Κανένα έλεος για τους καταχραστές: Ισόβια στον πρώην ταμία του Δήμου Ιωαννίνων για υπεξαίρεση και σε υπάλληλο του Δ.Σ. στη Μυτιλήνη για τον ίδιο λόγο

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες


Σε ισόβια καταδικάστηκε από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην ταμίας του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος κατηγορείτο, για την υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2013 μετά από οικονομικό έλεγχο, ενώ η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε περίπου 2 εβδομάδες.

Μάλιστα, σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, καταδικάστηκε η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Ο πρώην ταμίας στην απολογία του υποστήριξε την αθωότητα του λέγοντας πως το κατηγορητήριο, είναι «κατασκευασμένες λογιστικές αλχημείες», ενώ αμφισβήτησε το πόρισμα τεσσάρων ελέγχων.

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του πρώην ταμία, Δημήτρης Δήμος, ανέφερε πως ο εντολέας θα κάνει έφεση και τόνισε πως ζητεί να συμπεριληφθούν στην δικογραφία, τα αντίγραφα όλων των παραστατικών, με βάση τα οποία έλαβε την απόφαση η επιτροπή που έκανε την έρευνα για το έλλειμμα.

Όλο το ιστορικό της υπόθεσης που συντάραξε την κοινωνία του Δήμου Ιωαννίνων και προκάλεσε τη αυτοκτονία του τότε αντιδημάρχου Οικονομικών, παρατίθεται στην συνέχεια.

Μυτιλήνη: Ισόβια σε υπάλληλο για υπεξαίρεση 1,2 εκατ. ευρώ

Την εσχάτη των ποινών, ισόβια κάθειρξη, επέβαλε δικαστήριο σε μια πρώην υπάλληλο του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης για οικονομικό έγκλημα.

Οι δικαστικές αρχές έκριναν ένοχη την πρώην υπάλληλο, με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για υπεξαίρεση 1.234.000 ευρώ από τον δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης.

Από την πλειοψηφία των Εφετών δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και η ποινή επιβλήθηκε με βάση το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/1950.

Σημειώνεται πως η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης τον Αύγουστο του 2011, με την καταδικασθείσα, πλέον, γυναίκα να είναι προφυλακισμένη από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Ισόβια κάθειρξη στον ταμία του Δήμου Ιωαννίνων (όλο το ιστορικό της υπόθεσης) και η αυτοκτονία του πρώην δημάρχου που δεν άντεξε την ψυχολογική πίεση (photo)

Iσόβια κάθειρξη στον πρώην ταμία του Δήμου Ιωαννίνων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Αντίθετα, στα μαλακά έπεσε η πρώην Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή τριετής φυλάκισης, με αναστολή.

Η υπεξαίρεση είχε αποκαλυφθεί το 2013 και το συνολικό ποσό το οποίο έκανε φτερά από το ταμείο του Δήμου ανέρχονταν στο 1,3 εκατομμύρια.

Ο ταμίας του Δήμου, κατά την διάρκεια της χθεσινής του απολογίας, υποστήριξε ότι είναι αθώος, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένες λογιστικές αλχημείες», ενώ επέμεινε ότι στόχος της όλης υπόθεσης ήταν να καλυφθεί η διπλή τραγωδία στο Πέραμα, συνδέοντάς την ουσιαστικά με το έλλειμμα, το οποίο χαρακτήρισε εικονικό.

Παράλληλα άφησε αιχμές ότι δέχονταν πολιτικές πιέσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι «μας πίεζαν να πληρώνουμε χωρίς να έχουν εκδοθεί εντάλματα…».

Κατά την απολογία του δε, αμφισβήτησε ακόμη και τα πορίσματα των τεσσάρων ελέγχων, ενώ χαρακτήρισε αναξιόπιστη την πραγματογνωμοσύνη του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτριου Φίλη.

Από την πλευρά της η έτερη πρώην Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, υποστήριξε ότι η ίδια δεν είχε την δυνατότητα να ασκήσει έλεγχο στην ταμειακή υπηρεσία, αφού δεν είχε άμεση σχέση με τα μετρητά του ταμείου.

Ανέφερε ότι προπληρωνόταν επιταγές χωρίς εντάλματα, ωστόσο, όπως είπε, η ίδια το έμαθε μετά από πολύ καιρό.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ,ο δικηγόρος του πρώην ταμία κ. Δημήτρης Δήμος, ανέφερε πως ο εντολέας του δηλώνει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αθώος και θα προσβάλει την απόφαση στο Εφετείο, προκειμένου να δικαιωθεί.

Τόνισε ακόμη πως ο πρώην ταμίας ζητά να συμπεριληφθούν στην δικογραφία, τα αντίγραφα όλων των παραστατικών,με βάση τα οποία έλαβε την απόφαση η επιτροπή που έκανε την έρευνα για το έλλειμμα.

Η οικονομική ζημιά για το Δήμο ανήλθε στο ποσό του 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Η διερεύνηση της υπόθεσης, το επίμαχο χρονικό διάστημα, κόστισε τη ζωή του τότε αντιδημάρχου Νίκου Μάντη.

Σοκ είχε προκαλέσει στους κατοίκους των Ιωαννίνων η είδηση για την αυτοκτονία του πρώην αντιδημάρχου οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών, Νίκου Μάντη.

Ο Νίκος ΜάντηςΟι γιατροί του ΕΚΑΒ που έφτασαν στο σημείο κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στην ζωή, όπως αναφέρει το www.pamepreveza.gr.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση, στο σπίτι του Νίκου Μάντη, στην περιοχή του Βελισσαρίου, βρέθηκαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, που όπως και ολόκληρη η τοπική κοινωνία, είναι συγκλονισμένοι από την είδηση του θανάτου του.

Ο Νίκος Μάντης είχε παραιτηθεί από το αξίωμα, αφού προηγουμένως αποκάλυψε υπεξαίρεση από τα Ταμεία του δήμου ύψους 1,3 εκ. ευρώ.

Τότε, στην γραπτή του δήλωση, η οποία συνόδευε την παραίτηση του ανέφερε: «Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, με καταπόνησε σωματικά ψυχικά και πνευματικά. Όσα συνέβησαν, ανθρωπινά με ξεπερνούν, είναι πάνω από τις δυνάμεις μου».

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η οποία έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα η Διευθύντρια της Οικονομικής υπηρεσίας και ο Ταμίας του Δήμου.

Δυόμισι χρόνια μετά κι όντας ο πρώην ταμίας προφυλακισμένος, εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, βάση του οποίου παραπέμπονται στο ακροατήριο οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το κατηγορητήριο με το οποίο ήταν αντιμέτωποι, είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται ο πρώην ταμίας του Δήμου διώκεται διότι:

Κατά το χρονικό διάστημα από την 1-6-2011 έως την 23-4-2013, όντας υπάλληλος και μάλιστα ταμίας του Δήμου Ιωαννιτών, ιδιοποιήθηκε παράνομα με ιδιαίτερα τεχνάσματα και σε βάρος του δήμου Ιωαννιτών το συνολικό χρηματικό ποσό του 1.653.568 εκατομμυρίου ευρώ.

Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, όντας υπάλληλος που στα καθήκοντά του ενάγεται η έκδοση ή η σύνταξη δημοσίων εγγράφων, βεβαίωσε σε τέτοια έγγραφα, με πρόθεση, ψευδώς, περιστατικό που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, είχε δε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του αθέμιτο όφελος ή να βλάψει παράνομα άλλον, ενώ οι πράξεις του στρέφονται κατά του δήμου Ιωαννιτών.

Η δεύτερη από αυτούς –πρόκειται για την Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας- παραπέμπεται γιατί:

Κατά το χρονικό διάστημα από 1-6-2011 έως την 23-4-2013, με περισσότερες πράξεις, ενώ ήταν υπάλληλος με πρόθεση παρέσχε στον πρώτο, ο οποίος είχε επίσης την ιδιότητα του υπαλλήλου, με πράξεις και παραλείψεις της, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίζει την επέλευση του εγκληματικού αποτελέσματος, εντούτοις ηθελημένα παρέλειπε να το πράττει εν γνώσεις της τέλεσης της κύριας πράξης από το δράστη, άμεση συνδρομή, κατά τη διάρκεια της άδικης πράξης που διέπραξε και στην εκτέλεση αυτής.

Η συνδρομή που παρείχε στον συγκατηγορούμενο της, κατά τη διάρκεια και στην τέλεση της άδικης πράξης συνίσταται στο ότι, ενώ ήταν μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Ιωαννιτών και μάλιστα Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας αυτού, από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013 και της είχε ανατεθεί νόμιμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου, η άσκηση των καθηκόντων της αποτελεσματικής τήρησης των οικονομικών προγραμμάτων λειτουργίας του Δήμου, της σωστής απεικόνισης των οικονομικών πράξεων, της διαχείρισης των εσόδων και δαπανών του, καθώς και της διασφάλισης και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, επιπλέον ήταν υπεύθυνη για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του Δήμου και επόπτευε τις διαδικασίες που αφορούν στον προυπολογισμό και τη λογιστική αποτύπωση των δραστηριοτήτων του δήμου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μεριμνούσε για την παροχή έγκαιρων και αξιόπιστων πληροφοριών, σχετικά με τον προυπολογισμό του Δήμου και την τήρηση των οδηγιών και εγκυκλίων που εκδίδει το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και είχε την ευθύνη του Τμήματος του οποίου ήταν προϊσταμένη, εν γνώσει της:

Α. κατά την άσκηση των καθηκόντων της, ως Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας και Προϊσταμένη του πρώτου δεν ήλεγχε τον τελευταίο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του,

Β. μολονότι ο Δήμος διέθετε πιστοποιημένο λογιστικό πληροφοριακό σύστημα για την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, του οποίου είχε την εποπτεία, δεν μερίμνησε για τη σωστή λειτουργία και ενημέρωση αυτού και συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από την 1-6-2011 έως και την 15-7-2012, δεν μερίμνησε για τη σωστή λειτουργία και ενημέρωση της εφαρμογής της Γενικής Λογιστικής από το Δημόσιο Λογιστικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εικόνα ως προς το υπόλοιπο του ταμείου ανά ημέρα και στο ισοζύγιο το υπόλοιπο του ταμείου να εμφανίζεται μηδενικό, ενώ κατά το έτος 2013 δεν μερίμνησε για σωστή καταχώρηση των παραστατικών από την ταμειακή υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται ορθώς στο σύστημα τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου.

Γ. Ενώ κάθε μήνα έπρεπε να αποστέλλει προς το Υπουργείο Εσωτερικών αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα χρηματικά διαθέσιμα με σαφή διάκριση σε μετρητά και διαθέσιμα σε τράπεζες, όπως αυτά εξάγονταν από το ισοζύγιο της γενικής λογιστικής, παρέλειπε να αποστέλλει αξιόπιστα στοιχεία, αλλά αντιθέτως απέστελλε στοιχεία εξηγμένα από την εφαρμογή του δημοσίου λογιστικού και αρκούνταν για το διαχωρισμό των χρηματικών διαθεσίμων σε μετρητά και διαθέσιμα στις τράπεζες σε απλές βεβαιώσεις που εξέδιδε ο πρώτος.

Δ. Δεν μερίμνησε ώστε να τηρείται το προβλεπόμενο ανώτατο όριο του χρηματικού ποσού που μπορεί να διατηρείται σε μετρητά στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου σε ημερήσια βάση, μολονότι στις βεβαιώσεις που εξέδωσε ο πρώτος, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012, τα μετρητά στο ταμείο ήταν περισσότερα από το επιτρεπόμενο όριο και

Ε. συνέτασσε εισηγήσεις απευθυνόμενες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου, δευτέρου και τρίτου τριμήνου του 2012, στις οποίες εν γνώσει της, βεβαίωνε ψευδώς τα χρηματικά διαθέσιμα που υπήρχαν στο ταμείο του δήμου, τα ως άνω χρονικά διαστήματα και δη βεβαίωνε ψευδώς ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 τα χρηματικά διαθέσιμα ανέρχονταν στο ποσό των 82.468. το δεύτερο ανέρχονταν στις 11.995 και το τρίτο ανέρχονταν στο ποσό των 903.2177 χιλιάδων ευρώ αποκρύπτοντας τα πραγματικά στοιχεία και τη δράση του συγκατηγορουμένου της.

Η ίδια κατά τον πιο κάτω χρόνο, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, όντας υπάλληλος που στα καθήκοντά της ανάγεται η έκδοση ή η σύνταξη δημοσίων εγγράφων, ενεργώντας με πρόθεση, βεβαίωσε σε τέτοια έγγραφα, ψευδώς περιστατικό που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, είχε δε σκοπό να προσπορίσει σε άλλο αθέμιτο όφελος ή να βλάψει παράνομα άλλον, ενώ οι πράξεις της στρέφονται κατά του δήμου Ιωαννιτών και το όφελος που πέτυχε καθώς και η συνολική ζημιά που προξενήθηκε στο νομικό πρόσωπο υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ. Ειδικότερα, ενώ ήταν μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Ιωαννιτών, και μάλιστα Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας αυτού, από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013, και της είχε ανατεθεί νόμιμα, η σύνταξη της εισηγητικής τριμηνιαίας έκθεσης του προυπολογισμού, κατά το αμέσως προηγούμενο της εισηγητικής έκθεσης τρίμηνο, με περισσότερες διαδοχικές πράξεις, βεβαίωσε με πρόθεση σε δημόσια έγγραφα, σχετικά με το χρηματικό υπόλοιπο του ταμείου του Δήμου Ιωαννιτών, για το παραπάνω χρονικό διάστημα, ψευδώς περιστατικά.

Η ίδια υπάλληλος, κατά το χρονικό διάστημα από 1-11-2011 έως την 23-4-2013, με περισσότερες πράξεις από πρόθεση έγινε υπαίτια παραλείψεως περί τον έλεγχο υφισταμένου της, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τελέσει το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία με ιδιαίτερα τεχνάσματα σε βάρος του δήμου Ιωαννιτών. Δηλαδή, ενώ ήταν μόνιμη υπάλληλος του Δήμου και δη Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας αυτού, από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013 και της είχε ανατεθεί νόμιμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου, η άσκηση των καθηκόντων της αποτελεσματικής τήρησης των οικονομικών προγραμμάτων λειτουργίας του Δήμου, της σωστής απεικόνισης των οικονομικών πράξεων, της διαχείρισης των εσόδων και δαπανών του, καθώς και της διασφάλισης και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, επιπλέον ήταν υπεύθυνη για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του δήμου και επόπτευε τις διαδικασίες που αφορούν στον προυπολογισμό και τη λογιστική αποτύπωση των δραστηριοτήτων του Δήμου σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μεριμνούσε για την παροχή των έγκαιρων και αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τον προυπολογισμό του Δήμου και την τήρηση των οδηγιών και εγκυκλίων που εκδίδει το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και είχε την ευθύνη του Τμήματος του οποίου ήταν προισταμένη, εν γνώσει της και από πρόθεση τέλεσε τα προαναφερόμενα αδικήματα, τα οποία συνιστούν παράλειψη περί τον έλεγχο του υφισταμένου της, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τελέσει το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία με ιδιαίτερα τεχνάσματα σε βάρος του Δήμου Ιωαννιτών κατ΄εξακολούθηση με οικονομικό όφελος και αντίστοιχα επελθούσα ζημία άνω των 150 χιλιάδων ευρώ και της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση με πορισμό αθέμιτου οφέλους ο ίδιος και τρίτων προς βλάβη του δήμου με συνολικό αντικείμενο παράνομου οφέλους και βλάβης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, τελεσθείσα από κοινού και κατά μόνας.

Πηγή: aftodioikisi.gr, kourdistoportocali.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "