Τα κακά παιδιά πάνε στον …, τα «κακά» στον Εισαγγελέα - 32 δήμαρχοι στον εισαγγελέα γιατί δεν υπέβαλαν πόθεν έσχες

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες


Ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών παραπέμπονται από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής 32 δήμαρχοι επειδή δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Όπως προκύπτει από την εισήγηση του Νικόλαου Αντωναράκου, εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και επίκουρου μέλους της επιτροπής, στις 7 Φεβρουαρίου 2018, δεκαεπτά από τους εν λόγω δημάρχους δεν υπέβαλαν ποτέ δήλωση περιουσιακής κατάστασης του έτους 2015 (οικονομική χρήση 2014), ενώ οι υπόλοιποι δεκαπέντε δήμαρχοι την υπέβαλαν εκπρόθεσμα «έπειτα από επανειλημμένες ενοχλήσεις». Ο Ν. Αντωναράκος εισηγήθηκε την παραπομπή και των 32 δημάρχων στην εισαγγελία, εισήγηση που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento έγινε δεκτή από την επιτροπή, μολονότι η πρόεδρός της Τασία Χριστοδουλοπούλου φάνηκε να εκφράζει προσωρινά διαφορετική γνώμη.

«Σκέφτομαι τους εισαγγελείς»

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δεν υπέβαλαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης ή την υπέβαλαν εκπρόθεσμα οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι, πολλοί εκ των οποίων είναι «γαλάζιοι», ενώ άλλοι έχουν δηλώσει ότι έχουν εκλεγεί χωρίς κομματική στήριξη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην εισήγησή του ο κ. Αντωναράκος, «κατά το έτος 2015 ο έλεγχος των δημάρχων υπαγόταν στην Ημετέρα Επιτροπή, ήταν ωστόσο υποχρεωτικός μόνο για δημάρχους πόλεων μεγαλύτερων των 50.000 κατοίκων», ενώ για τους δημάρχους πόλεων που έχουν κάτω από 50 χιλιάδες πολίτες ο έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες από την επιτροπή ήταν δειγματοληπτικός – αρκετοί από τους συγκεκριμένους 32 δημάρχους υπάγονται σε αυτή την κατηγορία. Αυτό άλλαξε με τον νόμο 4389/2016 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 27 Μαΐου 2016. Σύμφωνα με διάταξη του επίμαχου νόμου ο έλεγχος από την επιτροπή «κατέστη υποχρεωτικός για όλους τους δημάρχους ανεξαρτήτως πληθυσμού του δήμου».

Σε συνεδρίαση της επιτροπής στις 14 Φεβρουαρίου συζητήθηκε αν θα παραπεμφθούν στην εισαγγελία και όσοι δήμαρχοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα –τρία χρόνια μετά– δήλωση πόθεν έσχες.

Ο αρεοπαγίτης και μέλος της επιτροπής Γεώργιος Κοντός είχε σαφή τοποθέτηση επί του θέματος: «Είναι πολλά τα τρία χρόνια. Στο δικαστήριο θα επικαλεστούν όλοι όσοι έχουν κάποια ελαφρυντικά. Ούτε ποινές αλλά ούτε και κεφάλια θα τους κόψουνε, μπορεί να απαλλαγούν στο τέλος. Πρέπει όμως να παραπεμφθούν, για να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να καθυστερούν τρία χρόνια να υποβάλουν δήλωση».

Σε άλλο μήκος κύματος όμως φάνηκε πως κινήθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία έδειξε ενδιαφέρον για τον φόρτο εργασίας των εισαγγελέων: «Σκέφτομαι και τους εισαγγελείς που θα πάρουν τόσα ονόματα…».

Οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι

Στις 26 Αυγούστου 2014 ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης διοργάνωσε εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των στελεχών που στηρίζουν την πρωτοβουλία Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση, ενόψει της διαδικασίας για την εκλογή νέων προεδρείων και διοικητικών συμβουλίων στην Περιφερειακή Ένωσή Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Επικεφαλής του Κινήματος Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση, που αποτέλεσε «γαλάζια» αυτοδιοικητική κίνηση –αν και αυτοπροσδιορίστηκε ως ανεξάρτητη– ήταν ο δήμαρχος Αμαρουσίου και νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Συνολικά 145 δήμαρχοι έθεσαν εαυτούς στο πλευρό του κ. Πατούλη, όπως ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, που προ ολίγων ημερών βάσει βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας παραπέμφθηκε να δικαστεί για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Μεταξύ των 145 «γαλάζιων» δημάρχων που κλήθηκαν να συνδράμουν την προσπάθεια του κ. Πατούλη ήταν και δεκαπέντε από τους 32 δημάρχους που παραπέμπονται στην Εισαγγελία Εφετών: Αθανασίου Ιωάννης, Αντωνάκης Αντώνιος, Βενιός Ελευθέριος, Γαρδέρης Σταμάτιος, Λουκάς Δημήτριος, Μαράκης Βασίλειος, Παππάς Σπυρίδων, Τζαφέας Κωνσταντίνος, Βεντούρης Κωνσταντίνος, Γκιώνης Γεώργιος, Δαλακάκης Δημήτριος, Δαμουλάκης Γεράσιμος, Ευαγγέλου Ιωάννης, Μελίτος Κωνσταντίνος και Πατρός Μιχαήλ. Στη λίστα με τους 32 δημάρχους συγκαταλέγονται επίσης «ανεξάρτητοι» δήμαρχοι καθώς και άλλοι που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η δήμαρχος Λιβαδείας Παναγιού Πούλου.

«Είναι λάθρο από το Πακιστάν»

Ορισμένοι από αυτούς τους 32 δημάρχους έχουν απασχολήσει τον Τύπο, κυρίως λόγω δικαστικών υποθέσεων που έχουν οδηγήσει κάποιους εξ αυτών ακόμα και σε ολιγοήμερη αργία από τα πολιτευτικά τους καθήκοντα.

Τον Τύπο έχει απασχολήσει και ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, που έχει εκφράσει δημόσια ξενοφοβικό λόγο. Τον περασμένο Μάιο, καλεσμένος στον Real Fm, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα με αφορμή τη διάσωση 74 προσφύγων στα ανοιχτά του νησιού. Μολονότι το νησί δέχεται μειωμένες προσφυγικές ροές, ο κ. Δαμουλάκης δήλωσε ότι: «Το βασικό είναι η ζωή των ανθρώπων (που σώθηκαν). Είναι λαθρομετανάστες και εμένα θα μου επιτρέψετε να τους αποκαλώ έτσι, είναι λάθρο από το Πακιστάν…».

Δήμαρχοι που δεν υπέβαλαν Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης έτους 2015 (χρήση 2014)


Δήμαρχοι που υπέβαλαν εκπρόθεσμα Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης έτους 2015 (χρήση 2014) 


Πηγή: dimarxos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "