Αυτισμός: πρόβλημα ή εξαιρετική ικανότητα;

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Ειδική Αγωγή

 

Πολλά άτομα με αυτισμό έχουν εξαιρετικές διανοητικές ικανότητες, αγγίζοντας τα όρια της ιδιοφυίας. Σε πολλές περιπτώσεις όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικοποίησης και συμπεριφοράς. 

Η 2η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Σύμφωνα με επιστήμονες, ο αυτισμός αποτελεί μια αναπτυξιακή και μαθησιακή διαταραχή, η οποία μπορεί να εμφανιστεί υπό διαφορετικές μορφές. Μια από τις περιπτώσεις αυτισμού εμφανίζεται με τη μορφή εξαιρετικών μαθησιακών δυνατοτήτων ή πιο απλά εξαιρετικής ευφυΐας. Πολλοί από τους ανθρώπους με αυτισμό παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθηματικά, τη μουσική και γενικότερα τις φυσικές επιστήμες και τις τέχνες. 

Έτσι και ο Ματ Σάβατζ, ο οποίος από έξι χρονών άρχισε να παίζει πιάνο εντελώς αυτοδίδακτος, μιμούμενος απλά τους ήχους από κομμάτια τζαζ μουσικής. Ο Ματ παρά το σπάνιο ταλέντο του στη μουσική, αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικοποίησης. Σύντομα οι γιατροί του διέγνωσαν ότι πάσχει από αυτισμό. 

Δεν είναι όλοι οι αυτιστικοί ιδιοφυίες 

Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ταυτοποίηση πληροφοριών υπερλειτουργούν Κάθε περίπτωση αυτισμού είναι μοναδική. Όπως αποδεικνύουν εγκεφαλογραφήματα σε άτομα με αυτισμό, οι περιοχές του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με την εκφορά της γλώσσας και των συναισθημάτων παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα. Ωστόσο στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα λεγόμενα συστήματα ταυτοποίησης αντικειμένων, αριθμών ή γεγονότων η εγκεφαλική δραστηριότητα εμφανίζεται εντονότερη. Σύμφωνα με τον Τόρστεν Φερ από το Κέντρο Γνωσιακών Επιστημών της Βρέμης πολλά άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν αυξημένες ικανότητες συστηματοποίησης εξωτερικών πληροφοριών. 

Ωστόσο όλοι οι αυτιστικοί δεν σημαίνει κατ´ ανάγκην ότι είναι και ιδιοφυίες. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 γνωστές περιπτώσεις αυτιστικών που διακρίνονται για τις διανοητικές τους επιδόσεις. Οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις έχουν διαγνωσθεί ως αυτισμός εξολοκλήρου, ενώ στις άλλες μισές συνυπάρχουν στοιχεία αυτισμού και νευρολογικών διαταραχών ή ακόμη και σπάνιων εγκεφαλικών βλαβών. Το παράδοξο με αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Τόρστεν Φερ, είναι ότι παρά το γεγονός ότι ένα τμήμα του εγκεφάλου υπολειτουργεί, ένα άλλο τμήμα του εξασκείται στο να λειτουργεί με αυξημένες ικανότητες. 

Στον κόσμο μιας ιδιοφυίας με αυτισμό 

Ο Κιμ Πικ από το Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ είναι αυτιστικός και συγκαταλέγεται στις 100 σπάνιες περιπτώσεις ατόμων με εξαιρετικές διανοητικές δεξιότητες. Ο Κιμ Πικ είναι σε θέση να απομνημονεύει με εντυπωσιακή ευκολία αμέτρητες ιστορικές ημερομηνίες, τοποθεσίες στο χάρτη αλλά ακόμη και λίστες τηλεφώνων από τους καταλόγους των ΗΠΑ. Μπορεί επίσης να αποστηθίσει ολόκληρα βιβλία, με τον ίδιο τρόπο που αποθηκεύει πληροφορίες ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή. Μπορεί να απομνημονεύσει 8 σελίδες ανά 53 δευτερόλεπτα, λέξη προς λέξη. Ωστόσο ο Κιμ Πικ στην καθημερινότητά του αντιμετωπίζει προβλήματα και μετά βίας μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. 

O Kιμ Πικ από το Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑΟ Κιμ Πικ ήταν διαφορετικός από μωρό. Όταν γεννήθηκε, το κεφάλι του ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα νεογνά. Σύμφωνα με τον γερμανό γνωσιολόγο ο εγκέφαλος του Κιμ Πικ παρουσίαζε μια ιδιαιτερότητα ως προς τον διαχωρισμό των εγκεφαλικών ημισφαιρίων. Μεγαλώνοντας, αυτή η ιδιαιτερότητα εξελίχθηκε σε μια σπάνια ικανότητα διαχωρισμού και απομνημόνευσης εξωτερικών πληροφοριών. 

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Είμαστε σε θέση να υποθέσουμε ότι αυτή η μοναδική ικανότητα απομνημόνευσης μεγάλου όγκου πληροφοριών σχετίζεται με τον ασυνήθιστο τρόπο, με τον οποίο συνδέονται τα δύο εγκεφαλικά του ημισφαίρια», εκτιμά ο Τόρστεν Φερ. Ωστόσο ο γερμανός ειδικός υπογραμμίζει ότι οι ιδιοφυίες με αυτισμό παρά τις σπάνιες νοητικές τους δεξιότητες δυσκολεύονται να οργανώσουν και να διαχειριστούν απλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Πολλοί δυσκολεύονται να μαγειρέψουν ή ακόμη και να ντυθούν, ενώ συχνότερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή… 

«Ανθεκτικότερα» στον… αυτισμό είναι τα κορίτσια από τα αγόρια 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, στα κορίτσια απαιτούνται πιο ακραίες γενετικές μεταλλάξεις σε σχέση με τα αγόρια για να εμφανιστεί κάποια από τις νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αυτισμό σε σύγκριση με τα αγόρια. 

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Human Genetics περίπου το 1,8% των αγοριών έχουν αυτισμό, με το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια να είναι μόλις 0,2%. 

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα DNA από 16.000 ανθρώπους με νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές και αναπηρίες για να αναλύσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού τους συστήματος, καθώς επίσης και δείγματα DNA από 800 οικογένειες που είχαν κάποιο ιστορικό αυτισμού. 

Να σημειωθεί ότι στις νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές συμπεριλαμβάνονται ο αυτισμός, το σύνδρομο Down, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, το σύνδρομο Tourette αλλά και τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου.


 Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, Sébastien Jacquemont, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάννης και στο παρελθόν έρευνες είχαν δείξει ότι τόσο ο αυτισμός όσο και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας εμφανίζονται συχνότερα στα αγόρια. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα κορίτσια έχουν πλεονέκτημα ως προς την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους σε σχέση με τα αγόρια.

Πηγή: dw.de, ecozen.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "