Μετέτρεψαν αρχαιολογικό χώρο και λατομείο σε χωματερή, αρνιόντουσαν τον έλεγχο και δεν εισέπρατταν τα πρόστιμα

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες


Το «κακό» σπυρί της διαπλοκής ή αν θέλετε την «άρνησης» της δημόσιας διοίκησης να επέμβει σε «καραμπινάτες» περιπτώσεις καταστροφής του περιβάλλοντος από την τοπική αυτοδιοίκηση φέρνει στο φως παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στα Χανi;a.

Στο φως επίσης οι μεθοδεύσεις της δημόσιας διοίκησης να μην εισπράττει πρόστιμα που επεβλήθησαν για περιβαλλοντικές παραβάσεις με την μέθοδο της «μη ταμειακής βεβαίωσης» τους.

Συγκεκριμένα ιδιώτης συνέχισε να εκμεταλλεύεται λατομείο που είχε σφραγισθεί, αντί να υλοποιεί το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασής του, ενώ ο τοπικός δήμος το χρησιμοποίησε με την σειρά του, παρανόμως ως χωματερή.

Από την πλευρά του η αρμόδια δασική υπηρεσία, δεν βεβαίωνε ταμειακά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους παραβάτες, προκειμένου να εισπραχθούν, ενώ οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν προχωρούσαν στον έλεγχο του παράνομου λατομείου – χωματερής, παρά τις καταγγελίες ιδιωτών και συλλόγων προστασίας του περιβάλλοντος.

Κι όλα αυτά εν έτι 2018, σε μία Ελλάδα που διαλύεται από την άρνηση εφαρμογής των νόμων, από τους εξ αντικειμένου υποχρεωμένους να το κάνουν. Τις δημόσιες υπηρεσίες…

Το ενημερωτικό σημείωμα του Συνηγόρου του Πολίτη…

Παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα και απόρριψη αποβλήτων – Ακύρωση Ειδικής Μελέτης Αποκατάστασης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κλήθηκε να διαµεσολαβήσει για την περιβαλλοντική υποβάθµιση έκτασης από παράνοµη εξορυκτική δραστηριότητα και απόρριψη αποβλήτων εντός λατοµικού χώρου στην Αγ. Μαρίνα Χανίων.

Η υποβάθµιση, όπως προκύπτει από τα έγγραφα των αρµοδίων υπηρεσιών οφείλεται σε: παράνοµη εξορυκτική δραστηριότητα παρά τη λήξη των σχετικών αδειών λειτουργίας του λατοµείου, καταπάτηση – εκχέρσωση δηµοσίων δασικών εκτάσεων, καταστροφή κοίτης ρέµατος, απόρριψη αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), καύση πλαστικών και επικίνδυνων αποβλήτων και πολεοδοµικές παραβάσεις.

Επίσης, κατά την έναρξη λειτουργίας του εν λόγω λατοµείου, δεκαετίες πριν, είχε καταστραφεί αρχαιολογικό σπήλαιο, µεγάλης σηµασίας, ευρήµατα του οποίου εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου. Η Εφορεία Παλαιανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας κλήθηκε στην περιοχή όταν αποκαλύφθηκε νέο έγκοιλο κατά τη διάρκεια παράνοµων εξορυκτικών εργασιών.

Μετά τη διαµεσολάβηση της Ανεξάρτητης Αρχής αποφασίστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων η επιβολή προστίµων στους υπαιτίους. Παράλληλα, κατεγράφησαν οι αυθαίρετες κατασκευές από την αρµόδια Πολεοδοµία και επιβλήθηκαν τα αναλογούντα πρόστιµα, ύψους περί τα 115.000 ευρώ.

Επιπλέον, η ∆/νση ∆ασών Χανίων απέστειλε προς ταµειακή βεβαίωση τον Μάιο του 2017 πρόστιµα, ύψους περί των 119.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί, δυνάµει απόφασης του Μ. Πρωτοδικείου Χανίων, το 2008.

Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ζητήσει τη συνδροµή της Περιφερειακής Επιτροπής Αντιµετώπισης Περιβαλλοντικών Ζηµιών (ΠΕΑΠΖ) της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης, του Τµήµατος Επιθεώρησης Μεταλλείων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ∆όµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του ΥΠΕΝ, της ∆/νσης Λατοµείων Μαρµάρων & Αδρανών Υλικών του ΥΠΕΝ καθώς και του Συντονιστικού Γραφείου Αντιµετώπισης Περιβαλλοντικών Ζηµιών (ΣΥΓΑΠΕΖ), προκειµένου να αποκατασταθεί άµεσα ο χώρος ανεξέλεγκτης απόρριψης των αποβλήτων, να διακοπούν οι εξορυκτικές δραστηριότητες και να ελεγχθούν εµπεριστατωµένα όλα τα στοιχεία του φακέλου πριν η Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση να προβεί σε εξέταση προς έγκριση ή µη της υποβληθείσας Ειδικής Μελέτης Αποκατάστασης, κατόπιν της θετικής εισηγήσεως της Περιφέρειας.

Από την εν λόγω εισήγηση προέκυπτε ότι δεν είχαν ληφθεί οι απαιτούµενες εγκρίσεις από τις αρµόδιες υπηρεσίες, ενώ, παράλληλα η προτεινόµενη αποκατάσταση, µε τον όγκο των απολήψιµων αδρανών υλικών που προέβλεπε, ήταν δυνατό να οδηγήσει σε περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθµιση της έκτασης.

Κατόπιν της ανωτέρω διαµεσολάβησης και κατόπιν σύσκεψης που διεξήχθη µε εκπροσώπους του Συνηγόρου και της ∆ιοίκησης στο Ηράκλειο, εξεδόθη απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωµένης περί µη έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της Ειδικής Μελέτης Αποκατάστασης και ακολούθως η ΠΕΑΠΖ ζήτησε, µεταξύ άλλων, από τη δραστηριοποιούµενη εταιρεία την υποβολή, εντός τριµήνου, Μελέτης Μορφολογικής και Βλαστητικής Αποκατάστασης για την αντιµετώπιση των διαπιστωµένων προβληµάτων, καθώς και από τον ∆ήµο Χανίων να προχωρήσει στην οριοθέτηση του ρέµατος που βρίσκεται στην περιοχή.

Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε τις απόψεις του σχετικά µε τον λατοµικό χώρο στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο, δεδοµένου ότι διαπίστωσε ότι ο χώρος δεν αποτυπωνόταν ορθώς, αλλά ούτε και προβλεπόταν η αποκατάσταση της έκτασης. Η διαµεσολάβηση της Αρχής θα συνεχιστεί µέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήµατος.

  • Για να δείτε όλο το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη κάντε κλικ εδώ
  • Για να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κάντε κλικ εδώ

 

«Διογένης ο κρατών και τον Φανόν»

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "