Χαϊδάρι: Διαδρομές Ιστορικής Μνήμης

Κατηγορία: Δυτική Αθήνα Χαϊδάρι


Πραγματοποιήθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στις 22 Απριλίου η εκδήλωση των «ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ» με θεματικό άξονα τις «Διαδρομές Ιστορικής μνήμης» της πόλης μας.

Αποδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως τόνισε ο επικεφαλής της κίνησης Θοδωρής Σπηλιόπουλος ότι οι ενεργοί πολίτες της πόλης μας αγαπούν τον τόπο τους και την ιστορία του.

Η εντυπωσιακή παρουσία των συμπολιτών μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία κι απέδειξε ότι οι Χαϊδαριώτες ενδιαφέρονται να περπατήσουν πάνω στα χνάρια εκείνων που έγραψαν μια σημαντική ιστορική διαδρομή, αλλά και να συμμετέχουν σε κάθε προσπάθεια που προσπαθεί να αναδείξει το Χαϊδάρι με ένα τρόπο σύγχρονο και διαφορετικό.


Περπατήσαμε μέσα από το Διομήδειο Πάρκο και το Όρος Αιγάλεω στο τόπο εκτέλεσης της Λέλας Καραγιάννη και των 72 Ελλήνων, στη Μονή Δαφνίου και στο τόπο εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη.

Αρχικά ο ιστορικός Μ. Χαραλαμπίδης ανέλυσε με επιστημονική εγκυρότητα τα γεγονότα σχετικά με την εκτέλεση των συμπατριωτών μας στις 8 Σεπτέμβρη του 1944 στο χώρο του σημερινού Διομήδειου Πάρκου. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ακολούθησαν μια εσωτερική διαδρομή μέσα από το πάρκο που οδήγησε στον περίβολο της Μονής Δαφνιού. Εκεί η Μ. Μπολτά, αν. μέλος του Δ.Σ του Πάρκου Τρίτση, παρουσίασε την ιστορία της Μονής από την ίδρυσή της μέχρις σήμερα. 


Τέλος η μεγάλη αυτή παρέα κατέληξε στο μνημείο εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Ο Κ. Φωτεινάκης, πρόεδρος των «Φίλων της Φύσης», αλλά και εξαιρετικός γνώστης της τοπικής ιστορίας παρουσίασε στο σημείο την ιστορική διαδρομή και την προσωπικότητα του Ν. Πλουμπίδη από τη γέννησή του μέχρι την ημέρα της εκτέλεσής του.

Το κλείσιμο της διαφορετικής αυτής εκδήλωσης, άφησε σε όλους μια γλυκόπικρη γεύση, σχετικά με δυνατότητες που έχουμε ως τόπος ιστορίας, χρωμάτων και ήχων, αλλά και για την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής στη κατεύθυνση της ανάδειξης αντίστοιχων πρακτικών που θα βγάλουν το Χαϊδάρι από το στενό, τοπικό «σωλήνα» και του δώσουν την αξία που του αναλογεί στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας.


Πάντως ο επικεφαλής των «ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ» Θοδωρής Σπηλιόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια, ώστε αυτά τα μονοπάτια πρόσβασης ανάμεσα στα σημαντικά αυτά ιστορικά σημεία, να καθαρισθούν και να καλλωπισθούν, όπου είναι απαραίτητο. Λιτές κατασκευές από ξύλο και πέτρα (οι ελάχιστες, ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του τοπίου) χρειάζονται για τη διαμόρφωση μικρών καθιστικών και πέργκολας, που θα σκιάζουν τους περιπατητές, σε συνδυασμό με σχετική σήμανση της διαδρομής. Εξίσου λιτά, αλλά πλήρως κατατοπιστικά κιόσκια από ξύλο και πέτρα χρειάζονται, για να σταθείς και να διαβάσεις για την Ιστορία του τόπου.


Επίσης δεσμεύτηκε για ανάλογες δράσεις στο άμεσο μέλλον, στην κατεύθυνση της ανάδειξης της πόλης σε υπερτοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε στοιχείο από την πλούσια ιστορική κληρονομιά και το φυσικό ανάγλυφο της πόλης.


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "