Πανευρωπαϊκό Τουρνουά Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρειες

Michel Shapira, ο ένας νικητής από το Ισραήλ

"Διοργανώσεις όπως αυτές του Πανευρωπαϊκού Τουρνουά Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, συμβάλλουν στο διάλογο μεταξύ των λαών και κυρίως μεταξύ των νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λαοί των Βαλκανίων ιδιαίτερα πρέπει να μάθουμε να ακούμε προσεκτικά και να κάνουμε μεταξύ μας διάλογο. Με σεβασμό στις απόψεις των άλλων και ανταλλαγή επιχειρημάτων μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον μας. Οι νέοι που συμμετείχαν στο Πανευρωπαϊικό Τουρνουά Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου, σίγουρα γνωρίζουν να κάνουν διάλογο ν ακούν προσεκτικά ο ένας τον άλλο και να ανταλλάσσουν μεταξύ τους επιχειρήματα. Η συνάντησή μας στη φιλόξενη και ανοιχτή πόλη της Θεσσαλονίκης που επάξια φέρει τον τίτλο Πρωτεύουσα Νεολαίας της Ευρώπης μάς έδειξε πως αυτός θα πρέπει να είναι ο προσανατολισμός κυρίως των νέων ανθρώπων: Ο ευρύς και ανοιχτός διάλογος" τόνισε η ZvezdanaKovac Διευθύντρια του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκατό νέοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης κι ανάμεσά τους ορισμένοι από τους καλύτερους ομιλητές του κόσμου συμμετείχαν στο Τουρνουά Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας, το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη και το Ρητορικό Όμιλο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος "Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014". Οι εργασίες ξεκίνησαν με δύο ενημερωτικά σεμινάρια για τους συμμετέχοντες και τους πέντε προκριματικούς γύρους που διοργανώθηκαν στις εγκαταστάσεις του DEICollege (Εθνικής Αμύνης 9).

Στον τελικό γύρο που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος την Κυριακή 2 Νοεμβρίου τέσερεις ομάδες των δύο ατόμων η κάθε μία κλήθηκαν να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους γύρω από το ζήτημα "των ελαστικών μορφών εργασίας" . Στην τελική τετράδα κατάφεραν να μπουν και δύο ομάδες από την Ελλάδα.

Helena Ivanov, η νικήτρια από το Βελιγράδι

Προβληματισμός για τις ελαστικές μορφές εργασίας

"Είναι καλύτερα να έχεις μια καλοπληρωμένη δουλeιά από το να μην έχεις καθόλου", λέει η HelenaIvanovαπό το Βελιγράδι που κέρδισε το πρώτο βραβείο μαζί με τον MichaelShapiraαπό τη Χάιφα. Η Helena παίρνει για δεύτερη φορά μέρος σε διαγωνισμό ρητορικής και σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, ενώ ο Michael που σπουδάζει Ιστορία έχει μεγάλη εμπειρία στους διαγωνισμούς Ρητορικής και ασχολείται σε καθημερινή σχεδόν βάση με την προετοιμασία του.

Στον τελικό γύρο το θέμα που είχαν να αναπτύξουν οι διαγωνιζόμενοι αφορούσε "τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Βουλή ώστε να αμβλυθεί η εργατική νομοθεσία με στόχο τη μείωση των υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων στην Ευρώπη". Οι συμμετέχοντες στις ομάδες του τελικού γύρου έπρεπε ανάλογα με την κλήρωση που είχαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης πρότασης.

"Το πρόβλημα της ανεργίας είναι μεγαλύτεο από αυτό της υποαμοιβόμενης εργασίας. Όμως η χαμηλή αμοιβή πρέπει να δίνεται με όρους και με όρια. Πρέπει να ξέρεις ότι αυτή η περίοδος χαμηλής αμοιβής θα τελειώσει και πρέπει να διεκδικήσεις ώστε να συμβεί αυτό" λέει η νικήτρια του διαγωνισμού , η οποία είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων σε ολόκληρη την Ευρώπη και παράλληλα δηλώνει "ενθουσιασμένη"που βρέθηκε έστω για λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

"Παρόλο που στο Ισραήλ τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι χαμηλά , η αμοιβή για κάποιον που πρωτοεισέρχεται στην αγορά εργασίας είναι 5 ευρώ την ώρα" επισημαίνουν ο MichaelShapira αλλά και η YaelBezalel από το Τελ Αβίβ που έφθασε μέχρι τον τελικό γύρο . Και οι δύο είναι ακόμη σπουδαστές αλλά διαπιστώνουν με σκεπτικισμό ότι το πρόβλημα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης σε μια παγκόσμια κοινότητα με υψηλά ποσοστά ανεργίας θα είναι πολύπλοκο.

Στην τελική τετράδα του Πανευρωπαϊκού Τουρνουά Ρητορικής και Επιχειρηματολογίας μπήκαν και η Ελένη Πούλιου και Βασίλης Τσιπόπουλος. Για τον Βασίλη αυτή ήταν μία ακόμη εμπειρία που πρόσθεσε στην "12ετή του ενασχόληση με τη ρητορική" όπως λέει. Όσο για το θέμα " Ζω την κατάσταση από μέσα αφού εργάζομαι πλέον στον ιδιωτικό τομέα", δηλώνει.

Από την απονομή των βραβείων

ΕΠΙΚΕΦΑΛHΣ ΚΡΙΤIΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Α. Μάνος Μοσχόπουλος
Β.
EmiliaCarlqvist
Γ.
HarishNatarajan
∆.
StefanSiridzanski

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Convenor: Άγγελος Εμμανουηλίδης

Vice-convenor: Αντώνης Χατζηγιαννάκης

Communicationandregistrationofficer: ΧάρηςΜυστακέλης

Επικοινωνία: thessalonikiopen@debating.gr

Πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/237958796389464/
Ένωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια:
www.adb.org.gr

Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας: www.debating.gr
Κέντρο για τη ∆ηµοκρατία και τη Συµφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη:
www.cdsee.org
Ρητορικός Όµιλος Θεσσαλονίκης:
https://www.facebook.com/thess.debate

Γραφείο Τύπου: Για συνεντεύξεις, πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό επικοινωνήστε με τη δημοσιογράφο

Χριστίνα Τσόρμπα 6947.521503

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "