Η εκπαίδευση των νηπίων «καίει» τους Δημάρχους – Ειλικρινές ενδιαφέρον ή «χάνουν» πολιτική επιρροή;

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες


Συνεχίζεται η αντίδραση των Δημάρχων για τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο του Γαβρόγλου «για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής» στην υποχρεωτική εκπαίδευση των νηπίων η οποία «κατεβαίνει» πλέον στην ηλικία των 4 χρόνων, ως υποχρεωτική εισαγωγή στην δημόσια (και ιδιωτική) στοιχειώδη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζόμενων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι τελευταίοι θα δουν από τη νέα σχολική χρονιά να μειώνεται το δυναμικών των νηπίων που θα φιλοξενούν κατά 40-45% περίπου.

Όπως είναι φυσικό, η μείωση αυτή θα έχει σαν συνέπεια την παράλληλη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού (νηπιαγωγοί, μουσικοί, θεατρολόγοι, κλπ) που σήμερα υπηρετούν στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, με την σημείωση ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν προσλαμβάνονται μέσα από δομές και θεσμούς της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά με διαδικασίες που ορίζουν οι ίδιοι οι δήμοι, ο καθένας μόνος του και όχι πανελλαδικά.

Οι επιπτώσεις από τις αλλαγές που έρχονται είναι ιδιαίτερα σημαντικές και επηρεάζουν την λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, το προσωπικό που υπηρετεί σ’ αυτούς, τον αριθμό των νηπίων που θα δεχθούν από τον Σεπτέμβριο με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, την «ζωή» νηπίων και γονέων σε ότι αφορά την καθημερινή απασχόλησή τους, τις διαδικασίες πρόσληψης των εκπαιδευτικών (νηπιαγωγοί, μουσικοί, θεατρολόγοι, κλπ) που πλέον περνούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και το ποιο σημαντικό που αφορά τους Δήμους, την χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών από το υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδότηση που ως γνωστόν έχει σχέση και συνάφεια με τον αριθμό των βρεφο-νηπίων που αυτοί φιλοξενούν.

Ουσιαστικά, όμως, τρία είναι τα βασικά θέματα που «καίνε» τους δημάρχους, με τις νέες αλλαγές.

α) Οι προσλήψεις «εκπαιδευτικού» προσωπικού που με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο γίνονται από τις Δημαρχιακές Διοικήσεις, κάτι που πλέον «φεύγει» απ’ αυτές και περνά στο Υπουργείο Παιδείας…

β) Η «υποδοχή» των νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που παρότι μέχρι σήμερα γίνονταν με «σύστημα μοριοδότησης» των γονέων, ενείχε το πολιτικό παίγνιο ικανοποίησης κοινωνικών και όχι μόνο παραμέτρων με ότι κι αν αυτό σημαίνει… και

γ) Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αφού ο αριθμός των βρεφών πλέον και όχι και νηπίων θα είναι μειωμένος έως και 50%.

Αυτά τα τρία βασικά θέματα, επηρεάζουν την πολιτική επιρροή των Δημάρχων και γενικά των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες, προς όφελος της κεντρικής πολιτικής σκηνής, κάτι που οι αυτοδιοικητικοί το αισθάνονται ως σκόπιμη μείωση τόσο ως πολιτική και θεσμική υποβάθμιση, όσο και ως «τιμωρία» για την άσκηση αυτόνομης πολιτικής.

Εξάλλου είναι γνωστό τις πάσι, που ασχολούνται με την πολιτική στη χώρα μας, ότι η ποιο ευπαθής και επηρεαζόμενη πολιτικά μερίδα της κοινωνίας είναι σήμερα οι νέοι γονείς και όσοι συνδέονται συναισθηματικά και συγγενικά μ’ αυτούς. Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα για τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που προκαλεί και τις σφοδρές αντιδράσεις τους.

Τελευταίο «κρούσμα» στη σειρά των αυτοδιοικητικών αντιδράσεων για την εκπαίδευση των νηπίων και των αλλαγών που επέρχονται, το κείμενο που δημοσιοποίησαν 5 επώνυμοι δήμαρχοι, εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αυτοδιοικητικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Την παραθέτουμε αυτούσια, όπως την «αλιεύσαμε» στο εξειδικευμένο e-poli.gr

----------------------------

5 Δήμαρχοι “Συσπείρωσης” για Παιδικούς Σταθμούς: Αποπροσανατολισμός...

Για αποπροσανατολισμό και διαφορετικά, σοβαρότερα προβλήματα (δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα οικονομικά αδυνάμων οικογενειών, δεν διευρύνονται οι δομές, οι κτιριακές υποδομές υπολείπονται, οι προσλήψεις δεν είναι αρκετές, οι συμβασιούχοι δε μονιμοποιούνται και τέλος ΕΣΠΑ “ιδιωτικοποίησης”), κάνουν λόγο 5 Δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Πατρέων Πελετίδης Κώστας, Χαϊδαρίου Σελέκος Μιχάλης, Πετρούπολης Σίμος Βαγγέλης, Καισαριανής Σταμέλος Ηλίας και Ικαρίας Σταμούλος Στέλιος, με αφορμή την κινητοποίηση των ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, για τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς / Παιδικούς Σταθμούς και την ένταξη των 4χρονων στα Νηπιαγωγεία.

Η κοινή δήλωση

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι ισχνές δομές για την φροντίδα και την αγωγή του παιδιού στους δήμους βρίσκονται σε ένα νέο  κύκλο αναστάτωσης.

Κυβέρνηση, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ -ΟΤΑ έχουν μετατρέψει με την τακτική τους αυτές τις δομές σε πεδίο αποπροσανατολισμού. Αφού σήμερα όπως και τα προηγούμενα χρόνια με την πολιτική τους δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του παιδιού και των νέων γονιών, που στις μέρες μας ζουν σε συνθήκες φτώχιας, ακόμα και εξαθλίωσης. Ταυτόχρονα με τις ενέργειές τους δεν στηρίζουν την ουσιαστική διεύρυνση αυτών των δομών ως ώριμη ανάγκη του καιρού μας.

Με αφορμή το χρόνιο και επιστημονικά θεμελιωμένο αίτημα της υποχρεωτικότητας της 2χρονης προσχολικής αγωγής, με ευθύνη του κράτους, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθετεί -όπως είχαν επιχειρήσει και παλιότερα- τάχα την εφαρμογή της!

Την ίδια στιγμή οι κτηριακές δομές είναι πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, οι προσλήψεις προσωπικού απαγορευμένο είδος, η διευρυμένη λειτουργία των νηπιαγωγείων χωρίς υποστηρικτικές δομές π.χ.  ξεκούρασης και σίτισης άπιαστο όνειρο και αποτρεπτικό για  γονείς και παιδιά. Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι  η κυβέρνηση παίζει με τις ανάγκες παιδιών, οικογενειών και χιλιάδων παιδαγωγών.

Από την άλλη μεριά η πλειοψηφία στην ΠΟΕ – ΟΤΑ, που δήθεν προασπίζει τη παιδαγωγική υπόσταση των παιδικών σταθμών και τα δικαιώματα των βρεφονηπιοκόμων, κεντράρει δυστυχώς στο ποιός θα υποδέχεται τα προνήπια. Έτσι, αντιλαμβάνεται το εύρος του παιδαγωγικού έργου άραγε; Μέχρι σήμερα ούτε κουβέντα για την μονιμοποίηση επιτέλους των εκατοντάδων συμβασιούχων παιδαγωγών και άλλων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς που η παρουσία τους κάθε χρόνο είναι στον αέρα και μαζί τους η λειτουργία των παιδικών σταθμών σε μόνιμη αμφισβήτηση. Ούτε κουβέντα για την χρηματοδότηση τους που σήμερα συναρτάται από το απαράδεκτο πρόγραμμα του  ΕΣΠΑ που αντί να διευρύνει τις δημοτικές και δημόσιες δομές αγκαλιάζει τους επιχειρηματίες στο χώρο της φροντίδας του παιδιού.             

Στην αντάρα του συντεχνιασμού από κοντάη πλειοψηφία της ΚΕΔΕ που ζυμώνει το αντιδραστικό αίτημα για πέρασμα των νηπιαγωγείων στου δήμους!  Δηλαδή, από υποχρεωτική προσχολική αγωγή με ευθύνη του κράτους να συναρτάται η προσχολική αγωγή με την τσέπη του νοικοκυριού. Όπως και σήμερα το ζούμε στους δήμους με τους παιδικούς σταθμούς, με τις λειψές  δομές και τις ανύπαρκτες θέσεις που ψάχνει και δε βρίσκει ο γονιός, με τους συμβασιούχους εργαζόμενους παιδαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό που κάθε χρόνο ζούμε με την αγωνία εάν θα τους έχουμε.

Είναι η ελάχιστη ευθύνη απέναντι σε γονιούς, παιδιά και εργαζόμενους να τελειώνουμε πια με αυτόν τον αποπροσανατολισμό. Τούτος ο τόπος και ο λαός του έχει την απαίτηση και τις δυνατότητες για μια ολοκληρωμένη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών του. Είμαστε στον 21ο αιώνα, έχουμε χιλιάδες σπουδαγμένα παιδιά για να στελεχώσουν τις δομές, χιλιάδες νεαρά ζευγάρια  που ζουν με την αγωνία για την φροντίδα των παιδιών τους.

Από την πείρα και την ευθύνη μας στους δήμους λέμε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα η ολοκληρωμένη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών. Αυτό  είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό απαιτούμε άμεση και γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, διεύρυνση των δομών, εδώ και τώρα, δημόσιες επενδύσεις για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, διευρυμένη λειτουργία των δομών που θα στηρίζει, κατά προτεραιότητα με υποστηρικτικές δομές σίτισης και ξεκούρασης, τις ανάγκες του παιδιού, των εργαζόμενων γονέων. Μαζικές προσλήψεις παιδαγωγών, και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Στη βάση των παραπάνω  αιτημάτων δεν  βρίσκει έδαφος ο αποπροσανατολισμός κυβέρνησης, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ άλλα αγωνιστική διέξοδο η αγωνία του γονιού, των χιλιάδων άνεργων παιδαγωγών, η ανάγκη του παιδιού για  φροντίδα και αγωγή.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλουμε ως δημοτικές αρχές, εδώ θέλουμε να συναντηθούμε με όλους όσους έχουν την πεποίθηση ότι υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό και τον τόπο.

Οι Δήμαρχοι

  • Πατρέων: Πελετίδης Κώστας
  • Χαϊδαρίου: Σελέκος Μιχάλης
  • Πετρούπολης: Σίμος Βαγγέλης
  • Καισαριανής: Σταμέλος Ηλίας
  • Ικαρίας: Σταμούλος Στέλιος»

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "