Λίγο πριν το ΤΕΛΟΣ: Η τραγική απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα «σπάει» τη Β΄ Αθήνας στα τρία (3)

Κατηγορία: Δημοτικά Υπουργείο Εσωτερικών


Ο φόβος του κυβερνώντος κόμματος και του Αλέξη Τσίπρα, για εκλογικό καταποντισμό στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αυξάνεται σε υπέρμετρο βαθμό με γεωμετρική πρόοδο και φέρνει το «σπάσιμο» της Β΄Αθήνας. Η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στις ελίτ της Βόρειας και Νότιας Αθήνας και ο καταποντισμός του στην Δυτική Αθήνα είναι η αιτία. Δείτε το γιατί και το πώς…

----------------------

Το πρώτο βήμα έγινε. Το κομματικό δημοσιογραφικό όργανο, η Αυγή, έδωσε τη είδηση. «Μελετάται» από την Κυβέρνηση το «σπάσιμο» της αχανούς Β΄Αθήνας στα τρία (3), όπως επίσης και της εκλογικής περιφέρειας «Υπόλοιπο Αττικής» στα δύο (2).

Η είδηση επιβεβαιώνεται με δηλώσεις του αρμοδίου ΥΠΕΣ κ. Πάνου Σκουρλέτη που δήλωσε στην εφημερίδα ότι «το θέμα μελετάται από τις υπηρεσίες του υπουργείου του».

Είναι γεγονός, ότι το σπάσιμο της Β΄Αθήνας, πολυπληθέστερης σε αριθμό εκλογής βουλευτών, εκλογικής περιφέρειας της χώρας, έχει συζητηθεί πολλάκις στο παρελθόν, αλλά καμία μέχρι σήμερα Κυβέρνηση δεν το είχε αποφασίσει. Ίσως ήλθε ο καιρός, αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι το «σπάσιμό» της, αλλά το ποιους δήμους της Αττικής αυτή θα περιλαμβάνει, όπως παρουσιάζονται από το ρεπορτάζ της Αυγής…

Κι αυτό γιατί το «ζουμί» της είδησης βρίσκεται εκεί, έχει δε πολύ μεγάλη σχέση και συνάφεια με την ραγδαία πτώση που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, στις φτωχογειτονιές της Δυτικής Αθήνας, σε αντίθεση με τους Δήμους της μεγαλοαστικής τάξης στις βόρειες περιοχές της στις οποίες προς το παρόν κρατά τις δυνάμεις του.

Σε ότι δε αφορά τον Νότιο Τομέα, εκεί τα πράγματα είναι κατά κάποιο τρόπο, όχι διφορούμενα, αλλά μερικώς σταθερά για το κυβερνών κόμμα, αφού οι Δήμοι με τις χαμηλές εισοδηματικά τάξεις που πλήρωσαν πολύ ακριβά την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, σε απώλειες εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας, παντρεύονται με τους Δήμους στους οποίους η κυρίαρχη μεγαλοαστική τάξη ακόμη ευελπιστεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρήσει τις υποσχέσεις του…

Ας τα δούμε, όμως, με τη σειρά…

Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με την Αυγή, το επικρατέστερο σενάριο που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για το «σπάσιμο» της Β΄Αθήνας σε τρείς εκλογικές περιφέρειες προβλέπει τα εξής:

α) Βόρειος Τομέας: Θα βγάζει 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους 14 δήμους: Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

β) Νότιος Τομέας: Θα βγάζει 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους 13 δήμους: Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.

γ) Δυτικός Τομέας: Θα βγάζει 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους 7 δήμους: Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών «Σεπτέμβριος 2015

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε στην Β΄ Αθήνας 314.376 ψήφους (35,21% - 17 έδρες), η Νέα Δημοκρατία 244.480 ψήφους (25,66% - 12 έδρες), το ΚΚΕ 60.692 ψήφους (6,93% - 3 έδρες), η Χρυσή Αυγή 50.370 ψήφους (5,64% - 3 έδρες), το «Το Ποτάμι» 49.874 ψήφους (5,59% - 3 έδρες), η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 41.446 ψήφους (4,64% - 2 έδρες), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 34.540 ψήφους (3,87% - 2 έδρες), η Ένωση Κεντρώων 32.227 ψήφους (3,61% - 2 έδρες) και η Λαϊκή Ενότητα 27.954 ψήφους (3,13%- 0 έδρες).

Σε αντιστοιχία σε όλη τη χώρα συγκεντρωτικά οι ίδιοι κομματικοί σχηματισμοί έλαβαν: Ο ΣΥΡΙΖΑ, 1.925.904 ψήφους (35,46% - 145 έδρες), η Νέα Δημοκρατία 1.526.205 ψήφους (28,09% - 75 έδρες), το ΚΚΕ 301.632 ψήφους (5,55% - 15 έδρες), η Χρυσή Αυγή 379.581 ψήφους (6,99% - 18 έδρες), το «Το Ποτάμι» 222.166 ψήφους (4,09% - 11 έδρες), η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 341.390 ψήφους (6,29% - 17 έδρες), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 200.423 ψήφους (3,69% - 10 έδρες), η Ένωση Κεντρώων 186.457 ψήφους (3,44% - 9 έδρες) και η Λαϊκή Ενότητα 155.242 ψήφους (2,86%- 0 έδρες).

Στις συγκεκριμένες εκλογές οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 9.840.525 (εκλογικό σώμα). Απο αυτούς, ψήφισαν έγκυρα 5.431.850 ήτοι το 55,2% του εκλογικού σώματος και δεν ψήφισαν καθόλου ή ψήφισαν άκυρα 4.408.675. Συνεπώς, η πραγματική αποχή ήταν της τάξης του 44,8%.

Το γιατί και η ανισομέρεια σε δήμους των «ΝΕΩΝ» επιμέρους Εκλογικών Περιφερειών…

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του δημοσιεύματος της Αυγής, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών θα περιλαμβάνει 14 δήμους, ο Νότιος Τομέας 13 δήμους και ο Δυτικός Τομέας μόνο 7 δήμους. Αν και σε πρώτη ματιά φαίνεται ότι η κατανομή των δήμων, στις τρείς νέες εκλογικές περιφέρειες που θα προκύψουν από το «σπάσιμο» της Β΄ Αθήνας γίνεται στην πρόταση με καθαρά γεωγραφικά κριτήρια, δεν είναι έτσι και τα φαινόμενα απατούν.

Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο σενάριο, έλαβε υπόψη του μόνο τα ψηφοθηρικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και πρώτο κόμμα πανελλαδικά με ποσοστό 35,46%, έλαβε στην Δυτική Αθήνα, δηλαδή στους 7 δήμους που σύμφωνα με την πρόταση θα αποτελέσουν τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 23.5%, παρότι σε όλη την Β΄Αθήνας στην οποία έλαβε συνολικά 35,21%.

Αυτό συνέβη γιατί στους Δήμους που στο σενάριο κατάτμησης της Β΄Αθήνας θα αποτελέσουν τον Βόρειο Τομέα έλαβε το θηριώδες 44%, ενώ στο Περιστέρι π.χ. κατάφερε μετά βίας να ξεπεράσει το 17%.

Σήμερα, όμως, η μνημονιακή κρίση που έχει οδηγήσει την Δυτική Αθήνα σε τερατώδη αύξηση της ανεργίας, η αθέτηση των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, μαζί με την εγκατάλειψη της συγκεκριμένης περιοχής, τόσο από τον κρατικό μηχανισμό, όσο και από τον κομματικό μηχανισμό του Κυβερνώντος κόμματος, έχει σαν συνέπεια τον καταποντισμό της εκλογικής επιρροής του σε όλη την περιφέρεια που αποτελείται από τους 7 δήμους της δυτικής Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν εξαιρέσει κανείς το Χαϊδάρι, στο οποίο μόνο ο νυν Υπουργός κος Βίτσας μπορεί και προσέρχεται σε δημόσια θέα «ασμένως» και χωρίς κανένα φόβο αποδοκιμασιών, κανείς άλλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν το τολμά, παρά μόνο σε κλειστές κομματικές συγκεντρώσεις, που πλέον δεν ξεπερνάν σε μαζικότητα τα δάκτυλα τριών ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση, και σε ότι αφορά την Δυτική Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκετε σε αποδόμηση σε ότι αφορά την εκλογική επιρροή του, σε σημείο που τα πρώην ή ακόμη και τα νυν στελέχη του, κυρίως οι νέες γενιές αρνούνται να εκτεθούν δημόσια. Ένα δεύτερο στοιχείο που ενισχύει το φυλορόημα του κυβερνώντος κόμματος σε ότι αφορά τους εν δυνάμι ψηφοφόρους του, είναι η επάνοδος στο μητρώο κόμμα, όλων όσων προέρχονται από το παλιό ΠΑΣΟΚ και το 215 στήριξαν το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντάς τον.

Πλήγμα, ακόμη αποτελεί για το κυβερνών κόμμα, η διαρροή ψηφοφόρων του το 2015, προερχόμενων από την δεξαμενή του ΚΚΕ που επανέρχονται πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς στο κόμμα της καρδιάς τους.

Σύμφωνα με τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, οι επόμενες εκλογές θα αποτελέσουν παράδειγμα που θα διδάσκεται ακόμη και στα πανεπιστήμια, για το πώς κυβερνών κόμμα, από τον θρίαμβο σε μία εργατική κατά βάση περιοχή, οδηγήθηκε σε ολική κατάρρευση. Εκτιμούν δε ότι ακόμη και στην ποιο ευνοϊκή γι’ αυτό περίπτωση, τα εκλογικά ποσοστά του δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 10%, με τα ποιο δυσμενή σενάρια να αναφέρουν για ακόμη μικρότερα ποσοστά.

Όλα αυτά, αποτυπώνονται και στις μυστικές, με την έννοια ότι δεν ανακοινώνονται, σφυγομετρήσεις του εκλογικού σώματος και αναφερόμαστε σ’ αυτές που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, σφυγομετρήσεις που σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες βρίσκονται στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κατάτμηση της Β΄Αθήνας σαν πρόταση είναι έργο του «εκλογολόγου» κου Βερναρδάκη, που ο κος Τσίπρας τον έχει κάνει Υπουργό Επικρατείας προκειμένου να του δίνει τα φώτα του…

Βέβαια, πριν κάποιος μπορέσει αν αγγίξει τις πληγές, σαν άπιστος Θωμάς, τίποτα δεν είναι τετελεσμένο. Οι προτάσεις αποτελούν προς το παρόν σκέψεις προς επεξεργασία. Αν πράγματι υλοποιηθούν, τότε θα έχουμε το γεγονός, οπότε θα επανέλθουμε.

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Διαβάστε στη συνέχεια την είδηση για τα σχέδια κατάτμησης της Β΄Αθήνας, όπως δημοσιεύθηκαν στην Αυγή.

--------------------

Αυγή: «Σπάει» η Β’ Αθηνών, σε τρεις εκλογικές περιφέρειες -Το σενάριο που εξετάζει το Μαξίμου


Σενάριο με το οποίο θα «σπάσει» η Β’ Αθηνών και το πρώην Υπόλοιπο Αττικής, σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Αυγή της Κυριακής».

Η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελείται από τέσσερα σενάρια.

Το επικρατέστερο είναι το εξής:

Κατάτμηση της Β΄Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) και του Υπόλοιπου Αττικής σε δύο (Ανατολικό και Δυτικό). Με βάση αυτό το σενάριο ο Βόρειος Τομέας θα βγάζει 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

  • Ο Νότιος Τομέας θα δίνει 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
  • Ο Δυτικός Τομέας θα βγάζει 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.
  • Ο δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄Αθηνών.
  • Ο διαχωρισμός του Υπόλοιπου Αττικής σε Ανατολική και Δυτική ακολουθεί τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής. Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, με τον διαχωρισμό οι 10 μοιράζονται στη Ανατολική, οι 4 στη Δυτική και μία έδρα πηγαίνει στην Αχαΐα.

Τα άλλα τρία σενάρια έχουν μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ανωτέρω.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Πάνος Σκουρλέτης ρωτήθηκε για την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας.

«Στο πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης γύρω από τον εκλογικό νόμο, πράγματι το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών κινείται σε θετική κατεύθυνση. Μάλιστα, προ ημερών, είχα και ο ίδιος επισημάνει ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορεί να συμβάλει στην εξορθολογικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτό το πεδίο και θα συνεχίσει να το πράττει», απάντησε.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "