Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες: Απόφαση σταθμός του ΣτΕ ορίζει τις βαριές ευθύνες Δήμων και Δημοσίου σε περίπτωση ατυχήματος

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες


Ο νόμος που ορίζει την ύπαρξη και θέση των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων, στις πόλεις και γενικά στις αστικές περιοχές, είναι ιδιαίτερα αυστηρός και προδιαγράφει τις πολύ μεγάλες ευθύνες των Δήμων και των υπηρεσιών του κράτους στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνουν μέτρα, όπως επίσης και τα όσα ορίζει ο νόμος για την διαμόρφωση των πεζοδρομίων, ελεύθερων από κάθε κατασκευή ή εμπόδιο.

Αυτές τις πολύ μεγάλες ευθύνες των Δήμων και του Δημοσίου έρχεται να επιβεβαιώσει και να τονίσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που απέρριψε προσφυγή του Δημοσίου, κατά εφετειακής απόφασης με την οποία υποχρεώνεται να καταβάλει πολλές χιλιάδες ευρώ, ως αποζημίωση στην οικογένεια οδηγού που σκοτώθηκε, όταν προσέκρουσε με το όχημά του πάνω σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα.

-----------------------------

Το ΣτΕ ενέκρινε αποζημίωση 350.000 ευρώ στην οικογένεια άτυχου 24χρονου που σκοτώθηκε από πινακίδα

Ευθύνεται το Δημόσιο, καθώς δεν φρόντισε να αφαιρεθεί η παράνομα τοποθετημένη διαφημιστική πινακίδα επί της λεωφόρου Κηφισίας, με συνέπεια να βρει τραγικό θάνατο ένας 24χρόνος οδηγός, όταν το αυτοκίνητό του εξετράπη της πορείας και προσέκρουσε σε αυτή.

Αυτά απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας και επιδίκασε στους συγγενείς του άτυχου νέου 350.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2005, λίγο πριν τα ξημερώματα (4 π.μ.), 24χρόνος οδηγούσε το αυτοκίνητό του επί της Λ. Κηφισίας με κατεύθυνση από Αθήνα προς Κηφισιά. Στο ύψος της Helexpo το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του προς τα δεξιά, προσέκρουσε αρχικά σε οκτλω μεταλλικά κολωνάκια, ύψους 0,80μ., τα οποία ήταν πακτωμένα στο τσιμεντένιο δάπεδο του πεζοδρομίου της διαχωριστικής νησίδας.

Στη συνέχεια, αφού διένυσε 14,80 μ. από την πρώτη πρόσκρουση στα κολωνάκια, ανετράπη και ακινητοποιήθηκε στη σιδερένια κολώνα, ύψους 2,60 μέτρων, η οποία στήριζε τη διαφημιστική πινακίδα διαστάσεων 2,20 μ. Χ 1,40 μ., τύπου «ρακέτα».

Το αυτοκίνητο «αγκάλιασε» την κολώνα που στήριζε τη διαφημιστική πινακίδα και αυτή (πινακίδα) έπεσε στο πεζοδρόμιο, ενώ απαιτήθηκε μία ώρα σχεδόν για τον απεγκλωβισμό του οδηγού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Ο 24χρόνος, μετά τον απεγκλωβισμό του, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου εξέπνευσε στις 8.05 π.μ. από καρδιακή ανακοπή συνεπεία «ρήξεως ισθμού αορτής», ενώ, σύμφωνα με την γνωμάτευση του ιατροδικαστή του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος διενήργησε νεκροψία-νεκροτομή, ο θάνατος επήλθε «συνεπεία ρήξεως ανιούσης αορτής τραυματικής αιτιολογίας», κατά το τροχαίο ατύχημα.

Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση τοξικολογικής εξετάσεως του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν διαπιστώθηκε η παρουσία οινοπνεύματος, δηλητηρίου ή εξαρτησιογόνων ουσιών στο αίμα του άτυχου νέου.

Οι γονείς, ο αδελφός και οι δύο γιαγιάδες προσέφυγαν στην Διοικητική Δικαιοσύνη κατά του Ελληνικού Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι το τροχαίο ατύχημα και ο θάνατος του 24χρόνου οφείλονταν σε παράνομες παραλείψεις των αρμοδίων του Δημοσίου.

Αναλυτικότερα, υποστήριξαν ότι, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους, τα όργανα του Δημοσίου υποχρεούνται να εποπτεύουν τους Ο.Τ.Α. για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων αφαίρεσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και την επιβολή προστίμων. Ακόμη, επισήμαναν ότι η τοποθέτηση της διαφημιστικής πινακίδας, στην οποία προσέκρουσε το αυτοκίνητο, είχε εγκατασταθεί παράνομα, δηλαδή, χωρίς προηγούμενη έγκριση της θέσης που τοποθετήθηκε, χωρίς άδεια και έλεγχο των προδιαγραφών της, όπως ορίζει ο Κ.Ο.Κ.

Επίσης, επικαλέστηκαν βεβαίωση ιατροδικαστή, σύμφωνα με την οποία «οι προκληθείσες κακώσεις στον θανόντα από το τροχαίο επήλθαν από την πρόσκρουση στη μεταλλική κολώνα στήριξης της διαφημιστικής πινακίδας και όχι από τις προηγούμενες επαφές του οχήματος με τα κολωνάκια».

Κατόπιν αυτών, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι το Δημόσιο, είχε υποχρέωση να απομακρύνει τη διαφημιστική πινακίδα και αυτό ανεξάρτητα από την ίδια υποχρέωση του Δήμου Αμαρουσίου και ότι η μη απομάκρυνσή της συνιστούσε, μη νόμιμη παράλειψη του Ελληνικού Δημοσίου και όχι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Αμαρουσίου.

Ακόμη, αποφάνθηκε ότι υπάρχει ο απαιτούμενος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης παράλειψης του Δημοσίου και του θανατηφόρου αποτελέσματος της σύγκρουσης του αυτοκινήτου με την διαφημιστική πινακίδα.

Όμως, παράλληλα, κρίθηκε ότι ο 24χρόνος έχει συνυπαιτιότητα στο ατύχημα κατά 30%. Και αυτό, γιατί παρότι οδηγούσε το αυτοκίνητο «υπό καλές καιρικές συνθήκες και σε καλή και ξηρά κατάσταση της οδού, με επαρκή ορατότητα, επιδεικνύοντας αμέλεια και έλλειψη προσοχής μέσου συνετού οδηγού σε νυχτερινή ώρα», παραβίασε τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ., καθώς και την πινακίδα (Ρ-32) που υπάρχει στο σημείο του ατυχήματος, η οποία περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα σε 70 χλμ. ανά ώρα, ενώ εκείνος εκινείτο με ταχύτητα 95χλμ./ώρα περίπου, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Έτσι, το Εφετείο επιδίκασε το ποσό των 350.000 ευρώ (συν τους νόμιμους τόκους) στους δύο γονείς, στον αδελφό και τις δύο γιαγιάδες του άτυχου 24χρόνου ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του γιού, αδελφού και εγγονού.

Το Δημόσιο άσκησε αναίρεση επί της εφετειακής απόφασης, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι ο 24χρόνος ήταν συνυπαίτιος του ατυχήματος κατά 99% και ότι η ευθύνη απομάκρυνσης της παράνομης πινακίδας ανήκει στο Δήμο Αμαρουσίου. Το Α' Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους και αόριστους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και επικύρωσε την εφετειακή απόφαση.

----------------------------

Νέες καταδίκες για θανάτους νέων σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες


Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 το τριμελές Εφετείο Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή του για την υπόθεση του θανάτου του 22χρονου Αντώνη Κυριακόπουλου (12/10/2008) μετά από πρόσκρουση του αυτοκινήτου του «σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα στη Λ. Ποσειδώνος», όπως αναφέρει ο πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Χαρ. Μανιάτης,  καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή τον Χαρ. Μανιάτη, ενώ αθωώθηκε ο τότε αντιδήμαρχος και νυν δήμαρχος Μοσχάτου, Α. Ευθυμίου (σ..σ.: πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 2 ετών και 5 μηνών), καθώς το Εφετείο αποφάνθηκε ότι το σημείο που είχε τοποθετηθεί η πινακίδα ανήκει στον Δήμο Καλλιθέας και όχι στον Δήμο Μοσχάτου.

Ο Σύλλογος πάντως σημειώνει ότι «επί περίπου πέντε χρόνια η Τροχαία δεν μπορουσε να προσδιορίσει σε ποιον Δήμο ανήκει η τοποθεσία όπου είχε τοποθετηθεί η πινακίδα, με κίνδυνο η υπόθεση να οδηγηθεί σε παραγραφή»,συμπληρώνοντας ότι «με την απόφαση του Εφετείου αποδεικνύεται ότι τελικά οι υπεύθυνοι της Τροχαίας έδωσαν στοιχεία που οδήγησαν στην παραπομπή λάθος δημάρχου. Στο μεταξύ, βέβαια, η υπόθεση παρεγράφει για τον, κατά το Εφετείο, υπεύθυνο τότε δήμαρχο Καλλιθέας και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Ασκούνη. Ανθρώπινα τα λάθη».

Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος, για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί και ο κ. Γ. Λιάπης, υπεύθυνος της διαφημιστικής Master Outdoor, σε φυλάκιση 3 ετών και 5 μηνών, ο οποίος δεν άσκησε έφεση.

«Οι παραπάνω κρίθηκαν ένοχοι γιατί με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους οδήγησαν στον θάνατο του Αντώνη»τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, όπου επίσης υπενθυμίζεται ότι η νέα τελεσίδικη απόφαση έρχεται να προστεθεί στις τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών για τους πρώην δημάρχους Αμαρουσίου, Π. Τζανίκου (για τον θάνατο του 25χρονου Γιάννη Σταυρουλάκη) και Γαλατσίου, Κ. Τσίρου(για τον θάνατο του 21χρονου Παναγιώτη Καραλή).

Σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί επίσης για τον θάνατο του 21χρονου Αποστόλη Μολυβιάτη (2009) ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης  Ζαφειρόπουλος σε ποινή φυλάκισης 10μηνών με τριετή αναστολή και  ο πρώην πρόεδρος της διαφημιστικής εταιρείας Master Media system,  Α. Ανδριόπουλος, σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης δύο χρόνων.

Τέλος, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι «αρκετοί Δήμοι, με πρωτοστατούντα τον Δήμο Αθηναίων αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και καλύπτουν έμμεσα ή άμεσα την παραβατικότητα σε σχέση με την υπαίθρια διαφήμιση, που τον καιρό αυτό κύριο εκφραστή έχει το κανάλι «Ε, ιδιοκτησίας τέως(;) ιδιοκτήτη διαφημιστικής εταιρείας. Χαρακτηριστικές είναι οι γιαγαντοαφίσες που καταλαμβάνουν ολόκληρες οικοδομές στη Λ. Αθηνών και Αχιλλέως και στην γωνία Πειραιώς και Ιεράς Οδού, τις οποίες βλέπουν δεκάδες χιλιάδες οδηγοί καθημερινά αλλά δεν μπορεί να δει ο Δήμος Αθηναίων».(Πηγή: https://enypografa.gr/?p=91513)

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "