Σε δικαστικό κλοιό έχει τεθεί ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων Ρόδου κ. Μιχάλης Κορδίνας για κακοδιαχείριση δημοτικής επιχείρησης

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες

 

Σε δικαστικό κλοιό έχει τεθεί ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων κ. Μιχάλης Κορδίνας, που αγωνίζεται να αποδείξει την αθωότητά του και επιδιώκει με κάθε νόμιμο μέσο να υπερασπιστεί τον εαυτό του για διαχειριστικές υποθέσεις, που αφορούν την θητεία του.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κορδίνας έχει κληθεί για να καταθέσει ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή Διαφθοράς την 30η Μαΐου 2017, ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση της διαχείρισης της υπό εκκαθάριση δημοτικής επιχείρησης ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ, με κατηγορούμενους για υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α και δη σε βάρος ανώνυμων δημοτικών επιχειρήσεων κατ΄εξακολούθηση και για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και για κακουργηματική απιστία 8 συνολικά πρώην μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.

Η προγραμματισμένη για την 28η Απριλίου 2017 απολογία τους, ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή Διαφθοράς είχε αναβληθεί αφού πρώτα επεστράφησαν στους συνηγόρους τους τα απολογητικά υπομνήματα που είχαν υποβάλει και τους ανακοινώθηκε ότι στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί εξετάζεται αρμοδίως από την Εισαγγελία, να προστεθούν κι άλλα στοιχεία.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενημερώθηκαν πρόσφατα ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι άλλα από ενημέρωση της Εισαγγελικής Αρχής για την πορεία όλων των υποθέσεων στις οποίες έχει εμπλακεί ο κ. Κορδίνας και την τύχη τους.

Επιπλέον οι συνήγοροι ενημερώθηκαν ότι από την έρευνα έχει προκύψει ότι η εταιρεία δεν δημοσίευε ισολογισμούς, ότι ενώ υφίστατο ζημία στις χρήσεις της κάθε χρόνο το κόστος της μισθοδοσίας ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις εισπράξεις, ότι υφίσταντο ανείσπρακτα τιμολόγια και επιπλέον ότι φέρεται να έχει ομολογηθεί πράξη μεταφοράς με παράτυπο τρόπο χρηματικού ποσού 120.000 ευρώ, που ανέλαβε συγκεκριμένο πρόσωπο.

Θυμίζουμε ότι από Πταισματοδίκη των Αθηνών ανατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 σε εκτέλεση παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, στην εταιρεία Ορκωτών Λογιστών PKF, που εκπροσωπείται από τον κ. Αναστάσιο Καβελλάρη, η διενέργεια οικονομικού – λογιστικού και δημοσιονομικού ελέγχου στην εταιρεία για το ίδιο ως άνω διάστημα.
Διενεργήθηκε συγκεκριμένα έλεγχος στην διαχείρισή της για την διαπίστωση τυχόν παράνομων ενεργειών των οργάνων της.

Προέκυψε μεταξύ άλλων ότι στα βιβλία της εταιρείας καταχωρήθηκαν εικονικές πληρωμές επιταγών με συνέπεια, να μειωθεί αδικαιολόγητα το υπόλοιπο του λογαριασμού «Ταμείον» και να εκταμιευθεί ποσό  402.270,68 ευρώ για σκοπούς άλλους εκτός των σκοπών της.

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί πάσχει από απόλυτη ακυρότητα που συνίσταται, όπως έγραψε η «δημοκρατική», στο ό,τι ουδέποτε έλαβαν γνώση της συγκεκριμένης έκθεσης, ούτε και της παραγγελίας του Πταισματοδίκη Αθηνών για την ανάθεση της, με αποτέλεσμα να μην ασκήσουν τα υπερασπιστικά τους δικαιώματα.

Στο μεταξύ για την 15η Ιουνίου 2017, 15 μέρες μετά την απολογία του ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή Διαφθοράς, ο κ. Κορδίνας με τον πρώην ταμία του καποδιστριακού Δήμου κ. Ι. Σκαμπίλη, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Την 9η Φεβρουαρίου 2017 είχε αναβληθεί συγκεκριμένα για κρείσσονες αποδείξεις, η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, στην οποία είναι κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση και απιστία κατ’ εξακολούθηση στην υπηρεσία ποσού άνω των 120.000 ευρώ και σε βάρος του Δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, από κοινού.

Ο πρώην δήμαρχος, που υπεραμύνεται της αθωότητάς του έχει αιτηθεί συγκεκριμένα σε τράπεζα να του χορηγηθούν αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση δανειακού τραπεζικού λογαριασμού του καποδιστριακού Δήμου προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έγινε υπεξαίρεση χρημάτων αλλά ότι αυτά διατέθηκαν αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών της λειτουργίας του.
Για το δικαστήριο, με βάση το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί, είναι αδιάφορο πάντως αν οι συγκεκριμένες δαπάνες προβλέποντο από το δημόσιο λογιστικό.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην δημάρχου, δικηγόρος κ. Νίκος Γιαννάς, εξέθεσε στο δικαστήριο ότι ο κ. Κορδίνας έχει αιτηθεί κατ’ επανάληψη να του χορηγηθούν στοιχεία από τις κινήσεις του τραπεζικού λογαριασμού και μάλιστα υπέβαλε πρόσφατα και σχετικό αίτημα ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, προκειμένου να διατάξει την τράπεζα προς τούτο καθώς το αίτημα του προσκρούει στο τραπεζικό απόρρητο.

Οι κινήσεις του επίμαχου λογαριασμού δεν δόθηκαν στους κατηγορούμενους και το δικαστήριο διέταξε, μεταξύ άλλων, να κληθεί για κατάθεση ο τότε διευθυντής της Τράπεζας, που ενέκρινε τις κινήσεις στον συγκεκριμένο λογαριασμό αλλά και να αναζητηθούν τα στοιχεία.Τα στοιχεία όμως αυτά δεν δόθηκαν ακόμη στους κατηγορούμενους!

Από τον διαχειριστικό – οικονομικό έλεγχο στον πρώην Δήμο Πεταλούδων για την περίοδο 1999-2005 του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι στις 12/12/2003 ο Δήμος Πεταλούδων έκανε ανάληψη 300.000 € από τον ανωτέρω λογαριασμό και ότι το ποσό αυτό δεν φαίνεται να έχει περαστεί ως έσοδο στο ταμείο του Δήμου, ενώ αναλήφθηκε,   υπό μορφή δανείου και επιπλέον δεν προκύπτει για ποιο σκοπό δαπανήθηκε.

Σημειώνεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται στο κατηγορητήριο, μεταξύ άλλων, να προέβησαν σε ανάληψη ποσού ύψους 296.399,31 ευρώ υπό μορφή δανείου από λογαριασμό όψεως, που τηρούσε ο πρώην Δήμος Πεταλούδων στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, ποσό που δεν καταχώρησαν, όπως όφειλαν, στο βιβλίο ταμείου του εν λόγω Δήμου, ούτε εξέδωσαν γι’ αυτό, όπως έπρεπε, το προβλεπόμενο γραμμάτιο είσπραξης εντός του χρονικού διαστήματος από 12-12-2003 μέχρι και 31-12-2003.

Το ποσό αυτό φέρεται να μην δαπανήθηκε για την εξόφληση δαπανών του πρώην Δήμου Πεταλούδων και να το ιδιοποιήθηκαν παράνομα.

Ο κ. Κορδίνας υποστηρίζει ότι υπάρχει extre της τράπεζας από το οποίο προκύπτει ότι έγινε συμψηφισμός στον επίμαχο λογαριασμό και ότι τα χρήματα δεν υπεξαιρέθηκαν!

 Πηγή: dimokratiki.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "