Πόρισμα-"φωτιά" για 30 εφοριακούς για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες

Στα χέρια του εισαγγελέα διαφθοράς βρίσκονται όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η οικονομική επιθεωρήτρια σχετικά με τις ευθύνες υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών για την υπόθεση υπεξαίρεσης 18 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση των 400 σελίδων περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέσεις μαρτύρων και ανωμοτί καταθέσεις των εφοριακών, οι οποίοι την περίοδο 1998-2009 είχαν την υποχρέωση να εισπράττουν τους φόρους, κάτι που ωστόσο δεν έκαναν, παρά το γεγονός ότι παρακρατούνταν από τις εισφορές των δημοτικών υπαλλήλων. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ο δήμος έπαιρνε κανονικά όλα τα πιστοποιητικά από την εφορία.

Το αδίκημα που αντιμετωπίζουν οι εφοριακοί, εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις, είναι η απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου. Το ποσό που έχει υπολογιστεί ότι δεν εισπράχθηκε φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανωμοτί καταθέσεις που έδωσαν οι εφοριακοί, ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν έγινε έλεγχος στις εισφορές του δήμου, ο οποίος θα αποκάλυπτε ότι στα δημόσια ταμεία δεν έμπαιναν χρήματα από τις κρατήσεις των υπαλλήλων, διότι ποτέ δεν υπήρξε σαφής καταγγελία. Αυτή ήταν η πρακτική, όπως υποστήριξαν, για να προχωρήσουν σε ελέγχους σε επιχειρήσεις ενώ σε δήμους, εκείνη την περίοδο, κανείς δεν έκανε έρευνα.

Στο πόρισμα πάντως αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ΔΟΥ είχε να ελέγξει μόνο το δήμο Θεσσαλονίκης και δεν ήταν επιφορτισμένη με μεγάλες επιχειρήσεις ενώ τονίζεται ότι οι εφοριακοί έπρεπε να αντιληφθούν αμέσως το σκάνδαλο της μη είσπραξης, καθώς ήταν αντιληπτό και με μια απλή ματιά. Κι αυτοί διότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο έναν μήνα να υπάρχουν εισροές από κρατήσεις του δήμου στην εφορία αλλά και τον επόμενο αυτές ήταν μηδενικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη της υπεξαίρεσης, η οικονομική επιθεωρήτρια είχε αποκαλύψει ότι: "Οι ελεγχόμενοι και οι ελεγκτές έπιναν ουζάκια. Τρωγόπιναν οι κατηγορούμενοι με υπαλλήλους της ΔΟΥ".

Να θυμίσουμε ότι για την υπεξαίρεση στο δήμο έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης ενώ σε κάθειρξη 15 και 10 ετών επιβλήθηκε στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας.

Πηγή: makthes.gr / defencenet.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "