Συμβασιούχοι διμηνήτες δήμων: Απολύονται αν και οι συμβάσεις τους συμβάσεις παρατάθηκαν με το ν. Κατρούγκαλου

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες


Παράνομη και αντισυνταγματική κρίνει την παράταση δίμηνων συμβάσεων εργαζομένων σε δήμους, με απόφαση του, το ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (πράξη 43/2016),  ύστερα από προσφυγή Δήμου που αφορούσε εργαζομένους στην καθαριότητα.

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση του Ε.Σ., οι Δήμοι πρέπει να απολύσουν όλους τους διμηνήτες εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί για χρονικό διάστημα πέρα των δυο μηνών. Μάλιστα σύμφωνα με το Ε.Σ, οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται ούτε από το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4325/2015) και ειδικότερα το άρθρο 49, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις Δημοτικές Αρχές να παρατείνουν μια σειρά από συμβάσεις.

Σήμερα σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας, δίμηνες συμβάσεις εργαζομένων έχουν παραταθεί κατά 4, 8 ή και ακόμα 12 μήνες, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία λήγουν εντός του 2016.

Υπενθυμίζεται οτι στις 25 Μαϊου 2016, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, εξέδωσε εγκύκλιο  με την οποία προέβλεπε την παράταση στις δίμηνες συμβάσεις των εργαζομένων σε Δήμους, προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία τους και να συνεχίσουν να πληρώνονται.

Ωστόσο στο σκεπτικό της απόφαση τους, το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει:

«Δεν είναι δυνατόν κατ’ επίκληση της διάταξης του άρθρου 49 του Ν. 4325/2015, ερμηνευόμενης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος, για το προσωπικό που προσλήφθηκε με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δίμηνης διάρκειας, βάσεις του άρθρου 206 του ΚΚΔΚΥ, για το οποίο δεν υπήρξε προήγουμενη διενέργεια διαγωνισμού ή άλλη διαδικασία επιλογής:

α) Η παράταση των συμβάσεων εργασίας τους καθόσον τούτο θα υποδήλωνε ότι οι ανάγκες, για τις οποίες αυτοί προσελήφθησαν αρχικά, δεν ήταν πρόσκαιρες και κατεπείγουσες, αλλά πάγιες και διαρκείς και

β) Η σύναψη συμβάσεων που κατ’ επίφαση χαρακτηρίζονται “ως συμβάσεις μίσθωσης έργου” αλλά στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΟΤΑ στον τομέα της καθαριότητας.

Αντίθετα ερμηνευτική εκδοχή θα αντέβαινε στις προαναφερόμενες διατάξεις του Συντάγματος, διότι θα οδηγούσε σε στελέχωση του οικείου φορέα για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του με προσωπικό που είχε προσληφθεί κατ’ επίκληση της εξαιρετικής αυτής διαδικασίας πρόσληψης. Μη νόμιμη δαπάνη. Συγγνωστή πλάνη».

Πάντως το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης, έχει διασταλτική ερμηνεία, και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που σημειώνουν ότι η απόφαση αφορά μόνο τις νέες δίμηνες συμβάσεις, αν και υπάρχουν μέλη του που σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει άμεση εφαρμογή και οι δήμοι να λήξουν άμεσα τις συμβάσεις στις οποίες έχουν δώσει παράταση.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στο αν θα παραμείνουν ή θα απολυθούν πριν την ώρα τους οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι αναμένεται να παίξει και ή στάση των δημοτικών Αρχών. Ήδη, ο δήμος Αθηναίων σε συνεννόηση με τον Επίτροπο αποφάσισε  ότι οι συμβάσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "