Αμετάκλητο: Στην απόλυση οδηγείται η πρώην Δ/ντρια Α/θμιας κα Γ.Ψ. με απόφαση του Αρείου Πάγου

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά Α/θμια


Στην απόλυση οδηγείται η πρώην Δ/ντρια Α/θμιας κα Γ.Ψ. με απόφαση του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα ο Άρειος Πάγος με την 637/2018 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει με αποτέλεσμα να καταστεί τελεσίδικη η, με εφετειακή απόφαση, ποινή φυλάκισης  και η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων της που της είχε επιβληθεί για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος» και της "ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση".

Η κα Ψ.Γ. είχε οδηγηθεί στην ποινική δικαιοσύνη μετά από μήνυση του πρώην Δι/ντή Α/θμιας Χαράλαμπου (Μπάμπη) Αλεξανδράτου, για παράβαση καθήκοντος στις προ 8ετίας (2011) διαδικασίες επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά στην πρωτόδικη δίκη, η κ. Ψ.Γ., σαν πρόεδρος του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολείων, φέρεται, ως βασική εισηγήτρια, να είχε «αποκρύψει» και να μην παρουσιάσει στα υπόλοιπα μέλη του Οργάνου, ενστάσεις του κ. Αλεξανδράτου σύμφωνα με όσα όριζε ο νόμος για τους υποψήφιους Δ/ντές Σχολείων με αποτέλεσμα, αυτές ουδέποτε να εξεταστούν από το Συμβούλιο Επιλογής και ο ίδιος να μην επιλεγεί τελικά, ούτε στην πρώτη, ούτε στην δεύτερη προτίμησή του.

Στην δίκη μάλιστα η κα Ψ.Γ. αποδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ήταν η εισηγήτρια στις διαδικασίες επιλογής, με αποτέλεσμα να καταδικασθεί η ίδια και να απαλλαγούν όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής που ήταν και αυτά κατηγορούμενα.

Η απόφαση του Εφετείου, με την οποία καταδικάσθηκε η κα Γ.Ψ., είναι σταθμός για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και κόλαφος για τις πρακτικές και διοικητικές αυθαιρεσίες των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των συνδικαλιστών-αιρετών μελών των Συμβουλίων Επιλογής (για να δείτε ή «κατεβάσετε» όλη την απόφαση του Εφετείου κάντε κλικ εδώ).

Σύμφωνα με το διοικητικό και πειθαρχικό δίκαιο, η απόφαση του Αρείου Πάγου, μόλις καθαρογραφεί (σε δύο περίπου μήνες υπολογίζεται) θα αποσταλεί στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού που είναι ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κος Λόντος. Ο τελευταίος είναι υποχρεωμένος από το νόμο να εισάγει την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερωτηματικό της απόλυσης της καταδικασμένης πλέον τελεσίδικα πρώην Δ/ντριας Α/θμιας (για να δείτε σε ποιες περιπτώσεις απολύεται εκπαιδευτικός και γενικά δημόσιος υπάλληλος κάντε κλικ εδώ).


Οι δίκες σταθμός για τις αυθαιρεσίες των Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών Σχολείων

Η πρώτη υπόθεση που οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, καταγγελλομένων αυθαιρεσιών σε κρίσεις υποψηφίων διευθυντών ήταν, όπως προαναφέρθηκε αναλυτικά ποιο πάνω, των Μελών του ΠΥΣΠΕ Γ΄ Αθήνας για τις επιλογές Διευθυντών δημοτικών σχολείων του 2011. Τώρα έφτασε στο τέλος της (τελεσιδίκησε) μετά από 7 χρόνια.

Μηνυτής και πολιτική αγωγή είναι ο δάσκαλος κ. Χαράλαμπος Αλεξανδράτος. Η προσφυγή του αφορούσε τη βαθμολογία του στη συνέντευξη ενώπιον των μελών του ΠΥΣΠΕ που με άριστα το 15 βαθμολογήθηκε κατά μέσο όρο με 13,14, ενώ κατείχε πολύ υψηλή θέση στον πίνακα υποψηφιοτήτων λόγω πολλών μορίων στα αντικειμενικά κριτήρια (21,65).

Η τότε Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ψ. Γ. και πρόεδρος του συμβουλίου επιλογής διευθυντών σχολείων πρωτοβάθμιας τιμωρήθηκε πρωτοδίκως με την απόφαση 25495/2016 του Πρωτοδικείου Αθηνών για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθηση (για τις κρίσεις διευθυντών του 2011) με 18μηνη φυλάκιση και 3ετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενός έτους, επίσης υποχρεώθηκε να καταβάλλει 200 ευρώ για έξοδα δικαστηρίου.

Το τριμελές εφετείο Αθηνών με την απόφαση (Α991/Γενάρης 2017), μείωσε την ποινή σε εννέα μήνες και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος.

Το αίτημα αναίρεσης που είχε υποβάλει η πρόεδρος του ΠΥΣΠΕ εκδικάστηκε στο Ζ΄ Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου στις 10/01/2018 και η απόφαση 637/2018 αναμένεται να καθαρογραφεί σύντομα. Η απόφαση αυτή είναι απορριπτική έτσι είναι σε ισχύ η απόφαση του τριμελούς εφετείου Αθήνας (Α991/2017) για την εννέα μηνών φυλάκιση.

Στην περίπτωση αυτή θα ενημερωθεί ο Υπουργός Παιδείας προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία που αναφέρεται στο Ν. 4057/2012 όπως έχει αντικαταστήσει σε σημεία τον Ν. 3528/2007 που προβλέπει και διοικητική/υπηρεσιακή ποινή.


 

Η απόφαση αυτή είναι σπουδαίο πρόκριμα όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι (θεωρείται νομολογία του Α.Π.) και βέβαια εξαιρετικής σημασίας για όλους όσους προσέφυγαν ή θα προσφύγουν στα ποινικά/αστικά δικαστήρια το επόμενο διάστημα για τις κρίσεις διευθυντών σχολείων του 2017. Η προθεσμία είναι για κατάθεση μηνύσεων και αγωγών είναι πενταετής.

Μετά την πολυετή οικονομική και ψυχολογική εξάντληση των κατηγορουμένων, δίδεται συνέχεια με αγωγές των εναγόντων κατά του Υπουργείου Παιδείας αξιώνοντας μεγάλα ποσά για αποζημίωση λόγω της ηθικής και οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν. Τα επιδόματα θέσης Δ/ντη για την τριετία που κάποιος αδικήθηκε και δεν τοποθετήθηκε διευθυντής είναι περίπου 10.800 ευρώ.

Σε αυτά προστίθενται αποζημιώσεις της ηθικής βλάβης και της πιθανής συκοφαντικής δυσφήμισης λόγω των χαμηλών βαθμολογιών αλλά και των όσων ψευδώς αναγράφονται στα φύλλα αξιολόγησης της συνέντευξης. Το Ελληνικό δημόσιο με τη σειρά του μπορεί να τα διεκδικήσει άμεσα από τους εναγόμενους. Η διαδικασία των αστικών δικαστηρίων είναι πολύ σύντομη σε σχέση με τα ποινικά.

Στον Πειραιά έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις από 5 υποψηφίους που θεωρούν ότι αδικήθηκαν, στις κρίσεις Διευθυντών του 2017. Οι μηνύσεις αυτές βρίσκονται στην ολοκλήρωση των προκαταρκτικών εξετάσεων από τους δύο ειδικούς πταισματοδίκες ανακριτές και αναμένεται σύντομα ο καθορισμός της περαιτέρω διαδικασίας που θα διατάξουν οι εισαγγελείς εσωτερικής δίωξης που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των καταγγελλομένων.

Οι πέντε υποψήφιοι έδωσαν περαιτέρω έκταση στο θέμα και προσέφυγαν στον Γενικό Γραμματέα της Κομισιόν ο οποίος παρέλαβε τις δύο προσφυγές - καταγγελίες για το θέμα των κρίσεων 2017 του ΠΥΣΔΕ Πειραιά.

Η διερεύνηση τους έχει ανατεθεί στο δικαστικό τμήμα της Κομισιόν το οποίο έχει ζητήσει εξηγήσεις από το Υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται πολύ σύντομα. Αν δικαιωθούν οι καταγγέλλοντες, τότε θα μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα της ισονομίας και της αξιοκρατίας κατά των μελών του ΠΥΣΔΕ σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Αναμένεται επίσης η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο πρόκειται να γίνει συζήτηση της αίτησης ακύρωσης του Νόμου Γαβρόγλου (Ν. 4473/2017) με τον οποίο έγιναν οι κρίσεις του Ιουλίου 2017, που υπέβαλαν αρκετοί υποψήφιοι Διευθυντές. Προηγήθηκαν δύο αναβολές στη συζήτηση στο ΣτΕ και έχει οριστεί νέα ημερομηνία συζήτησης η 29/11/2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι υποψήφιοι που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, είναι αποφασισμένοι να τελειώσουν το θέμα αυτό με τις αυθαιρεσίες στις συνεντεύξεις. Οι θετικές γνώμες του συλλόγου των συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών έχουν γίνει αρνητικές πάνω στα φύλα αξιολόγησης της συνέντευξης, τα σβησίματα και οι συκοφαντικές εκφράσεις που έχουν αναγραφεί είχαν σα σκοπό τη δικαιολόγηση του χαμηλού βαθμού στη συνέντευξη. Με τον τρόπο αυτό προσπόρισαν όφελος άλλοι υποψήφιοι όπως καταγγέλλουν οι μηνυτές. Οι μηνύσεις αυτές διερευνώνται από την υπηρεσία της εισαγγελίας του Πειραιά.

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "