Μία χαμένη Συνέλευση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (του Σπύρου Τζόκα)

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες

του Σπύρου Τζόκα, Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας

Μία ακόμα Συνέλευση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, η τρίτη από τη θέσπιση της, τελείωσε. Μία Συνέλευση μιας μέρας (27 Νοεμβρίου 2015), στο τραυματισμένο νησί, στη Λευκάδα Το σκυθρωπό του νησιού ταίριαζε με τη θλιβερή εικόνα της Συνέλευσης.

Πρόσωπα σκυθρωπά, πρόσωπα οργισμένα, πρόσωπα απογοητευμένα, χωρίς πίστη, χωρίς αισιοδοξία, χωρίς όραμα. Και αναρωτιέται κάποιος: αν οι αιρετοί δεν πιστεύουν στην αλλαγή αυτής της πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος της, πώς θα πείσουν την κοινωνία;

Μια Συνέλευση άχρωμη, άγευστη, άοσμη, υποβαθμισμένη και υποτονική. Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν είπε τίποτα... δεν απάντησε σε καμία ερώτηση από αυτές που του έκανε ο προλαλήσας πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. Αντίθετα στη λαίλαπα αυτή μίλησε για τον επερχόμενο χρυσό αιώνα της Αυτοδιοίκησης!!! και, δυστυχώς, μίλαγε σοβαρά.

Η ομάδα, όμως, πάσχει εσωτερικά... ή μπορεί το παιχνίδι να είναι στημένο. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι μετείχαν οι μισοί σύνεδροι, έλειπαν και Περιφερειάρχες, μεταξύ αυτών ο Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας (ίσως δεν ήθελαν να συναντηθούν με τον Τζιτζικώστα ή ίσως θεωρούν τις όποιες συλλογικές διαδικασίες περιττές), μόνο και μόνο το γεγονός ότι κανείς ή ελάχιστοι παρακολουθούσαν τους ομιλούντες (οι ομιλίες απευθύνονταν στις πιστές καρέκλες που ήταν εκεί) και μόνο και μόνο το γεγονός ότι και οι ελάχιστοι που παρευρίσκονταν έδειχναν βαριεστημένοι, δείχνει ότι η Αυτοδιοίκηση, οι αυτοδιοικητικοί, κατέχονται από κόπωση, έχουν κουραστεί. Δεν πιστεύουν.

Σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα με παρουσία ελαχίστων συνέδρων κατέληξε η Συνέλευση να λαμβάνει αποφάσεις. Μια υποβαθμισμένη συνέλευση, όπου ελάχιστα ή διόλου ασχολήθηκε ο ηλεκτρονικός και έντυπος Τύπος, γεγονός που δείχνει και το ενδιαφέρον της κοινωνίας.

Το κυρίαρχο θέμα της Συνέλευσης θα ήταν τα βοσκοτόπια, αν δεν προέκυπτε το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών, οι οποίοι με τη δυναμική παρουσία τους έδωσαν προς στιγμή ζωντάνια στη Συνέλευση.

Και στέκομαι μόνο στο ζήτημα αυτό, επειδή κάποιοι προσπαθούν να το υποβαθμίσουν.

Το θέμα της μισθοδοσίας είναι θέμα βαθιά πολιτικό και αυτοδιοικητικό επειδή:

  • Θίγεται η αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης –όση απέμεινε- όταν δεν λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων και μάλιστα από μια κυβέρνηση και ένα κόμμα που είχαν κάνει σημαία τους το σεβασμό των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.
  • Περιπαίζονται τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, όταν τους λένε άλλα τη μια μέρα και άλλα την άλλη, την ώρα που βρίσκονται σε επισφαλή θέση και φοβούνται το μέλλον.
  • Υπήρξε δέσμευση της Κυβέρνησης τον Μάϊο του 2015, ότι θα υπάρξει τουλάχιστον παράταση της μεταφοράς μισθοδοσίας στις Περιφέρειες για το 2016, ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.
  • Η υπαναχώρηση της παραπάνω θέσης και η επιμονή χωρίς επιχειρήματα –το μόνο επιχείρημα του Υπουργού ήταν ότι είναι θέμα τάξης!!!- δείχνει ότι πρόθεση του κεντρικού κράτους είναι να μεταφέρει σταδιακά το βάρος της μισθοδοσίας στις Περιφέρειες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Η ανόητη επιμονή κάποιων που διορίστηκαν σε δημόσια αξιώματα δεν πηγάζει πλέον από το δημόσιο συμφέρον αλλά από την πρόθεση τους να πλήξουν την αξιοπιστία της Περιφέρειας Αττικής, επειδή αρνήθηκε με πράξεις και όχι με λόγια και ψηφίσματα και με συνεννόηση με τους εργαζόμενους να αποδεχθεί τη μεταφορά που όλοι υποψιάζονται την συνέχεια της.
  • Η Περιφέρεια Αττικής το έθεσε το θέμα και στη Συνέλευση, όπου παραδόξως –εννοώ σε σχέση με την Κυβέρνηση- διαπιστώθηκε ότι ήταν μόνη. Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας -η υποτιθέμενη φιλοκυβερνητική- αρνήθηκε με απόφαση του Περιφερειακού της Συμβουλίου να εντάξει στον προϋπολογισμό της τη μεταφορά μισθοδοσίας σε αντίθεση με όλες τις άλλες -12 τον αριθμό- που έπραξαν σύμφωνα με τις επιταγές της Κυβέρνησης, αν και δεν συμφωνούσαν.

Το θέμα αυτό τέθηκε και στο Δ.Σ της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου, όσο και στη Συνέλευση τόσο από την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Τζόκα, με την έννοια της δυναμικής αντιμετώπισης.. και οι δύο μέλη του Δ.Σ της ΕΝ.ΠΕ

Στις ψηφοφορίες κανείς, δυστυχώς, άλλος Περιφερειάρχης δεν υποστήριξε τη δυναμική αντιμετώπιση του θέματος(με εξαίρεση μια προσέγγιση του Προέδρου της ΕΝ.ΠΕ) και το μπλοκάρισμα των κωδικών….παράδοξο αλλά αληθινό…μόνο η «κυβερνητική» Περιφέρεια Αττικής. Γιατί; Ο καθείς και τα συμπεράσματα του. Το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν μάχες που τους «ξεπερνούν» ή δεν είναι διατεθειμένοι να εναντιωθούν στην Κυβέρνηση!!!

Σε μια τέτοια ωραία ατμόσφαιρα πάλι καλά που βγήκε και μια απόφαση που έλεγε ότι ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό…..και έλεγε και για κινητοποιήσεις.

ΛΕΥΚΑΔΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Σπύρος Τζόκας, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "