Πολίτες σε Δράση: Κύριε Σελέκο, Δήμαρχε Χαϊδαρίου τι γίνεται με την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση;

Κατηγορία: Δυτική Αθήνα Χαϊδάρι


Ξαναρωτάμε. Η διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου, οφείλει να απαντήσει: Τι γίνεται με την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση; Γιατί αγνοεί τα οφέλη για νοικοκυριά και επαγγελματίες;

Διαβάζουμε στο διαδίκτυο:

 • "Ο Δήμος Λαρισαίων, σε συνεργασία με αδειοδοτημένη εταιρία ανακύκλωσης ειδών ιματισμού και υπόδησης, ξεκίνησε την τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης για άχρηστα ρούχα, υφάσματα και υποδήματα, με σκοπό την διαλογή στην πηγή των ανωτέρω άχρηστων πλέον υλικών."
 • "Γιορτή Ανακύκλωσης, προγραμματίζει στο πλαίσιο του Let’s do it Greece 2018 – Γίνε εσύ η αλλαγή που περιμένεις, ο Δήμος του Κιλκίς, με παιχνίδι και δημιουργικές δραστηριότητες στον τομέα της ανακύκλωσης για μικρούς και μεγάλους, με στόχο την ενημέρωση για τα σημαντικά οφέλη της ανακύκλωσης στο περιβάλλον."
 • "Στη δωρεάν διανομή χιλίων οικιακών κάδων ανακύκλωσης σε πολίτες που επιθυμούν να αναπτύξουν το πρόγραμμα της διαλογής των απορριμμάτων στο σπίτι τους, προχωρά ο δήμος Ηρακλείου. Πρόκειται για καλαίσθητους, μικρούς κάδους χωρητικότητας 80 λίτρων, για τις ανάγκες ανακύκλωσης του κάθε νοικοκυριού."
 • "Ο Δήμος Περιστερίου συμμετέχει ενεργά στην Πανελλαδική Εθελοντική Δράση Let’s Do It Greece 2018, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος."
 • "Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης με συμμετοχή των σχολείων, διοργανώνουν ο ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. Ο.Τ.Α. σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου."
 • "Με το σύνθημα - Σκεφτόμαστε Παγκόσμια, δρούμε Τοπικά - εδώ και 4 μήνες στο Δήμο Παύλου Μελά οι μαθητές ανακυκλώνουν σε 3 διαφορετικούς κάδους."
 • "Ξεκινά από το Δήμο Ελευσίνας η χωριστή συλλογή πόρτα – πόρτα των βιοαποβλήτων από οικίες και καταστήματα εστίασης, πιλοτικά στην περιοχή της Κάτω Ελευσίνας."
 • "25 σχεδόν τόνους χαρτιού ανακύκλωσαν μέσα στο 2017 τα σχολεία του Αλίμου και βρέθηκαν στην πρώτη θέση ανάμεσα στους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Χαρτιού."
 • "Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης του ολοκληρωμένου σχεδίου ανακύκλωσης και της οικολογικής στρατηγικής του Δήμου Γλυφάδας, ο Δήμος προχωρά στην ανακήρυξη του έτους 2018 ως έτους ανακύκλωσης. Ο Δήμος Γλυφάδας, με μία καινοτόμο κίνηση, τοποθέτησε 52 κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών σε όλη την πόλη και δημιουργεί οκτώ πράσινα σημεία (γωνιές ανακύκλωσης), όπου οι πολίτες εναποθέτουν χωριστά ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα, καθώς και Κέντρο Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή."

Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Η απορία μας είναι: γιατί αυτοί κι όχι εμείς;

 • Ποια μίζερη λογική έχει καταδικάσει το Δήμο μας να είναι ουραγός πανελλαδικά στις δράσεις ανακύκλωσης; Γιατί δεν εμφανίζει ο Δήμος μας κανένα ενδιαφέρον, γιατί δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο θέμα;
 • Πού είναι η σύγχρονη, επιστημονική και οικολογική αντίληψη στη διαχείριση των απορριμμάτων; Πού είναι η χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, πού είναι η διαλογή στην πηγή σε γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο;
 • Για να μη ρωτήσουμε βέβαια τι γίνεται με την εναλλακτική διαχείριση των λιπαντικών-ελαίων, των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, των μπαταριών, του ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των απόβλητων εκσκαφών και των μπαζών από κατασκευές και κατεδαφίσεις.
 • Αλήθεια, τι γίνεται με την περίφημη διαχείριση των κλαδεμάτων και των πρασίνων, που θα κατέληγαν σε κομποστοποίηση;
 • Πού είναι η χωροθέτηση, η οργάνωση και η λειτουργία των Γωνιών Ανακύκλωσης και των Μικρών Πράσινων Σημείων;
 • Πού είναι οι καμπάνιες, η ενημέρωση των πολιτών-δημοτών, οι δράσεις στα σχολεία; Αυτά άλλωστε προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει (Σεπτ. 2015) και βρίσκεται αναρτημένο στο site του ΕΣΔΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής);
 • Εκτός αν, για το Σχέδιο αυτό, η υποχρέωση της Διοίκησης του Δήμου εξαντλήθηκε με την κατάθεση του.
 • Πώς γίνεται να είμαστε πρωταθλητές στα υψηλά δημοτικά τέλη και τελευταίοι στην καθαριότητα;
 • Γιατί δεν κοιτάμε τι κάνουν οι γειτονικοί Δήμοι; Ο Δήμος Αιγάλεω ανέβασε το ποσοστό ανακύκλωσης από 1% στο 8% και εξοικονομεί περίπου 170.000 Ευρώ κάθε χρόνο.
 • Γιατί ο Δήμος μας είναι πρώτος στις καταγγελίες ενάντια στην Περιφέρεια και στη Γενική Διακυβέρνηση του κράτους και τελευταίος στα έργα και στην απορρόφηση κονδυλίων; Από αυτά που του αναλογούν ή (έστω) από αυτά που θα μπορούσε να διεκδικήσει, αν έμπαινε στον κόπο να εκπονήσει μελέτες κατά περίπτωση, για να παράξει ορατό - ουσιαστικό έργο προς όφελος των κατοίκων και για την προστασία του περιβάλλοντος όπως επικαλείται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και όχι διαμαρτυρία;

Δυστυχώς για τους Χαϊδαριώτες, η διαχείριση του σκουπιδιού (έτσι αντιλαμβάνεται η διοίκηση του Δήμου τα απόβλητα - απορρίμματα) αποτελεί σκοτούρα και υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας, ο δε Δήμος πρέπει να δουλεύει όπως μέχρι σήμερα δούλευε και να παραμένει απλώς στο επίπεδο της καταγγελίας και της διεκδίκησης. Καμία ανάληψη πρωτοβουλίας, καμία σκέψη για σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης, για διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή με παράλληλη μείωση του όγκου τους, για επανάχρηση, για ανακύκλωση, για κομποστοποίηση, για δημιουργία πράσινων σημείων κλπ. κλπ.


Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου, να της το αναγνωρίσουμε, επ΄ αυτού δεν έχει να παρουσιάσει έως σήμερα καμία ουσιαστική δράση.

Άλλοι Δήμοι, γειτονικοί ή όχι στο Λεκανοπέδιο, ακόμη και Δήμοι ακριτικοί, έχουν να επιδείξουν βήματα σε όλα αυτά. Πρωτοβουλίες μαζί με τις Περιφέρειες, χρηματοδοτήσεις δράσεων από ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, καμπάνιες για εμπέδωση στους πολίτες της αναγκαιότητας αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των οικιακών τους απορριμμάτων και εντέλει ένα σύνολο δράσεων που έχουν και οφέλη οικονομικά (μείωση λειτουργικών εξόδων) σε νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Εμείς, τίποτε εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδόν! Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που εμείς παράγουμε, θα το λύσει από μόνη της η Περιφέρεια, η Κεντρική Διακυβέρνηση της χώρας ή η πολυπόθητη για κάποιους εργατική-λαϊκή εξουσία.

Και μέχρι τότε, οι Χαϊδαριώτες θα πνίγονται μέσα στα σκουπίδια τους!

Οφείλουμε να απαντήσουμε στους συμπολίτες μας, οφείλουμε να απαντήσουμε στους κατοίκους της Φυλής, των Άνω Λιοσίων μέχρι πότε θα τους αγνοούμε. Οφείλουμε να τους δώσουμε άμεσα μια απάντηση για την επιβάρυνση της υγείας τους, που εμείς συμβάλλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί, οφείλουμε να δώσουμε στη νέα γενιά μια απάντηση για την ανεπίστρεπτη βλάβη του περιβάλλοντος που προκαλούμε στην ευρύτερη περιοχή.

Εμείς οι Πολίτες σε Δράση, δεν θα σταματήσουμε να προβάλλουμε δημόσια το σημαντικό ζήτημα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων στην πηγή σε συνδυασμό με δράσεις για την ενημέρωση - επιμόρφωση κατοίκων και επαγγελματιών.

Παράλληλα δε, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις άλλες διαστάσεις, δηλαδή της πρόληψης, της ελαχιστοποίησης του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης, που όλες αυτές μαζί οι παρεμβάσεις συνθέτουν ένα αξιόπιστο, οικονομικό και κοινωνικά δίκαιο σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων.

Δεν θα σταματήσουμε να καλούμε την παρούσα Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της με πράξεις συγκεκριμένες, τουλάχιστον αυτές που προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που η ίδια συνέταξε, και να μην μετατοπίζει τις ευθύνες, για τη μηδενική δράση της μέχρι σήμερα, σε άλλους.

Και τα νοικοκυριά αλλά και οι επαγγελματίες δικαιούνται να έχουν ελάφρυνση στα έξοδά τους.

Αυτό δεν πρέπει η Δημοτική Αρχή να το αγνοεί επιδεκτικά.

Οι Χαϊδαριώτες έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι συνδράμουν ουσιαστικά σε δράσεις που εμπεριέχουν μεταξύ άλλων στοιχεία πολιτισμού και σημαντικές προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι Πολίτες σε Δράση θεωρούν βέβαιη την θετική ανταπόκρισή τους στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου;;;;;;


Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "