Σκάνδαλο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος; Ετοιμάζουν τροπολογία για να «σώσουν» δημάρχους που διώκονται

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες


«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», λέει το αρχαίο ρητό. Πόσο μάλλον οι «δαναοί» είναι ακτιβιστές και αυτοανακηρυχθέντες προστάτες «πάσας νόσου και πάσης μαλακίας» σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος, ετοιμάζει τροπολογία για την προστασία υποτίθεται του περιαστικού πρασίνου που έχει χαρακτηρισθεί ως δάσος. Στην πράξη, όμως πρόκειται για διάταξη που στοχεύει στην απαλλαγή και σωτηρία δημάρχων που διώκονται ενώπιον των δικαστηρίων για καταπάτηση δασικών εκτάσεων και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με αρκετούς δημάρχους να διώκονται από τη δικαιοσύνη μετά από μηνυτήριες αναφορές των κατά τόπους Δασαρχείων.

Όπως έγινε γνωστό, τις προηγούμενες ημέρες, δήμαρχος πόλης της Αττικής και μάλιστα πολύ προβεβλημένος, είχε συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη. Στην συνάντηση, συζητήθηκε η «καταπάτηση» περιαστικού πρασίνου, χαρακτηρισμένου ως δάσος, από τους Δήμους και η κατασκευή μέσα σ’ αυτό αιθαίρετων εγκαταστάσεων.

Ζητήθηκε από πλευράς Δημάρχου η νομοθετική ρύθμιση, εκ μέρους του υπουργείου προκειμένου οι εγκαταστάσεις αυτές να νομιμοποιηθούν, με την αιτιολογία ότι είναι παλιές χρονικά και σε κάθε περίπτωση καλύπτουν πάγιες ανάγκες των δήμων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης και οικολόγος ακτιβιστής, πρόμαχος της προστασίας των δασών, συναίνεσε στο αίτημα του προβεβλημένου δημάρχου, έδωσε δε εντολή στις υπηρεσίες του να ετοιμασθεί σχετική νομοθετική τροπολογία προκειμένου αυτή να κατατεθεί στο πρώτο σχετικό με το περιβάλλον νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή.

Να σημειωθεί, ότι το ίδιο αίτημα, είχε υποβληθεί από τον ίδιο Δήμαρχο, στον υπουργό Γεωργίας της Κυβέρνησης Σαμαρά, τον Σεπτέμβριο του 2014, αίτημα που λόγω των εκλογών του Φεβρουαρίου του 2015, δεν πρόκαμε να ικανοποιηθεί.

Το θέμα της εκ των υστέρων νομοθετικής κάλυψης των παρανομούντων Δημάρχων, από την Κυβέρνηση δεν είναι νέο. Την τελευταία και ποιο πρόσφατη φορά που αυτό έγινε ήταν το 2012 που με νομοθετική τροπολογία νομιμοποιήθηκε, δια «παρατάσεως» έως το 2017, η λειτουργία ρυπογόνων και οχλουσών δημοτικών εγκαταστάσεων (συνεργεία, εγκαταστάσεις απορριμμάτων, κλπ) που είτε είναι αυθαίρετες, είτε βρίσκονται σε χώρους που έχουν χαρακτηρισθεί κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου.

Τελευταία μάλιστα με την αιτιολογία της «ωρίμανσης» των Τοπικών Σχεδίων Συλλογής, Επεξεργασίας και Διαχείρισης Οικιακών και Βιομηχανικών Απορριμμάτων, ζητείται ή μάλλον επιχειρείται η επέκταση της παράτασης λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων έως το 2022 -25.

Τι δεν ανάφερε στον αν. υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, ο πολυπροβεβλημένος Δήμαρχος;

Δεν ανάφερε ότι το συγκεκριμένο αίτημα, για το οποίο ζήτησε νομοθετική κάλυψη, αφορά τον ίδιο προσωπικά και αντιδήμαρχο διαχρονικό και πιστό συνεργάτη του και μόνο.

Συγκεκριμένα μετά από μηνυτήρια αναφορά του Οικείου Δασαρχείου, τόσο ο συγκεκριμένος Δήμαρχος, όσο και ο πιστός του αντιδήμαρχος έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για καταπάτηση δασικών εκτάσεων που δεν ανήκουν στο Δήμο τους, αυθαίρετη μετατροπή της χρήσης τους και κατασκευή παράνομων και αυθαίρετων εγκαταστάσεων στις καταπατημένες δασικές εκτάσεις.

Οι αρχικές δίκες είχαν προσδιορισθεί για το 2014, αλλά λόγω αναβολών θα εκδικασθούν τελικά στις αρχές του 2016.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την πρώτη φορά που η δίωξη του κ. Δημάρχου έφθασε στη δικαστική αίθουσα το 2014, ο συνήγορος του ζήτησε την αναβολή της δίκης του, «ενημερώνοντας» μάλιστα την έδρα του δικαστηρίου ότι οι πράξεις για τις οποίες αυτός κατηγορείτε επίκειται νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που θα έχει σαν συνέπεια την απαλλαγή του από τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με νομικούς, έμπειρους σε θέματα Περιβάλλοντος και καταπάτησης δασικών εκτάσεων, οι κατηγορίες εναντίον του Δημάρχου και του αντιδημάρχου του είναι ιδιαίτερα σοβαρές και μη επιδεχόμενες επιεικείς δικαστικές λύσεις. Εικάζετε μάλιστα από τους ίδιους ότι τυχόν καταδίκη τους θα τους οδηγήσει σε αυτοδίκαιη αργία κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο για τέτοιες υποθέσεις.

Το αν όλα αυτά θα γίνουν και κυρίως αν τελικά θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, προκειμένου να «λυθεί» το δικαστικό πρόβλημα Δημάρχου και Αντιδημάρχου, θα αποδειχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, πόσο μάλλον που ο χρόνος που απομένει μέχρι ο πολυπροβεβλημένος Δήμαρχος να βρεθεί ενώπιον του φυσικού δικαστή του, δεν ξεπερνά πλέον τις 50 περίπου ημέρες.

Να σημειωθεί, ότι προς το παρόν «τηρείται σιωπή ασυρμάτου» και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος η κίνηση του υπουργείου για την νομοθετική «τακτοποίηση» του θ’έματος, εφόσον τελικά γίνει, θα ενέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της προσφοράς στην Τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μη ν υπάρξουν αντιδράσεις που θα την αποτρέψουν.

Εξάλλου, αν και ο Δήμαρχος προσπαθεί πλέον να περάσει ως «απολιτίκ» και μέγας λαϊκός προστάτης, έχει την στήριξη Υπουργών και Γενικών Γραμματέων της σημερινής Κυβέρνησης, που όλως τυχαίως δηλώνουν φίλοι του και κυρίως πολιτεύονται στην εκλογική περιφέρεια που ανήκει και ο πολυπληθείς Δήμος στον οποίο δημαρχεύει εδώ και αρκετές θητείες.

Ποιος είναι ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης

ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. ΤσιρώνηςΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1958, σπούδασε Χημικός, είναι έγγαμος και είναι πατέρας 3 παιδιών.

Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα στον «Ρήγα Φεραίο» και την Β' Πανελλαδική και ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Χημείου το 1979, όταν για μοναδική φορά από την μεταπολίτευση το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να καταργήσει τον ψηφισμένο από την Νέα Δημοκρατία νόμο 815. Από το 1983 κατανοεί ότι στα αδιέξοδα της Αριστεράς μοναδική ριζοσπαστική διέξοδος είναι η πολιτική οικολογία και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Ε.Κ.Ο. (Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων). Από τότε συμμετέχει αδιάλειπτα στο Οικολογικό Κίνημα κυρίως στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης.

Διατέλεσε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 1999 μέχρι το 2006.

Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Πανελλαδικού τους συμβουλίου και συντάκτης της εφημερίδας «Πράσινη Πολιτική».

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "