«Ο Κόσμος της Μουσικής»: Το Καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Α/θμια


Την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μέγαρο Μουσικής, Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ, στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης το σχολικό έτος 2017-2018. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχαν και το υποστήριξαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Απευθυνόταν στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδας, με δωρεάν συμμετοχή.

Ο γενικότερος σκοπός του Προγράμματος ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους να πραγματοποιούνται μουσικές δραστηριότητες, παιδαγωγικά παιχνίδια και δράσεις γνωριμίας με τον κόσμο και το χώρο της Μουσικής, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τη δημιουργική έκφραση, τη δυνατότητα ανάπτυξης ατομικών και ομαδικών μουσικών δεξιοτήτων καθώς και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις που προβάλλουν βασικές αξίες της Τέχνης και του Πολιτισμού. Παράλληλα, είχε ως στόχο να συμβάλλει στη διαμόρφωση κουλτούρας κριτικής αισθητικής και θετικής στάσης, τονίζοντας τη συμβολή της μουσικής στη ζωή και τον πολιτισμό, στην ειρηνική συνύπαρξη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ισότητα και το σεβασμό του δικαιώματος πρόσβασης όλων χωρίς διακρίσεις στον πολιτισμό.

Ξεκίνησε πιλοτικά στις 29 Μαρτίου 2018 και έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτό 450 μαθητές γυμνασίου και τελευταίων τάξεων δημοτικού, ανάμεσά τους και 70 προσφυγόπουλα από Δομές Φιλοξενίας. Το ενδιαφέρον και από άλλες σχολικές μονάδες υπήρξε πολύ μεγάλο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή όλων, λόγω συγκεκριμένων διαθέσιμων ημερομηνιών και του περιορισμένου χρόνου πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος (Μάρτιος-Ιούνιος 2018).

Πρόκειται για μια δημιουργική περιήγηση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που πλαισιώθηκε από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα και βιωματικές δράσεις. Η περιήγηση σχεδιάστηκε ως συναρπαστική διαδρομή, που ξεκινά από τον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου(Μ1), περνά από τα φουαγιέ και την πλατεία, ανεβαίνει στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια και βυθίζεται στα άδυτα του θεάτρου, όπως στο βεστιάριο και τα καμαρίνια, για να καταλήξει στην αίθουσα της MOYSA -της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης- και στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 με θέα τη θάλασσα και τις πλαγιές του Ολύμπου.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2,5 ώρες) περιγράφονται με λεπτομέρειες η λειτουργικότητα των χώρων και παράλληλα ξετυλίγεται ως θεατρικό δρώμενο, ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Σε συγκεκριμένους σταθμούς οι μαθητές με φύλλα εργασίας, παιχνίδια ρόλων, βιωματικές τεχνικές μάθησης αντιλαμβάνονται τη χωροθέτηση των κτηρίων και με τη βοήθεια θεατρικού δρώμενου γνωρίζουν έναν μύθο της αρχαιότητας που υμνεί τη δύναμη της μουσικής.

Συμπαραστέκονται στον Ορφέα και μπαίνουν σε ενσυναίσθηση με τις εικαστικές δημιουργίες τους και το μουσικό εργαστήριο στη “MOYSA”, που τους βάζει βιωματικά στον κόσμο της κλασικής μουσικής, των οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας, της όπερας, έργων της σύγχρονης δημοφιλούς μουσικής και με εικαστικά έργα που οι δημιουργοί τους έχουν εμπνευστεί από τον παραπάνω μύθο.

Οι μαθητές μέσα από την κατάδυση στα ενδότερα της μουσικής, της θεατρικής και εικαστικής δημιουργίας, βγαίνουν ξανά έξω στο φως σοφότεροι και εσωτερικά πλουσιότεροι καθώς συνδυάζουν την εμπειρία μιας περιήγησης στο χώρο και ενός δραματοποιημένου μύθου. Γνωρίζουν, Εκφράζονται και Δημιουργούν το δικό τους Κόσμο της Μουσικής, της τέχνης και πολιτισμού.

Εποπτεία Εκπαιδευτικού Προγράμματος

 • Παναγιώτης Ανανιάδης, Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας
 • Νικόλαος Ακριτίδης, Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας Εκπ/σης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ70
 • Μαρία Συργιάννη, Προϊσταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης, Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων
 • Διοικητικό Συμβούλιο ΟΜΜΘ

Επιστημονική & Παιδαγωγική Καθοδήγηση

 • Ελένη Κάρτσακα, Σχολική Σύμβουλος Καλλιτεχνικών
 • Μαρία Συργιάννη, Προϊσταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης, Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων
 • Γεωργία-Μαρία Τσερπέ, Σχολική Σύμβουλος Μουσικών
 • Δημιουργικός Σχεδιασμός
 • Ευαγγελία Βόλνα, Φιλόλογος
 • Ελένη Κάρτσακα, Σχολική Σύμβουλος Καλλιτεχνικών
 • Γεωργία-Μαρία Τσερπέ, Σχολική Σύμβουλος Μουσικών

Σενάριο- Συντονισμός

 • Βόλνα Ευαγγελία, Φιλόλογος
 • Τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος
 • Γιώργος Λαδόπουλος, Θεολόγος
 • Ιόλη Πολυδωρίδου, Φιλόλογος
 • Θεατρικό Δρώμενο: Τάσος Ροδοβίτης & Κική Στρατάκη, ηθοποιοί Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
 • Σκηνοθεσία: Μόνικα Αϊβάζογλου, σκηνοθέτης
 • Δημιουργικά Εργαστήρια: Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών-Υπεύθυνος κ. Παναγιώτης Δαφιώτης & Τμήμα Μουσικών Σπουδών-Υπεύθυνος κ. Νικόλαος Ζαφρανάς
 • Τεχνική & γραφιστική υποστήριξη: Θωμάς Αγοραστούδης, Πληροφορικός
 • Δημιουργία Αφίσας: Αλεξία Βαλταδώρου, Γραφίστρια

Η καθόλα επιτυχής υλοποίηση του Προγράμματος στηρίχτηκε στη συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και είχε την αμέριστη υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης και όλων των εργαζομένων σε αυτό. Επίσης υποστηρίχτηκε θερμά από τη Διοίκηση του ΚΘΒΕ, τη Διεύθυνση του Κέντρου Πολιτισμού (ΚΕ.ΠΟ.) Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με τους διδάσκοντες των τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς και φυσικά πρόσωπα που με τη στήριξή τους προσέφεραν και συνέβαλαν ο καθένας με το δικό του τρόπο στην υλοποίηση του Προγράμματος. Οι εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις που αποτυπώθηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετείχαν και η γενικότερη αποτίμηση προσανατολίζει τις προσπάθειές μας στη συνέχιση υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μέγαρο Μουσικής, Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ και για τη νέα σχολική χρονιά.

Περιφερειακή Διεύθυνση

Α/θμιας& Β/θμιας Εκπαίδευσης

Κεντρικής Μακεδονίας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "