«Κλεισθένης Ι»: Στενός κορσές νομιμότητας στους Δημάρχους, Απλή Αναλογική, ενίσχυση των Ελεγκτικών Αρχών και Ειδική Δωσιδικία (τα κείμενα)

Κατηγορία: Δημοτικά Υπουργείο Εσωτερικών


Δόθηκε στην Κ.Ε.Δ.Ε. και την ΕΝ.ΠΕ. τα τελικά κείμενα του νομοσχεδίου, -Νομοσχέδιο και Αιτιολογική Έκθεση-, για την τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένη I» που αναμένεται να κατατεθεί ακόμη κι εντός της ημέρας στην Βουλή για να συζητηθεί. (Για να δείτε το σχέδιο νόμου κάντε κλικ εδώ και για να δείτε την αιτιολογική έκθεσή του κάντε κλικ εδώ)

Κατά μία άποψη αυξάνει την πίεση νομιμότητας στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, συντελεί με τις διατάξεις του σε μεγαλύτερη διαφάνεια στη διοίκηση των Δήμων και Περιφερειών, ενώ για τους έχοντες προβληματισμούς για τις διατάξεις του, υπάρχουν ερωτηματικά για την πιθανή ακυβερνησία που θα προκληθεί κατ’ αυτούς από την εισαγωγή της Απλής Αναλογικής και την θεσμοθέτηση νέων συλλογικών οργάνων διοίκησης και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Προβληματισμός υπάρχει ακόμη και για το ανεξέλεγκτο από καμία Ελεγκτική Αρχή για τις δαπάνες των Δήμων, είτε με διαγωνισμούς, είτε με απευθείας αναθέσεις έως 120.000 ευρώ, από 25.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα και 60.000 ευρώ για τις αναθέσεις με πρόχειρους διαγωνισμούς.

Θετικές για τον έλεγχο της παντοδυναμίας των Δημάρχων και των ενεργειών τους με τις οποίες παρέκαμπταν τις προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις, είναι οι (νέο)εισαγώμενες διατάξεις για τον Δημοτικό Μεσολαβητή που πλέον δεν μπορούν να παρακαμφθούν.

Κατά τα άλλα, ο θεσμός του Επόπτη ΟΤΑ, απλώς αποτελεί στην πράξη μετονομασία των «Αποκεντρωμένων Περιφερειακών Διοικήσεων», με την σημείωση ότι δεν θα αποτελούν πλέον Ανεξάρτητες (και ανεξέλεγκτες) Αρχές που θα υπάγονται στον Υπουργό Εσωτερικών με ότι κι αν αυτό σημαίνει.

Τέλος μειώνονται ή περιορίζονται χρονικά τα κωλύματα υποβολής υποψηφιότητας, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στον μέγιστο αριθμό θητειών σε θέση Δημάρχου ή Περιφερειάρχη που δεν μπορεί να υπερβεί κάποιος προκειμένου να θέσει πάλι υποψηφιότητα.

Επανέρχεται η Ειδική Δωσιδικία (αρμοδιότητα Εφετείου) για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες για τα τυχόν ποινικά παραπτώματα τους, ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετείται ότι είναι δυνατή η αποπομπή Δημάρχων και Περιφερειαρχών και ακόμη και η κατάργηση Δημοτικών Συμβουλίων «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», με συνοπτικές διαδικασίες μετά από εισήγηση και τελική απόφαση του εποπτεύοντος Επόπτη ΟΤΑ.

Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει 255 Άρθρα υπό τον τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –Εμβάθυνση της Δημοκρατίας– Ενίσχυση της Συμμετοχής –Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών φθάνει τελικώς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, χρόνια ολόκληρα μετά την 1η του εξαγγελία το 2015, μετά από μια δημόσια διαβούλευση–express ελάχιστων ημερών 27/4–14/5, και αφού μεσολάβησε ακατάσχετη αλληλο-αναιρούμενη φημολογία για το τελικό περιεχόμενό του.

Το Νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή παρά την οξεία διαφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, που θεσμικά διατυπώθηκε σε εκατοντάδες Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων ανά την Ελλάδα, στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και στο Κοινό Συνέδριο ΕΝ.ΠΕ. – Κ.Ε.Δ.Ε. της 11ης Μαΐου.

Η 1η αντίδραση εκ μέρους των Αιρετών ήρθε άμεσα από τον καθ’ ύλη αρμόδιο εκπρόσωπό της και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο οποίος δήλωσε: «Την ιστορική αυτή στιγμή η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ενωμένη και αποφασισμένη. Λάβαμε το τελικό κείμενο του Προγράμματος Κλεισθένης το οποίο και μελετάμε προκειμένου να διατυπώσουμε τη τελική θέση μας με βάση το περιεχόμενό του. Δυστυχώς από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις φαίνεται ότι στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχουν επέλθει σοβαρές τροποποιήσεις. Ενωμένη η αυτοδιοίκηση θα αγωνιστεί για να μην διαλυθούν οι δήμοι, το κράτος οι ζωές μας».

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "