλό, στο καθημερινό. Να αναφέρουμε μερικά απ’ αυτά: την καταπάτηση με τραπεζοκαθίσματα της ειδικής λωρίδας στα πεζοδρόμια για τυφλούς, το κλείσιμο της ράμπας από τον αναίσθητο οδηγό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου, την κατάληψη από «πάντα βιαστικούς οδηγούς» στο παρκινγκ του Σταθμού Δουκ. Πλακεντίας, των χώρων στάθμευσης που προορίζονται για ΑμεΑ; τους μη προσβάσιμους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας;, για παράδειγμα, σε πόσες καφετέριες υπάρχει χώρος για κινητικά ανάπηρους;

 

Να θυμίσω, μήπως την αντίδραση «κατοίκων» της Νέας Μάκρης, πέρυσι, όταν είχε αποφασιστεί στη παραλία, να τοποθετηθεί ειδική ράμπα διευκόλυνσης ατόμων με κινητική αναπηρία να κολυμπούν; Υποθέτω, κάποιοι αν όχι όλοι από αυτούς θα αποδοκίμασαν τον Λαζόπουλο.

 

Άλλο «εμείς» άλλο «αυτός»…Να σημειώσω μήπως τις μεγάλες καθυστερήσεις στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας; Ή μήπως τις περιορισμένες ευκαιρίες για εργασία και εκπαίδευση; Ουκ ολίγος, επομένως, ο αριθμός των φραγμών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν ισότιμα στη κοινωνία.

 

Πέρα από τη καταδίκη της δήλωσης, καλό είναι, μιας και αυτή έγινεμέσω ενός ΜΜΕ, να δούμε αντιδράσεις απ’ όλο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης, ανάπτυξης/αναπαραγωγής περιεχομένου, στη κατεύθυνση δημιουργίας θετικής εικόνας για τα άτομα με αναπηρία, ως μιας ιδιαίτερης και ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.

 

Δυστυχώς, για να μην υποκρινόμαστε, οι «ρατσιστικού» τύπου αντιλήψεις για τα ΑμεΑ τώρα ή και για άλλες κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,ίσως αύριο, παρ’ όλο που αυτές προστατεύονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το ευρωπαϊκό δίκαιο, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα σε κοινωνίες με χαμηλό βαθμό συνεκτικότητας και αλληλεγγύης.

 

Καλό είναι να χρησιμοποιούμε το «δάκτυλο» αλλά όχι για να «δείχνουμε και να στιγματίζουμε» αλλά για να αναδεικνύουμε θέματα και πολιτικές, θέτοντας «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων».

 

Ο κ. Δημήτριος Π. Νικόλσκυ είναι Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Aτόμων με Αναπηρίες του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Πηγή: tovima.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "