Έξι φάκελοι φωτιά για διεφθαρμένους σε Δήμους στον εισαγγελέα

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες

 

 

Έξι φακέλους- φωτιά με στοιχεία που καίνε υψηλόβαθμους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ήδη αποστείλει στις εισαγγελικές αρχές ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος τώρα ζητά να δημεύονται άμεσα οι περιουσίες των διεφθαρμένων. Οι έξι συγκεκριμένες υποθέσεις, έχουν το «ιδίωμα», ότι αφορούν κατάχρηση σε δήμους, που ξεπερνά (σε ορισμένες περιπτώσεις κατά πολύ) το 1 εκατομμύριο ευρώ. 

Σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ, με βαρύ κατηγορητήριο για παραβάσεις καθήκοντος, για παρανομίες στην ανάθεση δημοτικών έργων, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και για κακοδιαχείριση, συνθέτουν το σκηνικό που περιγράφεται στον τομέα- πρωταθλητή της διαφθοράς στη χώρα μας. 

Σε ό,τι αφορά τους έξι φακέλους, τώρα: «Αυτοί είναι οι δήμοι με τις πιο σοβαρές παρατυπίες» αναφέρει o κ.Ρακιντζής και συνεχίζει: «Υπάρχουν πολλοί ακόμη με μικρότερες καταχρήσεις». 

Ενδεικτικό του πάρτι διαφθοράς που γινόταν  στους δήμους είναι ότι βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και ότι τους τελευταίους μήνες τα δικαστήρια έχουν ασχοληθεί με πλήθος υποθέσεων που αφορούν δράσεις στελεχών των ΟΤΑ. 

«Ο κόσμος ρωτάει γιατί δεν επιστρέφουμε τα λεφτά (σ.σ. που υπεξαίρεσαν δημόσιοι λειτουργοί). Σαφώς η δήμευση πρέπει να είναι άμεση. Όχι απλώς να δεσμεύονται και να περιμένουμε τη ποινική απόφαση μετά από 15 χρόνια για να αρχίσει ο πλειστηριασμός. Να δημεύονται, να πωλούνται οι περιουσίες και αν βγει απόφαση από τα ποινικά δικαστήρια, τότε ας επιστρέφονται».  

Λέανδρος Ρακιτζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης: «Πάρτε τους τις περιουσίες» 

Tην ίδια ώρα την πεποίθηση του ότι το Δημόσιο πρέπει να προχωρά άμεσα στη δήμευση των περιουσιών, όσων προσώπων κατηγορούνται για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος εκφράζει σε συνέντευξη του o Λέανδρος Ρακιντζής. «Ο κόσμος ρωτάει γιατί δεν επιστρέφουμε τα λεφτά. Σαφώς η δήμευση πρέπει να είναι άμεση. Όχι απλώς να δεσμεύονται και να περιμένουμε τη ποινική απόφαση μετά από 15 χρόνια για να αρχίσει ο πλειστηριασμός. Να δημεύονται, να πωλούνται οι περιουσίες και αν βγει απόφαση από τα ποινικά δικαστήρια τότε ας επιστρέφονται». 

Άμεση πιστεύει επίσης ότι πρέπει να είναι και η πάταξη της διαφθοράς σε όλους τους τομείς του Δημοσίου. Όπως αναφέρει ο κ. Ρακιντζής «για να τελειώνουμε μια και καλή με τα φαινόμενα διαφθοράς θέλει πάρα πολύ δουλειά. Πρώτον να καταργηθεί η γραφειοκρατία. Όταν επιλύσουμε το θέμα της γραφειοκρατίας, τη καταργήσουμε, την εξαφανίσουμε, κάνουμε και ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα μικρύνει η διαφθορά, δηλαδή το λάδωμα των υπαλλήλων κτλ., γιατί έτσι κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ υπαλλήλου και πολίτη». 

Ο κ. Ρακιντζής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους δημάρχους, δηλώνοντας ότι «πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει όλο αυτό. Αν πω και άλλα θα αρχίσει και πάλι η βεντέτα. Από παλιά κρατάει αυτή η κόντρα. Πρέπει να σταματήσει κάποτε. Το σταματάω εδώ μην αρχίσουμε πάλι και τσακωνόμαστε με τους δημάρχους, έχουμε σοβαρότερα προβλήματα». 

Άλλες υποθέσεις 

Aνεξάρτητα, πάντως, από τους έξι φακέλους με τα στοιχεία κατάχρησης σε Δήμους, άλλες έξι υποθέσεις σχετικές με την T.A. βρίσκονται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης. 

1.  Δήμος Ιωαννιτών:  Υπεξαίρεση 1 εκατ. 39 χιλιάδων ευρώ 

Πάνω από ένα εκατ. ευρώ διαπιστώθηκε ότι « εξαφανίστηκε» από το ταμείο του δήμου Ιωαννιτών, μετά από εσωτερικό έλεγχο στα οικονομικά του δήμου. Ο δήμαρχος παρέδωσε τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα και παράλληλα κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπεύθυνου. Ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε και την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, καθώς λίγους μήνες μετά τη αποκάλυψη της υπεξαίρεσης, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών  Νίκος Μάντης, βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του. 

2.  Δήμος Θάσου: Ζημιά 500.000 ευρώ 

Πάνω από 500.000 ευρώ ανέρχεται η ζημιά που προκάλεσε στο δήμο Θάσου ο πρώην δήμαρχος Λευτέρης Μερέσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην δήμαρχος κατηγορείται ότι εξέδιδε βεβαιώσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, ότι αυτά είχαν εργαστεί στο Δήμο ή εκτέλεσαν έργα στο Δήμο , ωστόσο, οι βεβαιώσεις αυτές δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά, ενώ αφορούσαν σε εργασίες ή προμήθειες «ουδέποτε εκτελεσθείσες». Η δίκη έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2015.

 

3.  Δήμος Ημαθίας: Υπεξαίρεση δωρεάς για τα παιδιά των Τεμπών 

Ποιος θα φανταζόταν έντεκα χρόνια μετά τον χαμό των 21 μαθητών στα Τέμπη ότι θα μπορούσε να φτάσει στη Δικαιοσύνη μια υπόθεση υπεξαίρεσης  χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί στη μνήμη τους; Και όμως ο πρώην δήμαρχος Αποστόλου Παύλου Ημαθίας και ένας πρώην ταμίας παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 1,3 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου και μεταξύ άλλων  τα χρήματα αφορούσαν σε επιχορήγηση 400.000 ευρω που είχε δοθεί από τον ΟΠΑΠ για την κατασκευή έργων στη μνήμη των  μαθητών που έχασαν τη ζωή τους. 

4.   Δήμος Καλαμαριάς: Τρύπα 2,5 εκατ. ευρώ 

Για τα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της ηθικής αυτουργίας  κατηγορούνται φορείς του δήμου Καλαμαριάς μεταξύ άλλων και ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης μετά από «μαύρη τρύπα» 2,5 εκατ. ευρώ που διαπιστώθηκε στο ταμείο του δήμου. 

 

 

5.   Δήμος Μυκόνου: 10 εκατ. ευρώ 

Για ζημιά 10 εκατ. ευρώ κατηγορούνται ο νυν και πρώην δήμαρχος του νησιού, δύο αντιδήμαρχοι, τρεις δημοτικοί υπάλληλοι και ένας ξενοδόχος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώνουν για κάθε σεζόν τα αποκαλούμενα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, βάζοντας στην τσέπη τους τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη. Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται, ότι με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.

 

6.   Δήμος Χαλανδρίου: Σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ 

Μεγάλο σκάνδαλο, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύφθηκε στον Δήμο Χαλανδρίου, με αφορμή κονδύλια για τον καθαρισμό περιοχής που διέμεναν ρομά. Στελέχη του δήμου φέρεται  να προχώρησαν σε παράτυπες συμφωνίες με εταιρίες μίσθωσης οχημάτων μέσα από τις οποίες χάθηκε ένα μεγάλο μέρος των τριών εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση χώρων που διέμεναν αθίγγανοι. Στο έργο αυτό, υπήρξαν ύποπτες συμφωνίες στελεχών του δήμου με τους υπεύθυνους της  εταιρίας.   

Το 43% των διώξεων αφορά Εργαζόμενους & Αιρετούς 

Πρωτιά των ΟΤΑ στη διαφθορά 

Στην πρώτη θέση φιγουράρει η τοπική αυτοδιοίκηση στις υποθέσεις  κακοδιοίκησης καταλαμβάνοντας το 43% των συνολικών ποινικών διώξεων που αφορούν εργαζόμενους και αιρετούς ΟΤΑ, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για το 2012. 

Στην έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία τα οποία αφορούν 860 ποινικές διώξεις οι οποίες ασκήθηκαν σε 545 δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους, 131 αιρετούς, 86 υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας, 74 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 24 καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις και περιφέρειες) καταλαμβάνει την 1η θέση στις υποθέσεις κακοδιαχείρισης λόγω και της αύξησης των αρμοδιοτήτων που έχουν περιέλθει στους ΟΤΑ με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Συγκεκριμένα το 43% των υποθέσεων αφορούν τους ΟΤΑ α’ & β’ βαθμού, ενώ το 39,6% των ποινικών διώξεων ασκήθηκαν σε υπηρεσίες του Δημοσίου (υπουργεία, ΝΠΔΔ κ.τ.λ.) και το 13,7% σε εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς. 

Δεν είναι μόνο τα 45/ρια - «Καυτά» στοιχεία και στο ΣΔΟΕ 

Σκάνδαλα που « βγάζουν μάτι» αποτελούν και πολλές ακόμα υποθέσεις που ερευνά το ΣΔΟΕ και οι εισαγγελικές αρχές. Οι πιο τρανταχτές υποθέσεις, με ζημιά για το δημόσιο εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύφθηκαν σε δήμους της Αττικής και ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. 

Σε μια υπόθεση, μεγάλος Δήμος των Βορείων Προαστίων, έδωσε με συνοπτικές διαδικασίες έργο ύψους 2,7 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστική εταιρία. Η… λεπτομέρεια είναι ότι το έργο προκηρύχθηκε, «δημοπρατήθηκε» και ανατέθηκε μέσα σε μία μόλις ημέρα με το χαρακτηρισμό του «κατεπείγοντος» που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αμφισβητούν. 

Σε άλλο μεγάλο Δήμο, αυτή τη φορά της Κεντρικής Ελλάδας, ο πρώην δήμαρχος και ο πρώην αντιδήμαρχος, έβαλαν «χέρι» στο αποθεματικό του Δήμου, με σκοπό να… πληρώσουν τους ψηφοφόρους τους! Σύμφωνα με το βούλευμα, οι δύο τοπικοί άρχοντες, λίγο πριν από τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών, αφαίρεσαν ποσό ύψους 700.000 ευρώ από το αποθεματικό του Δήμου για «έργα αποκατάστασης, επισκευών και συντήρησης» στο δημαρχείο. Οι δικαστές συμπεραίνουν ότι οι δύο κατηύθυναν τα χρήματα στη «διενέργεια δεκάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων προκειμένου να ικανοποιήσουν ψηφοφόρους και να έχουν εκλογικά οφέλη στο Δήμο». 

Άλλη περίπτωση Δήμου των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας, που ξόδεψε 30.000 ευρώ για να αγοράσει τρεις… πέτρες! Δεν μιλάμε για πολύτιμους λίθους, αλλά για απλά, συνηθισμένα, καθημερινά κατσάβραχα που μπορεί να βρει κανείς παντού και τοποθετήθηκαν ως «διακοσμητικά» στους δρόμους. Στον ίδιο Δήμο, όπου οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν την υπόθεση αγοράς, έναντι 9 εκατ. ευρώ, από τον Δήμο οικοπέδων που του ανήκαν από… καταπατητές (!!!), το ΣΔΟΕ ελέγχει καταγγελίες (έγγραφες) για σειρά υπερκοστολογήσεων και προμηθειών – «μαϊμού». 

ΚΕΔΕ Μεμονωμένες περιπτώσεις 

Δεν λέει να κοπάσει η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δημάρχων και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή. Μετά τις δηλώσεις του κ.Ρακιντζή πέρι « άντρου διαφθοράς» στην Αυτοδιοίκηση η ΚΕΔΕ έ-βγαλε ανακοίνωση απαντώντας στον γενικό επιθεωρητή. Στην ανακοίνωση τους οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι «Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του ότι οι δήμοι είναι εστία διαφθοράς, παραπέμπουν σε δημόσιο λειτουργό, ο οποίος δείχνει να έχει χάσει την επαφή του με τη σημερινή πραγματικότητα και από το «θρόνο του παντός καιρού κριτή» με προτεταμένο δάκτυλο, έχει αναλάβει τη «διεύθυνση» μιας κακόγουστης εκστρατείας δυσφήμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας γενικευμένες και αναπόδεικτες «διαπιστώσεις». 

Στη συνέχεια τονίζουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αν και έχει υποστεί περικοπές στα έσοδά της που ξεπερνούν το 60%, παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα. Αναφέρουν επίσης ότι η ίδια η Αυτοδιοίκηση επανειλημμένα έχει καταδικάσει μεμονωμένες περιπτώσεις αδιαφάνειας και διαφθοράς στους κόλπους της. 

Καταλήγοντας οι δήμαρχοι αναφέρουν «Οι οριζόντιες γραμμές που αρέσκεται «να τραβάει» ο κ. Ρακιντζής σπιλώνοντας και απαξιώνοντας θεσμούς και πρόσωπα, είναι καιρός να συνειδητοποιήσει ότι έχουν ένα όριο, διαφορετικά εισέρχονται στη σφαίρα του γραφικού». 

Μ. Κουτσούκου 

Πηγή: press-time.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "