Χάνουν «Κουκιά»; Πόλεμος για την εκπαίδευση των τετράχρονων μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ & Νηπιαγωγών

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες


Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των Δημάρχων που εκφράσθηκαν μέσω της ΚΕΔΕ για την θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης των Νηπίων από 4 ετών, σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν και από τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση που προβλέπεται στο ν/σ για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Από πλευράς υπουργείου Παιδείας, εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις αυτές, ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκδηλώνονται για τρείς πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν σχέση με την πολιτική και συνδικαλιστική επιρροή των δύο θεσμών, Δημάρχων και συνδικαλιστικών των ΟΤΑ.

Ειδικότερα οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί (Δήμαρχοι, κλπ) με την νέα πλέον διάρθρωση της νηπιακής εκπαίδευσης, χάνουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κάτι που «μεταφράζεται» σε μείωση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών και επίσης σε μείωση του χειραγωγίσημου πληθυσμού, δηλαδή τους γονείς και μάλιστα τους ποιο νέους που αποτελούν και την ποιο ευπαθή και χειραγωγίσημη πολιτικά κοινωνική ομάδα. Με 1.600 δομές πανελλαδικά, ο συνδεδεμένος πληθυσμός (γονείς, γιαγιάδες, κλπ) ξεπερνά τις 300.000, αριθμός πολύ υψηλός για τα ψηφοθηρικά δεδομένα των δημάρχων.

Σε ότι αφορά την ΠΟΕ-ΟΤΑ και το όψιμο ενδιαφέρον της για Πρώιμη Παιδική Ηλικία και την εκπαίδευσή της, αυτό που την πλήττει είναι η μείωση του προσωπικού των ΟΤΑ και δει των εκπαιδευτικών αυτής της συγκεκριμένης βαθμίδας, που λόγο της μη μόνιμης σχέσης εργασίας με τους ΟΤΑ, ήταν επιρρεπείς στην διαχείρισή τους από τις Α/θμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και κυρίως από την δευτεροβάθμια, την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο αριθμός τους μάλιστα σε πανελλαδικό επίπεδο ξεπερνά τους 3.000 εργαζόμενους, αριθμός πολύ σημαντικός για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμερα.

Διαβάστε στην συνέχεια το πολύ κατατοπιστικό άρθρο της Μίκας Κοντορούση στο news247.gr, που βάζει τα πράματα στη θέση τους, σ’ αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα…

Vukentra.gr

------------------------------

Πόλεμος για την εκπαίδευση των τετράχρονων -Σκληρή γλώσσα κατά Γαβρόγλου. Πώς απαντούν οι νηπιαγωγοί

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ΚΕΔΕ, σε μία ένδειξη αντίδρασης στη διάταξη του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προβλέπει μεταξύ άλλων, τη σταδιακή ένταξη της προνηπιακής εκπαίδευσης στην υποχρεωτική.

Δήμοι και εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μιλούν για επερχόμενη αναγκαστική μείωση προσωπικού στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και άρα συνολικά των εργαζομένων στους δήμους, ενώ ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση του αριθμού εργαζομένων που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας.

Στο στόχαστρο και  η μετονομασία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής σε Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προειδοποιεί με κινητοποιήσεις, αλλά και να στρέφεται με σκληρή γλώσσα κατά του υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, εκτιμάται ότι 1.600 σχολικές δομές θα βάλουν λουκέτο και πάνω από 3.000 εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο, εξαιτίας της υπαγωγής των νηπιαγωγείων στην υποχρεωτική εκπαίδευση και άρα, της υποχρέωσης των 4χρονων να φοιτούν σε αυτά και όχι σε παιδικούς σταθμούς, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.  

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από την επόμενη σχολική χρονιά ξεκινάει η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου κυρίως λόγω έλλειψης υποδομών, ενώ εντός τριετίας, η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση θα αποτελεί γεγονός, για το σύνολο των σχολικών δομών.

Από τον Σεπτέμβρη του 2018, με Υπουργική Απόφαση θα οριστούν οι πρώτοι δήμοι που πληρούν τις υποδομές (245 από τους 345 δήμους), στους οποίους δηλαδή οι γονείς θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να εγγράψουν το παιδί τους σε νηπιαγωγείο.

Η απάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

«Απάντηση στην ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε από την πλευρά του, ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών. Την ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος Μαρία Σπανού και η αντιπρόεδρος Χαρίκλεια Θεοδωράκη, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Με έκπληξη διαβάσαμε την υπ’ αριθμ. 156/12.2.2018 ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, η οποία εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να διακρίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των δύο κλάδων, Νηπιαγωγών ΠΕ60 και Βρεφονηπιοκόμων, με αφορμή την ένταξη του Τμήματος ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής, στο οποίο φοιτούν βρεφονηπιοκόμοι, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς και στην θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, στα πλαίσια της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Αναφέρει πως στόχος των παραπάνω ρυθμίσεων είναι η μετατροπή των Παιδικών Σταθμών από χώρους Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε χώρους «παρκινγκ» παιδιών. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι οι Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί ανέκαθεν αποτελούσαν κοινωνική δομή παροχής φύλαξης, μέριμνας, φροντίδας και αγωγής για βρέφη και νήπια έως 4 ετών, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αντίθετα, το Νηπιαγωγείο αποτελεί δομή παροχής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα (θεματικές προσεγγίσεις και σχέδια εργασίας), σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών, στα πλαίσια των σκοπών και στόχων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον, πραγματοποιείται πρώιμη παρέμβαση σε νήπια με ειδικές εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες, μετά από τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΔΔΥ και σε συνεργασία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής. Τα παραπάνω δεν υπάρχουν στους Παιδικούς Σταθμούς και συνεπώς δε θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν ως «χώροι εκπαίδευσης».

Θεωρούμε λυπηρό το γεγονός ότι η ΠΟΕ- ΟΤΑ αντιλαμβάνεται την προσθήκη του όρου «ΦΡΟΝΤΙΔΑ», στη νέα ονομασία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, ως προσπάθεια υποβάθμισης του έργου που πραγματοποιείται στους Παιδικούς Σταθμούς. Ο κλάδος των βρεφονηπιοκόμων, τους οποίους εκπροσωπεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, έχει πρώτιστο καθήκον να μεριμνά και να φροντίζει για την ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων έως 4 ετών. Το βρέφος είναι απαραίτητο να έχει περιγεννητική φροντίδα και να αναπτύξει με ασφάλεια βασικές λειτουργίες (ομιλία, αυτονομία πρόσληψη τροφής, έλεγχος σφιγκτήρων), που το διαφοροποιούν από το νήπιο 4-6 ετών. Η φροντίδα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παροχή, που χρειάζεται ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, τις βρεφονηπιοκόμους και που δυστυχώς βλέπουμε την ΠΟΕ- ΟΤΑ να την αποποιείται. Τέλος, εφόσον γίνεται λόγος για επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία, οφείλουμε να επισημάνουμε πως ο όρος «care» είναι βασικό όρος για τα βρέφη και υπάρχει σε όλον τον κόσμο και στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ο σαφής καθορισμός των ηλικιακών ομάδων, 0-4 και 4-6, που απευθύνεται το πρόγραμμα σπουδών κάθε Σχολής (Βρεφονηπιοκόμων και Νηπιαγωγών ΠΕ60) και του επαγγελματικού πεδίου εργασίας των παραπάνω κλάδων, δεν αποτελεί περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως αναφέρει η ΠΟΕ- ΟΤΑ.  Αντιθέτως, θα καταστήσει πλέον ευδιάκριτα τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό τίτλο σπουδών, τόσο για τους υποψήφιους φοιτητές, όσο και για τους απόφοιτους των συγκεκριμένων Σχολών.

Τέλος, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η έντονη αντίθεση της ΠΟΕ- ΟΤΑ στη θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ενός αιτήματος 40 ετών της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας. Υπενθυμίζουμε πως το θέμα συζητήθηκε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, παρουσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, τον περασμένο Ιούνιο και μάλιστα με την υπ’αριθμ. 268/7.6.2017 απόφαση, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι « Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή αποτελεί μέρος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και για αυτό πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το δημόσιο Νηπιαγωγείο και το Υπουργείο Παιδείας. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να αποκλείσουν κάθε συζήτηση για τη θεσμοθέτηση της με παράλληλη λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείου για τα προνήπια (4-5 ετών) από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Ως Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, εκπαιδευτικών της τάξης, θεωρούμε πρώτιστο καθήκον μας την προάσπιση του δικαιώματος των νηπίων 4-6 ετών στην ισότιμη και χωρίς όρους και προϋποθέσεις ένταξή τους στη δημόσια, δωρεάν προσχολική εκπαίδευση. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο των βρεφονηπιοκόμων, στα πλαίσια της παροχής φροντίδας, μέριμνας και αγωγής στα βρέφη και νήπια έως 4 ετών, υποστηρίζουμε τη δημιουργία περισσότερων Παιδικών Σταθμών, ώστε κανένα παιδί έως 4 ετών να μην αποκλείεται από αυτή την τόσο σημαντική κοινωνική παροχή.»

Μίκα Κοντορούση

Πηγή: news247.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "