Το τέλος της Β’ Αθηνών και των βαρόνων…της. Η ανθρωπογεωγραφία κομμάτων και υποψηφίων

Κατηγορία: Δυτική Αθήνα ΑΣΔΑ

Εν Αρχή η κατάτμηση της αχανούς Β΄Αθήνας

H κατάτμηση της αχανούς Β’ Αθηνών είναι εξυγιαντικό μέτρο και σημαντική τομή στο πολιτικό και εκλογικό μας σύστημα. η υπερψήφισή της και από την αντιπολίτευση, εγγράφεται στα θετικά της αρχηγίας Μητσοτάκη. Υποβαθμίζεται ο ρόλος των «βαρόνων» της ΝΔ

------------------------------

Συμβαίνει συχνά στην πολιτική: μέσα από διάφορες πολιτικάντικες ρυθμίσεις, που οι κυβερνήσεις νομίζουν ότι θα τις βοηθήσουν να έχουν μικρότερες απώλειες στις επικείμενες εκλογές, προκύπτει και κάτι καλό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα συναίβησαν με το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών:

1. Ο υπουργός είχε ανακοινώσει ότι οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Όμως, οι εκλογομάγειροι του Μαξίμου τον υποχρέωσαν να φέρει μια τροπολογία, με βάση την οποία οι εκλογές αυτές θα γίνουν τον Μάιο, μαζί με τις Eυρωεκλογές. Κι έτσι φούντωσαν τα σενάρια ότι τότε θα γίνουν και οι βουλευτικές εκλογές, δηλαδή θα στηθούν τριπλές κάλπες.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει έτσι. Όμως, αν αυτοί οι εκλογομάγειροι πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι θα «εκτονωθούν» στις άλλες κάλπες και  θα έχει καλύτερη τύχη ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, είναι μακριά νυχτωμένοι. Αν ποντάρουν (μόνο) σε τέτοια, είναι χαμένοι από χέρι. Η διαχείριση του «ό,τι να ‘ναι» Πατήστε εδώ  

2. Θεσμοθετείται η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές. Χωρίς, όμως, τα αντίβαρα που θα αποτρέψουν την ακυβερνησία στους δήμους, αφού υπάρχει ο κίνδυνος οι δήμαρχοι να μην έχουν πλειοψηφία και να χρειάζεται να κάνουν κάθε φορά διαφόρων ειδών συμμαχίες, για να μπορούν να παίρνουν  αποφάσεις. Πρόκειται για μικροκομματικό υπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν διαθέτει ισχυρές δυνάμεις στην Αυτοδιοίκηση. Αν νομίζει ότι θα τις αποκτήσει έτσι, πάλι γελασμένος είναι.

3. Θεσμοθετείται η κατάτμηση δύο μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Αττικής. Ειδικά αυτή της Β’ Αθηνών είναι σημαντική τομή στο εκλογικό σύστημα, αφού έχει αναγνωριστεί σχεδόν απ’ όλους ότι η αχανής και ανομοιογενής αυτή περιφέρεια ήταν εκκολαπτήριο διαπλοκής και, κυρίως, όσοι εκλέγονταν εκεί ήταν αδύνατο να εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους, όπως οι βουλευτές στις άλλες περιφέρειες.

Ευλόγως, διότι δεν μπορείς να εκπροσωπείς ταυτόχρονα την Κηφισιά και την Εκάλη, την Γλυφάδα και την Καλλιθέα, το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Ετσι, μέσα στους μικροκομματικούς υπολογισμούς της σημερινής πλειοψηφίας, προκύπτει και κάτι θετικό.

Το «σπάσιμο» του «τέρατος» της Β’ Αθηνών είναι εξυγιαντικό μέτρο και σημαντική τομή στο πολιτικό κι εκλογικό μας σύστημα.

Ακόμα πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι ψηφίστηκε και από την αντιπολίτευση(ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι) συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτών και θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές.

Στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης ήταν αρνητικός, εξαρτώντας τη θετική ψήφο του κόμματος από την ταυτόχρονη αποδοχή από την κυβέρνηση της παροχής ψήφου στους αποδήμους. Δυο μέρες μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον άδειασε και η ΝΔ ψήφισε την κατάτμηση.  

Φυσικά, η κατάτμηση βολεύει εσωκομματικά τον κ. Μητσοτάκη, αφού υποβαθμίζει πολύ το ρόλο των λεγόμενων βαρόνων: είναι άλλο να είσαι βουλευτής της αχανούς Β’ Αθηνών με δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες σταυρούς και άλλο βουλευτής το βόρειου ή του νότιου ή του δυτικού τομέα  της με πολύ λιγότερες ψήφους. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η υπερψήφισή της εγγράφεται στα θετικά της περιόδου της δικής του αρχηγίας στη ΝΔ.

------------------------------

Οι «Βαρωνίες» και οι μετακινήσεις βουλευτών μετά το «σπάσιμο» Β’ Αθήνας και περιφέρειας Αττικής


Η χαοτική Β' Αθηνών έσπασε σε τρεις Τομείς, Βόρειο, Νότιο και Δυτικό, ενώ το υπόλοιπο Αττικής διχοτομήθηκε σε Ανατολική και Δυτική Περιφέρεια. Τα δεδομένα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών άλλαξαν σημαντικά και οι αρχηγοί των κομμάτων καλούνται τώρα να αναδιοργανώσουν τη στρατηγική τους με βάση τις νέες περιφέρειες που δημιουργήθηκαν.

Μέσα αυτό το νέο πλαίσιο καλούνται οι πολιτικοί αρχηγοί να εντάξουν τους υποψήφιους βουλευτές τους και να διαμορφώσουν ψηφοδέλτια νίκης για το κόμμα τους. Τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ περίπλοκα, καθώς αρκετοί από τους νυν βουλευτές του δεν έχουν δώσει τη μάχη του σταυρού στις εκλογές και κέρδισαν την έδρα τους από τις αποχωρήσεις των πρώην συντρόφων τους που διαφώνησαν με το τρίτο Μνημόνιο.

Η γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το σπάσιμο της Β' Αθήνας -Πού θα κατέβουν βουλευτές, υπουργοί και στελέχη

Νέα δεδομένα στην εσωκομματική πολιτική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, ανακατεύοντας την τράπουλα. Κορυφαίοι υπουργοί, νέα, αλλά και παλιά κομματικά στελέχη βρίσκονται σε δίλημμα και έχουν αρχίσει να σκέφτονται πού θα πολιτευτούν. Τα ποσοστά που έλαβαν τον Ιανουάριο του ‘15 (γιατί το Σεπτέμβριο του 2015 υπήρχε λίστα) θα παίξουν ένα ρόλο στις τελικές του αποφάσεις, όπως και οι επιλογές των αντιπάλων τους.

Αρκετοί, έχουν επιδοθεί σε παρατεταμένο προεκλογικό αγώνα από τώρα όπως αποδεικνύεται από τις αυξημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις τους αλλά και από ομιλίες που οργανώνουν στις τοπικές, σε μια προσπάθεια να κρατούν την επαφή με την κοινωνία. Το γεγονός δε, ότι μεταφέρθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για το Μάιο του 2019 με κυρίαρχο πια το σενάριο ακόμα και για τριπλές κάλπες, έχει εντείνει την κινητικότητα.

Οι πρωταγωνιστές και οι καραμπόλες

Οι τρεις δυνατοί παίκτες που σκέφτεται να κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώην Β’ Αθηνών είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Σκουρλέτης. Σε αυτούς θα ποντάρει την ενισχυμένη παρουσία του στο Λεκανοπέδιο. Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, ο Νίκος Παππάς θα αναλάβει τον Βόρειο Τομέα, ο Πάνος Σκουρλέτης τον Νότιο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Δυτικό.


Παράλληλα, όμως ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει τα μέγιστα και στη νέα τριάδα, που αποτελεί και το «νέο αίμα» της Κουμουνδούρου. Πρόκειται για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Δημήτρη Λιάκο. Και οι τρεις αποτελούν προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού και έχει ποντάρει πολλά επάνω τους. Στόχος της τριάδας αυτής είναι να αναδιαμορφώσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να «κόψει» τους 53 από τα ψηφοδέλτια. Για αυτό τον λόγο η τοποθέτηση στους νέους εκλογικούς τομείς εξετάζεται με μεγάλη προσοχή. Μάλιστα, θα γίνουν απαραίτητες οι μετρήσεις της δημοτικότητάς τους, πριν τοποθετηθούν στις ανάλογες περιφέρειες.

Στον Νότιο Τομέα, καθότι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση του με την Καισαριανή, δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππά.

Στον Δυτικό Τομέα, θα…κονταροχτυπηθούν οι Δημήτρης Βίτσας αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Επί ποδός» υπουργοί, βουλευτές και στελέχη

Πλώρη για τον Βόρειο Τομέα, βάζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Μεταξύ Βόρειου και Νότιου τομέα είναι κατά πληροφορίες ο πρώην υπουργός και βουλευτής Νίκος Ξυδάκης. Ενώ για τον Βόρειο τομέα φαίνεται να οδεύουν οι βουλευτές Γιώργος Δημαράς, Χαρά Καφαντάρη, Ελένη Αυλωνίτου. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που προβλέπουν «σφαγή» πρωτοκλασάτων. Ενώ για τον Δυτικό τομέα ετοιμάζεται ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

Αλλάζουν περιφέρειες

Υποψήφιος στην Ανατολική Αττική θα είναι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης που στις τελευταίες εκλογές είχε κατέβει στη Β’ . Αβέβαιο παραμένει- τουλάχιστον όπως συζητείται στα πηγαδάκια των βουλευτών- αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θα επιλέξει την περιφέρειά του τη Ζάκυνθο ή θα μετακινηθεί στη Β’ , ενώ η ίδια συζήτηση υπάρχει και για τον υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη που μένει να φανεί αν θα επιλέξει τα Χανιά.

Σταθεροί στην Α’ Αθήνας παραμένουν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες των Γιώργου Κυρίτση, Ελένης Αυλωνίτου και Γιάννη Μπαλάφα στον Δυτικό Τομέα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σκέφτεται σοβαρά να κατέβει στον Νότιο μαζί με τον Νίκο Ξυδάκη. Ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι υποψηφιότητες του Νίκου Τόσκα και της Αννέτας Καββαδία. Στην Ανατολική Αττική θα κατέβουν οι Χρήστος Σπίρτζης και Νάσος Αθανασίου, ενώ στη Δυτική οι Πάνος Σκουρολιάκος και Γιώργος Πάντζας.

Σιωπή από Τσίπρα

Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου, πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχει η παραμικρή κουβέντα. Μάλιστα, συνομιλητές του πρωθυπουργού μεταφέρουν την εικόνα ότι ο ίδιος θυμίζει συνεχώς ότι «κάλπες θα έχουμε σε ενάμιση χρόνο». Εξ’ αυτού του λόγου, δεν ανοίγει σε κανέναν τα χαρτιά του.

Η ΝΔ, οι βαρώνοι της και οι υπόλοιποι…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε να διαμορφώνει τον νέο χάρτη των γαλάζιων υποψηφίων. Η Πειραιώς στοχεύει στις επόμενες εκλογές να μη «χαρίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ τα δυτικά προάστια. Και αυτό το στίγμα έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, που ανακοίνωσε πως θα είναι ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Δυτικό Τομέα. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται οι Γεράσιμος Γιακουμάτος και Αννα Καραμανλή.

Αντίστοιχα στον Βόρειο Τομέα θα δώσουν τη μάχη του σταυρού οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης. Επίσης, ενδέχεται να κατέβουν μαζί τους οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Νίκη Κεραμέως. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο εξετάζεται και η υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια, χωρίς ακόμα όμως να έχει κλειδώσει, αφού ο ίδιος εξετάζει και την υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα.

Στα νότια προάστια η τριάδα Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Αννας Ασημακοπούλου και Σοφίας Βούλτεψη θεωρείται κλειδωμένη. Οσον αφορά την περιφέρεια Αττικής, ο Μάκης Βορίδης, ο Βασίλης Οικονόμου και πιθανότατα η Γεωργία Μαρτίνου θα σηκώσουν το βάρος του σταυρού στην Ανατολική Αττική, ενώ ο Θανάσης Μπούρας θα τοποθετηθεί στη Δυτική Αττική, όπου έχει αναπτύξει ισχυρό μηχανισμό.

ΚΙΝ.ΑΛ. & ΔΗΣΥ

Στη ΔΗΣΥ επικρατεί πυρετός. Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά καλείται να λύσει το σταυρόλεξο των νέων υποψηφίων εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και τις ισορροπίες με το Κίνημα Αλλαγής.

Ετσι, το αμέσως επόμενο διάστημα η επικεφαλής της ΔΗΣΥ θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του Κινήματος Αλλαγής για να χαράξουν από κοινού τη στρατηγική τους και να συντάξουν τα ψηφοδέλτια με βάση τα νέα δεδομένα.

Μέχρι τώρα έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου στον Βόρειο Τομέα. Ο Γιώργος Καρράς που προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων θα κληθεί στις επόμενες εκλογές να μαζέψει ψήφους για τη ΔΗΣΥ στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό η Φώφη Γεννηματά, η οποία μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, έκλεισε στα Νότια και θα αποφασίσει αργότερα τις άλλες δύο με βάση και τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Ο Παύλος Χρηστίδης, που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές, έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της ηγεσίας και ως «στρατιώτης» θα κατέβει σε όποιον από τους τρεις τομείς τού ζητηθεί.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου διαθέτει ισχυρό μηχανισμό στην Ανατολική Αττική και θα παραμείνει εκεί. Πολλά θα κριθούν από την εκλογική περιφέρεια όπου θα επιλέξει να κατέβει ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί μεταξύ Αχαΐας και βορείων προαστίων, ενώ ο Θεοχαρόπουλος περιμένει να δει τις κινήσεις των άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Β’ Αθηνών σπάει στις τρεις παρακάτω περιφέρειες:


α. Βόρειος Τομέας, στον οποίο θα κατανεμηθούν 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.

β. Νότιος Τομέας, στον οποίο θα κατανεμηθούν 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

γ. Δυτικός Τομέας, στον οποίο θα κατανεμηθούν 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

Η Περιφέρεια Αττικής θα σπάσει σε δύο περιφέρειες, με βάση και τη διοικητική της διαίρεση, στην Ανατολική Αττική, με 15 έδρες και τη Δυτική Αττική, με 4 έδρες (μία έδρα θα «χαθεί» υπέρ νομού της επαρχίας).

Πηγή: Protagon.gr,to10.gr,iefimerida.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "