Σχολικός και κοινωνικός εκφοβισμός (Bullying), πώς αντιμετωπίζεται και γιατί καλλιεργείται μέσα στην οικογένεια…

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Α/θμια

To Bullying (Εκφοβισμός) είναι μία Επιθετική συμπεριφορά - Σωματική, Λεκτική, Ψυχολογική, ή/& Κοινωνική- που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στην κοινωνία, στην οικογένεια, ακόμη και τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός της είναι η Επιβολή & η Πρόκληση σωματικού ή/και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή ομάδα ατόμων) που την υφίσταται. (Τζίνα Θανοπούλου, Ψυχο-εκπαιδευτική Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

Σωματικός εκφοβισμός είναι π.χ. τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές κλπ.

Λεκτικός εκφοβισμός είναι η κοροϊδία, οι διακρίσεις, τα σεξουαλικά σχόλια κοκ.

Κοινωνικός εκφοβισμός είναι η διάδοση φημών, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, η απομόνωση από την ομάδα κλπ.

Επίσης υπάρχει ο εκφοβισμός με μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδικτύου, internet, email, μηνυμάτων στο κινητό κτλ.

Στo Bullying υπάρχει  Διαφορά Ισχύος ανάμεσα σ' αυτούς που την ασκούν και σ' αυτούς που την υφίστανται. Όλη η εξουσία είναι στο άτομο ή/& στην ομάδα που την ασκεί.Τα άτομα που εκφοβίζουν τους άλλους, δείχνουν απέχθεια και περιφρόνηση σ' αυτούς που προσπαθούν να βλάψουν, για να νοιώθουν«πιο Σημαντικοί», από εσωτερική αβεβαιότητα, ανασφάλεια και έλλειψη αυτογνωσίας & αυτοπεποίθησης.

Πρέπει να συνηδητοποιήσουμε ότι το: Το Βullying δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά !

Γονείς: Θωρακίστε το παιδί σας απέναντι στο σχολικό εκφοβισμό (Bullying)!

Οπως είπαμε το «Bullying», ο εκφοβισμός, είναι μια ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά κατά την οποία ένα παιδί ή έφηβος χρησιμοποιεί τη μεγαλύτερη δύναμη ή εξουσία που θεωρεί ότι έχει (πραγματική ή υποτιθέμενη) σε σωματικό επίπεδο ή σε πρόσβαση «ευαίσθητων» προσωπικών δεδομένων ή σε δημοτικότητα, για να ασκήσει έλεγχο ή να βλάψει άλλα παιδιά.

Γιατί ένα νεαρό άτομο ασκεί σχολικό εκφοβισμό; Επειδή του δίνει «Επιφανειακή, Ψεύτικη, Παροδική» Ισχύ !»

Αυτό μπορεί να είναι πολύ επιθυμητό και δύσκολο να του αντισταθεί, για ένα παιδί ή έφηβο που συχνά αισθάνεται ανίσχυρο στη ζωή του. Ή επειδή υποφέρει μέσα του και η επιθετική συμπεριφορά τον κάνει να νιώθει λίγο καλύτερα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Σε πολλές περιπτώσεις, κάποιος έχει ταπεινώσει, απειλήσει ή βλάψει τον ίδιο, πράγμα που τον κάνει να θέλει να ταπεινώσει, να απειλήσει ή να βλάψει κάποιον άλλο.

Πως μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου απέναντι στον εκφοβισμό;

Ως γονείς, δεν μπορείτε να θωρακίσετε απόλυτα το παιδί σας απέναντι στον εκφοβισμό. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που πληγώνουν τους άλλους και το παιδί σας κάποιες φορές θα διασταυρωθεί μ' αυτούς.

Ο στόχος του γονέα δεν είναι να «μονώσει» το παιδί του αλλά να το υποστηρίξει για να αναπτύξει επίγνωση και δεξιότητες, ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του και να ζητήσει βοήθεια όταν είναι απαραίτητο.

Ο εκφοβισμός ξεκινά από την προσχολική ηλικία και επεκτείνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, και εμφανίζεται ιδιαίτερα στην προ-εφηβεία & εφηβεία. Είναι διάχυτος παντού και ιδιαίτερα με την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι έχει γίνει πολύ επικίνδυνος ψυχολογικά, ώστε τα παιδιά να φτάνουν σε βίας απέναντι στον εαυτό και ακόμα και αποπειρας αυτοκτονίας εξαιτίας του.

Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει ικανότητες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την εκφοβιστική συμπεριφορά. Ας δούμε μερικούς τρόπους:

Γονεϊκές τακτικές για την προστασία του παιδιού από το να γίνει θύμα ή θύτης εκφοβισμού:

1. Προσφέρετε το Πρότυπο της σχέσης σας που να διέπεται από Ενσυναίσθηση, Συμπόνια και Σεβασμό, από την μικρή ηλικία του παιδιού. Λειτουργήστε σαν καθρέπτης των παιδιών σας!

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τα παιδιά από το να πέσουν θύματα εκφοβισμού, είναι να τα μεγαλώσετε σε μια σχέση αγάπης και σεβασμού παρά χρησιμοποιώντας την εξουσία ή τη δύναμη για να τους ασκήσετε έλεγχο. «Τα παιδιά μαθαίνουν και κάνουν, αυτά που κάνετε, όχι μόνο αυτά που λέτε !» Εάν στις μεθόδους πειθαρχίας χρησιμοποιείτε την εξουσία πάνω τους, τότε αυτό θα μάθουν είναι να χρησιμοποιούν εξουσία πάνω σε άλλους ή να αφήνουν τους άλλους να χρησιμοποιήσουν την εξουσία πάνω του.

2. Μείνετε συνδεδεμένοι με το παιδί σας σε όλες τις περιστάσεις.

Τα μοναχικά παιδιά είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα εκφοβισμού. Να θυμάστε ότι η ανατροφή του παιδιού είναι κατά 90% σύνδεση δηλ. μια στενή σχέση με το παιδί σας και μόνο κατά 10% καθοδήγηση. Κρατήστε ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας μαζί του, ό,τι κι αν συμβαίνει.

3. Προσφέρετε ένα πρότυπο Αυτοπεποίθησης στη συμπεριφορά προς τους άλλους ανθρώπους.

Εάν έχετε την τάση να υποχωρείτε εύκολα, ώστε να μην κάνετε σκηνή αλλά στη συνέχεια αισθάνεστε ταπεινωμένοι, ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Το παιδί σας μαθαίνει παρακολουθώντας εσάς.

4. Διδάξτε το παιδί σας πώς να διεκδικεί και να υπερασπίζεται τον εαυτό του με σεβασμό.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους ενώ σέβονται τους άλλους ανθρώπους. Δώστε τους τα λόγια για να υπερασπίζονται τον εαυτό τους: Λεκτικά

Παραδείγματα:

«Είναι η σειρά μου τώρα.»

«Ε! Σταμάτα το αυτό. Με ενοχλείς !»

«Δεν είναι εντάξει να πληγώνεις.»

5. Διδάξτε το παιδί σας τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες.

Δυστυχώς, οι θύτες εκφοβισμού ασχολούνται με τα παιδιά που αντιλαμβάνονται ότι είναι ευάλωτα. Αν τα παιδία σας έχουν δυσκολίες στις κοινωνικές δεξιότητες, δώστε προτεραιότητα να τα υποστηρίξετε με όλους διαφορους τρόπους για να το κάνετε «λιγότερο ελκυστικό» για τους θύτες.

Π.χ. φτιάξτε παιχνίδια, διαβάστε βιβλία γύρω από τις κοινωνικές δεξιότητες και κάντε εξάσκηση στο σπίτι. Παίξτε ρόλους με το παιδί σας για το πώς μπαίνεις σ' ένα παιχνίδι π.χ στην παιδική χαρά... πως συστήνεις τον εαυτό σου... ή πως ξεκινάς ένα παιχνίδι με άλλα παιδιά. κτλ

Διδάξτε τα παιδιά να μην «τσιμπάνε»

Ο νταής θέλει να προκαλέσει μια αντίδραση που τον κάνει να αισθάνεται ισχυρός, οπότε το να εκδηλώσεις συναίσθημα και να αντεπιτεθείς είναι ακριβώς αυτό που τρέφει τον νταή. Διδαξτε στο παιδί ότι αν και δεν μπορεί να ελέγξει τον θύτη, μπορεί πάντα να ελέγξει τη δική του αντίδραση. Έτσι, σε κάθε αλληλεπίδραση, το πώς θα αντιδράσει είτε θα πυροδοτήσει την κατάσταση ή θα την αποκλιμακώσει. Δίδαξε το να αποφύγει να «τσιμπήσει»άσχετα με το πόσο έξαλλο σε έχει κάνει ο νταής.

6. Προπονήστε το παιδί σας με παιχνίδια ρόλων, για να μάθει να χειρίζεται τα πειράγματα και τον εκφοβισμό.

Η έρευνα δείχνει ότι οι θύτες ξεκινούν με λεκτική παρενόχληση. Ο τρόπος που το «θύμα» ανταποκρίνεται στην πρώτη λεκτική επίθεση, καθορίζει το αν ο «νταής» θα εξακολουθήσει να ενοχλεί το συγκεκριμένο παιδί. Εάν η επίθεση δώσει στο θύτη αυτό που ψάχνει δηλ. μια αίσθηση δύναμης επειδή κατάφερε να επηρεάσει αρνητικά το άλλο παιδί, η επιθετικότητα σε γενικές γραμμές θα κλιμακωθεί. Είναι απαραίτητο να συζητήσετε το θέμα αυτό με το παιδί σας πριν προκύψει θέμα, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του με επιτυχία & να μπορέσει να αγνοήσει τον νταή. Κάντε παιχνίδια ρόλων με το παιδί σας για το πώς μπορεί να σταθεί απέναντι σε έναν «νταή». Τονίστε στο παιδί σας ότι ο νταής θέλει να προσελκύσει τη προσοχή, αν τον αγνοήσεις είναι η καλυτερη λύση. Το παιδί σας πρέπει να αποφύγει να «τσιμπήσει» άσχετα με το πόσο έξαλλο τον έχει κάνει ο νταής.

Η καλύτερη στρατηγική είναι πάντα να διατηρείς την αξιοπρέπειά σου και να μάθεις να αγνοείς τον «νταή»! Με άλλα λόγια, να μην του επιτεθείς ή να τον ταπεινώσεις μπορείς απλά να πεις:

«Απλά θα αγνοήσω αυτό το σχόλιο και τη συμπεριφορά σου»

«Έχω κάτι άλλο να κάνω αυτή τη στιγμή.»

«Όχι ευχαριστώ.»

Διδάξτε στο παιδί σας να μετράει μέχρι το δέκα για να διατηρεί τη ψυχραιμία του, να κοιτάζει το θύτη στα μάτια και να λέει ένα από τα παραπάνω.

Κάντε εξάσκηση μέχρι το παιδί να αποκτήσει έναν ισχυρό τόνο, με αυτοπεποίθηση.

7. Μάθετε στο παιδί σας ότι δεν θα πρέπει να ντρέπεται αν φοβηθεί από έναν νταή, να φύγει ή το πει σ' έναν ενήλικα και να ζητήσει βοήθεια.

Ζήτησε βοήθεια αν χρειάζεται από άλλα παιδιά , αλλά ακόμα καλυτερα από δασκάλους, συμβούλους, ψυχολόγους, γονείς κτλ. Κάλεσε τα άλλα παιδιά προς την πλευρά σας, κάνοντάς τους νόημα και φωνάζοντας, «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.»

8. Διδάξτε στα άλλα παιδιά να παρεμβαίνουν για να αποτρέψουν τον εκφοβισμό όταν το βλέπουν να συμβαίνει σε άλλους.

Οι έρευνες δείχνουν πως όταν τα παιδιά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση παρέμβουν με σωστό τρόπο, μπορούν να σταματήσουν τον εκφοβισμό στο 50% των περιπτώσεων μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

Οι καλύτερες παρεμβάσεις:

Πηγαίνετε κοντά στο θύμα και απομακρύνετέ τον από τον κίνδυνο. Σταθείτε δίπλα του, απομακρύνετέ τον από τον νταή και συνοδέψτε τον προς την άλλη κατεύθυνση. Μπορείτε να του πείτε: «Φαίνεσαι αναστατωμένος» ή «Σε έψαχνα» ή «Ο δάσκαλος με έστειλε να σε βρω.»

Ζητήστε βοήθεια. Καλέστε τα άλλα παιδιά προς την πλευρά σας, κάνοντάς τους νόημα και φωνάζοντας, «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.»

Στη συνέχεια, φύγετε: Π.χ. «Έλα, Πέτρο πάμε να φύγουμε!»

9. Διδάξτε το παιδί σας τους βασικούς κανόνες αποφυγής των νταήδων.

Οι «νταήδες» λειτουργούν όπου δεν υπάρχουν ενήλικες, οπότε αν το παιδί σας έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, θα πρέπει να αποφεύγει χώρους όπου δεν υπάρχει επιτήρηση. Καλές στρατηγικές για την αποφυγή των νταήδων είναι να κάθεσαι στο μπροστινό μέρος του σχολικού λεωφορείου, να στέκεσαι μπροστά στην ουρά, να κάθεσαι στο εστιατόριο κοντά στους επιβλέποντες.

10. Μη διστάσετε να παρέμβετε σαν γονείς!

Η δουλειά του γονέα είναι να προστατεύει το παιδί του. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από να μαθαίνεις στο παιδί να υπερασπίζεται τον εαυτό του, μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να μιλήσεις με το δάσκαλο ή τον διευθυντή. Μην αφήνετε το παιδί σας να πιστεύει ότι είναι μόνο του σ' αυτό. Και μην υποθέτετε ότι αν δεν υπάρχει σωματική βία, δεν τραυματίζεται βαθιά. Οι άσχημες λέξεις και η απομόνωση κάνουν πολύ κακό στην ψυχή μας και προκαλούν μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις.

--------------------------

Το bullying γεννιέται μέσα σε ελληνικά σπίτια (του Κοσμά Βίδου)

Πολλοί από τους γονείς που τώρα υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γνωρίζουν πόσο σκληρά πληρώνει το παιδί τους αυτό που είναι -για να το σώσουν όταν θα έχει φτάσει ένα βήμα από το απονενοημένο διάβημα- είναι οι ίδιοι άνθρωποι που λοιδορούν ή αποστρέφουν με αηδία το βλέμμα από τα παιδιά των άλλων όταν, κατά τη γνώμη τους, δεν είναι καθώς πρέπει

«Το παν είναι να το ξέρει το οικογενειακό περιβάλλον» σχολίαζαν το πρωί στην τηλεόραση, αναφερόμενοι στο bullying που λέγεται πως δεχόταν το αγόρι που αυτοκτόνησε.

Ξεχνούσαν κάτι πολύ σημαντικό: πως και το οικογενειακό περιβάλλον ασκεί bullying, για να γίνει ενίοτε το ίδιο σκληρό ή ακόμα πιο σκληρό από τους ξένους.

Ξεχνούσαν πως και η οικογένεια μπορεί να γίνει δολοφόνος και να σκοτώσει, έστω να σπρώξει στον γκρεμό, τα παιδιά της. Κυρίως όταν τα παιδιά αυτά δεν της βγήκαν όπως τα περίμενε.

Εννοείται πως δεν αναφέρομαι στην οικογένεια του δύστυχου παιδιού από την Αργυρούπολη που (ως φαίνεται, γιατί η υπόθεση ακόμα διερευνάται) προστίθεται στον μαύρο κατάλογο των θυμάτων του εκφοβισμού.

Ούτε στο bullying που πηγάζει από τις ρατσιστικές νοοτροπίες αναφέρομαι, αν και ζω σε μια χώρα που το «Αλβανός» χρησιμοποιείται ως βρισιά.

Ανάμεσα στις διαφορετικές αιτίες που την προκαλούν, εστιάζω στην παρενόχληση που έχει να κάνει με τη σεξουαλική ταυτότητα κάθε ανθρώπου, κυρίως των νέων, γιατί μας απασχολεί ως κοινωνία αρκετά τα τελευταία χρόνια. Γιατί έχουμε μετρήσει και απώλειες.

Αυτοκτονία 15χρονου: Τι περιμένουν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου Πατήστε εδώ Στην Ελλάδα ζω κι εγώ, και βλέπω πολύ καλά τι συμβαίνει, ξέρω πώς σκεφτόμαστε.

Με αυτά, λοιπόν, που βλέπω, φοβάμαι ότι: πολλοί από τους γονείς που τώρα υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι στην πραγματικότητα το παιδί τους και πόσο σκληρά πληρώνει αυτό που είναι -για να καταλάβουν, για να προφτάσουν, για να το σώσουν όταν θα έχει φτάσει ένα βήμα από το απονενοημένο διάβημα- είναι οι ίδιοι άνθρωποι που λοιδορούν ή αποστρέφουν με αηδία το βλέμμα από τα παιδιά των άλλων όταν, κατά τη γνώμη τους, δεν είναι καθώς πρέπει.

Ποια κατανόηση μπορούν όλοι αυτοί να νιώσουν για το πρόβλημα του παιδιού τους, όταν το bullying αφορά τη σεξουαλική του ταυτότητα;

Ποια βοήθεια μπορούν να του δώσουν όταν και οι ίδιοι στην πραγματικότητα δεν σέβονται αυτό που είναι ο γιος ή η κόρη τους;

Οικογένειες (και τέτοιες οικογένειες) συνθέτουν αυτή την τόσο σκληρή κοινωνία που μας σοκάρει και μας τρομάζει κάθε φορά που συμβαίνει μια τραγωδία.

Παππούδες και γιαγιάδες, πατέρες και μητέρες, θείοι και θείες, άντρες και γυναίκες που σε πρόσφατα γκάλοπ διαφώνησαν σε ποσοστό 77% με την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους, απαγορεύοντας πιθανώς με αυτό τον τρόπο και στα δικά τους παιδιά να λειτουργήσουν ως γονείς αν το επιθυμούν ή αν χρειαστεί.

Που διαφώνησαν με τους γάμους ομοφυλόφιλων σε ποσοστό 59,5%. Που δέχτηκαν το σύμφωνο συμβίωσης σε ποσοστό 59% (το 37,7% που είπε και εδώ «όχι» δεν είναι λίγο) γιατί κάτι έπρεπε να δεχτούν για να κάνουν τους πολιτισμένους. Προσθέτοντας και εδώ διάφορα «ναι μεν, αλλά»…

Που διασκεδάζουν με ανέκδοτα για εκείνους που «την κουνούν την αχλαδιά». Που στις gay parade στέκονται μόνο στην εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, σχολιάζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «βλάπτουν και τους άλλους, τους σοβαρούς».

Ομως, μόνο και μόνο που «τους άλλους» τους αποκαλούν σοβαρούς για να τους ξεχωρίσουν από τις… άλλες, τις ενοχλητικές, τους κάνουν bullying. Υποκρίνονται τους προοδευτικούς και τους ανεκτικούς, ενώ την ίδια στιγμή κατακρίνουν το διαφορετικό.

Και τώρα από αυτούς, που τόσο εύκολα (με μια ολιγόλεπτη συνεύρεση) θα γίνουν (αν δεν έχουν ήδη γίνει) γονείς, ζητάμε να ακούσουν και να προφτάσουν τα «διαφορετικά» παιδιά τους πριν να γίνει κάτι ανεπανόρθωτο; Μα, αυτοί είναι που ενορχηστρώνουν το ανεπανόρθωτο!

Πηγή: huffingtonpost.gr, Protagon.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "