Στον αέρα ο προγραμματισμός για τα σκουπίδια - Υπο αίρεση η χρηματοδότηση έργων για τα στερεά απόβλητα

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες


Προβληματισμό για την έγκαιρη έναρξη των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και τη χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ, δημιουργεί η απόφαση του υπουργείου Ανασυγκρότησης για την εκπόνηση του νέου Εθνικού Σχεδίου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε εθνικό, περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο, καθώς και η εκπόνηση των περιβαλλοντικών μελετών αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη των έργων στο νέο ΕΣΠΑ, που τυπικά ξεκίνησε το 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης με εκπροσώπους από την αρμόδια κοινοτική διεύθυνση, που καταφθάνει στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Επιτροπών Παρακολούθησης.

Οι συνεδριάσεις, που ξεκινούν στις 12 Ιουνίου από την Ηπειρο και θα διαρκέσουν έως τις 3 Ιουλίου, σηματοδοτούν ουσιαστικά την εξειδίκευση των Επιχειρησιακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να εγκριθούν τα κριτήρια αξιολόγησης και στη συνέχεια να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα νέα έργα. Στις συνεδριάσεις αναμένεται να συζητηθεί και το κλείσιμο του παλιού ΕΣΠΑ, το οποίο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Περιβάλλον υστερεί σημαντικά, με την απορρόφηση να μην ξεπερνά το 70%.


Η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος αναμένεται αύριο Τετάρτη. Από την πλευρά της Ε.Ε. δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση στην ανατροπή του εθνικού σχεδίου για τα στερεά απόβλητα, που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές μεταφορών και Περιβάλλον» του νέου ΕΣΠΑ.

Οι νέες εξαγγελίες θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τους κοινοτικούς εκπροσώπους. Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. δεν εμπλέκεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ούτε μπορεί να παρέμβει στις επιλογές του υπουργείου σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων. Απαιτεί ωστόσο, οι επιλογές αυτές να είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία -προϋπόθεση που ούτως ή άλλως ικανοποιείται τύποις- αλλά και να σχεδιαστούν έγκαιρα τα έργα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Κλειδί σε αυτή τη διαδικασία είναι οι κανόνες αιρεσιμότητας που ισχύουν για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την αυτοδέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας όσον αφορά την εκπόνηση των συγκεκριμένων σχεδίων εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Με βάση όσα έχουμε προτείνει στο σχετικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Η ανατροπή του υφιστάμενου Εθνικού Σχεδίου θέτει εν αμφιβόλω την τήρηση των προθεσμιών αυτών, στον βαθμό που, από έγκυρες πηγές, η ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων βημάτων για την ολοκλήρωση του νέου σχεδιασμού, αλλά και η συνεννόηση σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο απαιτούν μήνες, ίσως και χρόνια με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία.

Στοιχείο προβληματισμού από την πλευρά της Ε.Ε. συνιστά επίσης η κατάργηση της δυνατότητας συγχρηματοδότησης των ΣΔΙΤ, που αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρακτική και εμπλέκει και τον ιδιωτικό τομέα στο θέμα της χρηματοδότησης των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Ευγενία Τζώρτζη

Πηγή: kathimerini.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "