Νέοι ΧΥΤΥ Αττικής: Οριστικά στα Μέγαρα και το Κορωπί οι νέοι χώροι - Προστασία στη Βόρεια και Νότια Αττική

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρεια Αττικής


Όποιος περίμενε ότι η ΕΣΔΝΑ της κας Ρένας Δούρου, δεν θα προστάτευε την λαϊκή κατοικία και το περιβάλλον στην Βόρεια και Νότια Αττική, αποδείχθηκε τελικά παραπλανημένος από την Fake προπαγάνδα, όσων προσπαθούν να την διαβάλουν πολιτικά.

Τελικά, η οριοθέτηση των νέων ΧΥΤΥ της Αττικής, θα γίνει στις επονομαζόμενες και «αριστοκρατικές» περιοχές των Μεγάρων και του Κορωπίου, στις οποίες ως γνωστόν κατοικούν όχι λαϊκοί φτωχοδιάβολοι, αλλά έχοντες και κατέχοντες, μαζί δε με την εγκατάσταση στο Γραμματικό και το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Φυλής που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, θα ολοκληρώσουν το δίκτυο των χώρων εναπόθεσης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου Αττικής και όχι μόνο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη του ΕΣΔΝΑ είχε καταλήξει σε 18 πρώην λατομεία της Αττικής για την χωροθέτηση περισσότερων και μικρότερων σε μέγεθος νέων ΧΥΤΥ, ο φόβος, όμως των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών και το ενδεχόμενο υψηλό πολιτικό κόστος, οδήγησε την ηγεσία της Περιφέρειας, στις συγκεκριμένες επιλογές.

Σε ότι αφορά δε την σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, παραμένει πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της και τους προ του 2014 λαϊκούς αγώνες της, ότι δεν θα επιτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στις περιοχές της Ανατολικής, Βόρειας και Νότιας Αττικής, περιοχές στις οποίες ως γνωστόν επικρατεί κατ’ απόλυτη πλειοψηφία η κατοικία των λαϊκών μαζών.

Γλεντώντας τη νίκη του 2014 (έκτοτε μόνο… , ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται)

 Κι ας μην εξεγείρονται και διαφωνούν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της λεκάνης των Μεγάρων, αφού σύμφωνα με «σοβαρές» επιστημονικές μελέτες του ΕΣΔΝΑ, η διαχρονική επίδραση σ’ αυτούς, των μολυσματικών παραγόντων του ΧΥΤΑ Φυλής, της λυματολάσπης που συσσωρεύεται στην Ψυττάλεια και της ανεξέλεγκτης περιβαλλοντικά βιομηχανικής δραστηριότητας στην συγκεκριμένη περιοχή, έχει συμβάλλει στην βιολογική μετάλλαξή τους, δημιουργώντας στον οργανισμό τους αντισώματα, ικανά να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε απειλή την υγεία τους.

Και για τους «άπιστους» Θωμάδες, οι καρκίνοι και οι άλλες σοβαρές χρόνιες ασθένειες που παρουσιάζονται στους κατοίκους αυτών των περιοχών, κρίθηκε και εκτιμήθηκε ότι οφείλονται στην επίδραση, άλλων εξωγενών παραγόντων,- όπως π.χ. το άγχος για την μη κατάκτηση του πρώτου λαχνού του Τζόκερ-, και όχι στην επίδραση των όσων διαχέουν στο περιβάλλον τα σκουπίδια όλων των άλλων περιοχών της Αττικής.

Για να είναι, όμως, κανείς δίκαιος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη λύση, της επιλογής των δύο νέων χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων στα Μέγαρα και το Κορωπί, αν και εκτιμάται ότι αποτελεί προσωρινή λύση λόγο της μειωμένης δυναμικότητάς τους σε ότι αφορά τον όγκο των σκουπιδιών που μπορούν να απορροφήσουν, βολεύει όλους σχεδόν τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης στην Αττική, ενόψη μάλιστα των επερχόμενων εκλογών του 2019, βγάζοντας ουσιαστικά το θέμα εκτός λαϊκού κάδρου.

Διαβάστε στην συνέχεια την είδηση για την οριστική χωροθέτηση των δύο νέων ΧΥΤΥ της Αττικής.

«Ο Κολάζων & Σχολάζων»

Vukentra.gr

--------------------

Στο Κορωπί και στα Μέγαρα τα σκουπίδια. Είδηση θα ήταν αν τα οριοθετούσαν στην Εκάλη, τον Διόνυσο, την Σαρωνίδα ή το Ψυχικό..


Στα λατομεία Κυριακού στο Κορωπί και Σταμέλου στα Μέγαρα θα δημιουργηθούν οι δύο νέοι ΧΥΤΥ της Αττικής. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής θα ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο (πιθανότατα στη Βουλή), ενώ η χωροθέτηση θα επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση, όπως έγινε το 2003.

 Η επιλογή των δύο χώρων, που μαζί με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού «κλείνουν» γεωγραφικά τις ανάγκες της Αττικής βάσει του περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα, βασίστηκε επιστημονικά σε μελέτη που πραγματοποίησε το 2017 ο ΕΔΣΝΑ σε 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, που αναθεωρήθηκε στις αρχές του 2016, προβλέπει τρεις περιοχές για τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ: την Ανατολική, τη Νότια και τη Δυτική Αττική (συν άλλους τρεις στις νησιωτικές περιοχές).

Με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό έχει κατασκευαστεί (απομένουν κάποιες εργασίες για να είναι πλήρως λειτουργικός), το βάρος έπεσε στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων στις άλλες δύο γεωγραφικές ενότητες, κατά προτεραιότητα σε παλαιά λατομεία/μεταλλεία.

Ο ΕΔΣΝΑ ανέθεσε μελέτη, η οποία εξέτασε 154 λατομεία και μεταλλεία. Από αυτά αποκλείστηκαν τα 101 ως ενεργά, διεκδικούμενης ιδιοκτησίας ή ήδη αποκατεστημένα.

Ακόμα 33 αποκλείστηκαν για άλλους λόγους: γιατί βρίσκονταν σε α΄ ζώνες προστασίας, έχουν μικρές αποστάσεις από οικισμούς, πολύ μικρή χωρητικότητα, δύσκολη προσβασιμότητα κ.ά. Ετσι απέμειναν 20 θέσεις, που κρίθηκαν κατ’ αρχήν κατάλληλες για να φιλοξενήσουν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή των δύο θέσεων «κλείδωσε» πριν από λίγο καιρό και μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μάλιστα επελέγη η χωροθέτηση να κυρωθεί με νόμο, τροποποιώντας τη χωροθέτηση που είχε γίνει το 2003 (ν. 3164) επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου. Πρόκειται για μια απρόσμενη επιλογή, καθώς η ευθύνη χωροθέτησης (πρέπει να) ανήκει αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που η παρούσα κυβέρνηση έχει υποστηρίξει σε άλλες περιστάσεις.

Επομένως το υπουργείο Περιβάλλοντος κινδυνεύει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με τους δημάρχους να ζητούν από την πολιτεία να «βγάλει το φίδι (των χωροθετήσεων) από την τρύπα».
Πηγές του ΕΔΣΝΑ πάντως υποστήριζαν ότι η λύση αυτή επελέγη για λόγους ταχύτητας, προκειμένου να παρακαμφθούν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες χωροθέτησης. Πρόκειται επίσης για μια επιλογή που έρχεται με τεράστια καθυστέρηση, στο τέλος της θητείας Δούρου και με την Αττική να κινδυνεύει με «μπλακ άουτ» αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα στον ΧΥΤΑ Φυλής (που με τα σημερινά δεδομένα «επαρκεί» έως το 2020-2021). Οι δύο ΧΥΤΥ θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-2 έτη μελετητικής ωρίμανσης, πριν δημοπρατηθούν ως έργα.

Τα χαρακτηριστικά των δύο νέων χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων

Ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά των δύο χώρων που επελέγησαν.

Λατομείο Σταμέλου - Ντόσκουρι: Βρίσκεται στο όρος Πατέρα, σε απόσταση 200 μέτρων από τον ΒΙΟΠΑ Μεγάρων. Το λατομείο και η περιβάλλουσα έκταση (300 στρέμματα) είναι ιδιωτικά (Αφοί Ι. Σταμέλου Ο.Ε.) και έπαψαν να χρησιμοποιούνται ως λατομείο το 2006.

Λατομείο Σταμέλου-Ντόσκουρι – Μέγαρα

 Σε 48,5 στρ. δόθηκε το 2013 άδεια για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων. Θεωρείται κατάλληλο για ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και απόθεσης μπάζων, για μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων ή σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Λατομείο Κυριακού: Βρίσκεται στη θέση Λαμπρικά-Μυντρέζα στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού, έχει έκταση 484,1 στρεμμάτων και σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως λατομείο το 2001.

Λατομείο Κυριακού - Κορωπί

 Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη θέση είχε επιλεγεί και το 2003, αλλά προτιμήθηκε ως καταλληλότερο το «Βραγόνι» Κερατέας (όπου ουδέποτε κατασκευάστηκε ΧΥΤΥ λόγω της ισχυρής αντίδρασης των κατοίκων).

Το 2012 δόθηκε άδεια για τη φιλοξενία σε τμήμα του μονάδας επεξεργασίας και αποθήκευσης μπάζων. Το μεγαλύτερο μέρος του (455 στρ.) είναι δημόσιο δασικό. Θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων (ήδη υφίσταται), μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Εκτιμάται ότι ο ωφέλιμος όγκος για τη διάθεση απορριμμάτων δύναται να ανέλθει σε 10.600.000 m3.
----------------------

Τα λατομεία, λύση για τα σκουπίδια – Τι λέει η μελέτη του ΕΣΔΝΑ

Μπορούν οι χώροι ανενεργών λατομείων στην Αττική να χρησιμοποιηθούν ως εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στο πλαίσιο της αποκατάστασής τους;

Μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής καταλήγει στη λίστα με τους 18 πιο κατάλληλους χώρους, από τους οποίους σε αυτή τη φάση θα επιλεγούν δύο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, στη Δυτική και στη Νότια Αττική και ένας για τη φιλοξενία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νότια Αττική.

Η χρησιμοποίηση παλαιών λατομείων ή μεταλλείων για τη «φιλοξενία» δομών διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι νέα ιδέα. Ηδη, σήμερα έξι παλιά λατομεία στην Αττική χρησιμοποιούνται για τη διαλογή και ανακύκλωση υλικών εκσκαφής και μπάζων, ενώ στην Κοζάνη το παλιό λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ φιλοξενεί πλέον τη μεγάλη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που εξυπηρετεί όλη τη Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα, η αποκατάσταση των «τραυματισμένων» ανάγλυφων των λατομείων με αυτή τη διέξοδο προβλέπεται και στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων.

Στην Αττική, όπου όλα τα σκουπίδια συγκεντρώνονται εδώ και δεκαετίες στον ΧΥΤΑ Φυλής, η χωροθέτηση νέων χώρων όχι μόνο για την ταφή απορριμμάτων αλλά και για οποιαδήποτε μονάδα διαχείρισης είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και ο περιφερειακός σχεδιασμός της Αττικής (που προβλέπει ασαφώς το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, κάποια στιγμή μετά το 2020) εκτιμούσε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης και ανενεργών λατομείων.

Η μελέτη, την οποία παρουσίασε η «Καθημερινή», παρελήφθη στις αρχές Αυγούστου από την εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) και βρίσκεται σε ένα είδος άτυπης διαβούλευσης.

Τι περιλαμβάνει; Από τα 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής, οι μελετητές κατέληξαν σε μία λίστα με 18 χώρους, με κριτήρια όπως το μέγεθος, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η εγγύτητα από υποδομές και αστικά κέντρα. Εξ αυτών:

  • Στη Δυτική Αττική εντοπίζονται 5 λατομεία που θα μπορούσαν να υποδεχθούν χώρο υγειονομικής ταφής και δύο για φιλοξενία μονάδων επεξεργασίας βιοαποδομήσιμων.
  • Στη Βόρεια Αττική εντοπίζεται ένα λατομείο κατάλληλο για ΧΥΤΥ, εκτός από το Γραμματικό (όπου ήδη έχει κατασκευαστεί ΧΥΤΥ, αλλά δεν λειτουργεί ακόμα).
  • Στη Νότια Αττική εντοπίζονται δύο χώροι που μπορούν ταυτόχρονα να λειτουργήσουν ως χώροι υγειονομικής ταφής και να φιλοξενήσουν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων.
  • Στη νησιωτική Αττική εντοπίζονται δύο χώροι στη Σαλαμίνα κατάλληλοι για τη φιλοξενία μονάδας επεξεργασίας βιοαποδομήσιμων τοπικής κλίμακας και ένας στην Αίγινα και στην Τροιζηνία.
  • Τα υπόλοιπα λατομεία της λίστας προτείνεται να φιλοξενήσουν άλλες δομές διαχείρισης (π.χ. πράσινα σημεία, σταθμοί μεταφόρτωσης).

 

 

Ο Χάρτης των 18 λατομείων που περιλαμβάνει η μελέτη του ΕΣΔΝΑ

Ας δούμε ενδεικτικά μερικούς από τους 18 χώρους:

1. Λατομείο «Μουσαμά»

Βρίσκεται στο ύψωμα «Ζαχαρίτσα» στο όρος Αιγάλεω, στα διοικητικά όρια του Δήμου Φυλής, σε απόσταση 1.800 μέτρων από τον ΧΥΤΑ. Εχει έκταση 400 στρεμμάτων και έχει πάψει να χρησιμοποιείται από το 1979. Η έκτασή του είναι δημόσια δασική, ενώ το 2003 χαρακτηρίστηκε χώρος απόθεσης αποβλήτων. Το 2007 έγινε μερική αποκατάστασή του με προϊόντα εκσκαφής από την κατασκευή δημοσίων έργων. Προτείνεται να υποδεχθεί ΧΥΤΥ ή/και χώρο διαλογής και διάθεσης μπάζων (έπειτα από επεξεργασία).

2. Λατομείο «Σταμέλου» - Ντόσκουρι

Βρίσκεται στο όρος Πατέρα, σε απόσταση 200 μέτρων από τον ΒΙΟΠΑ Μεγάρων. Το λατομείο και η περιβάλλουσα έκταση (300 στρέμματα) είναι ιδιωτική (Αφοί Ι. Σταμέλου Ο.Ε.) και έπαψε να χρησιμοποιείται ως λατομείο το 2006. Σε 48,5 στρ. δόθηκε το 2013 άδεια για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων. Θεωρείται κατάλληλο για ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και απόθεσης μπάζων, μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων ή σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

3. Μεταλλεία Βωξίτου «Μελετάνι»

Βρίσκεται στη θέση Μελετάνι (ή Μαλιαζέζα), βόρεια του όρους Τρικέρατο και είναι ο μεγαλύτερος από τους χώρους της μελέτης (4.700 στρέμματα). Το 2003 χαρακτηρίστηκε κατάλληλο για την υποδοχή εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων και το 2014 αποφασίστηκε να δεχθεί υλικά εκσκαφών από τα έργα του μετρό (κάτι που τελικά δεν έγινε). Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος δημόσιο. Θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ και μονάδας επεξεργασίας - ανακύκλωσης μπάζων.

4. Λατομείο ΤΙΤΑΝ Μάνδρας

Βρίσκεται στη θέση «Βορός», ανατολικά του ΒΙΠΑ ΒΙΟΠΑ Μάνδρας. Καλύπτει έκταση 173,6 στρεμμάτων και ανήκει στην ΤΙΤΑΝ. Θεωρείται κατάλληλος για ΧΥΤΥ και μονάδα διαλογής και απόθεσης μπάζων.

Λατομείο ΤΙΤΑΝ – Μάνδρα

5. Λατομείο «Κυριακού»

Βρίσκεται στη θέση Λαμπρικά-Μυντρέζα στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού, έχει έκταση 484,1 στρεμμάτων και σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως λατομείο το 2001. Το 2003 εγκρίθηκε ως κατάλληλος χώρος για την υποδοχή εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων. Το 2012 δόθηκε άδεια για τη φιλοξενία σε τμήμα του μονάδα επεξεργασίας και αποθήκευσης μπάζων. Το μεγαλύτερο μέρος του (455 στρ.) είναι δημόσιο δασικό. Θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, μονάδας διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων (ήδη υφίσταται), μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

6. Λατομείο «Τριάς»

Βρίσκεται δίπλα στα λατομεία «Κυριακού» και σταμάτησε να χρησιμοποιείται το 2001. Το 2003 εγκρίθηκε ως κατάλληλος χώρος για την υποδοχή εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων. Το 2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ανακάλεσε τις αποφάσεις με τις οποίες χορηγήθηκε παράταση εκμετάλλευσης με σκοπό την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του. Βρίσκεται εντός της Α΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού και καταλαμβάνει έκταση 230,6 στρεμμάτων. Θεωρείται κατάλληλο για ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, βιοαποβλήτων και μπάζων.

Οι διεργασίες και οι ανάγκες

Πόσα όμως από τα λατομεία αυτά χρειάζονται; Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική προβλέπονται τρεις ΧΥΤΥ: ο ένας, στη βορειοανατολική Αττική είναι ήδη κατασκευασμένος (Γραμματικό) και θα λειτουργήσει όταν κατασκευαστεί εκεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ενας ΧΥΤΥ και μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων προβλέπονται στη νότια Αττική και ένας ΧΥΤΥ στη Δυτική Αττική, εκ των οποίων δεν έχει χωροθετηθεί κανένας.

Ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει επίσης μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον Πειραιά (στο Σχιστό), δύο στο Λεκανοπέδιο (προκρίνονται ο Ελαιώνας και η περιοχή της λεωφόρου Κατεχάκη, σε περιοχή που ήδη είχε επιλεγεί για σταθμό μεταφόρτωσης) και μια στη Δυτική Αττική (αναβάθμιση του ήδη υφιστάμενου ΕΜΑΚ στη Φυλή). Επομένως, από τη λίστα των 18 χώρων προέχει να επιλεγούν τρεις, ένας στη Δυτική Αττική και δύο στη νότια.

Πάντως, οι χώροι που είχαν επιλεγεί και αδειοδοτηθεί το 2003 για ΧΥΤΑ δεν φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή. Πολλοί εκτιμούν λ.χ. ότι το λατομείο Μουζάκη πρέπει να απορριφθεί, καθώς βρίσκεται κοντά στο ΧΥΤΑ Φυλής, που επί δεκαετίες δέχεται απορρίμματα, ενώ το Μελετάνι είναι μικρό, αφού μέρος του έχει αποκατασταθεί. Η επιλογή είναι ζήτημα εσωτερικών διεργασιών στην αυτοδιοίκηση.

Το θέμα, πάντως, που παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα είναι η δημιουργία του δεύτερου χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Αττική (ο πρώτος βρίσκεται στο Λαύριο, στο χώρο του παλαιού μεταλλείου).

Εκεί όλα δείχνουν ότι θα γίνει με πρόταση ιδιώτη, σε χώρο ιδιώτη: στο λατομείο ΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα. Την περίοδο αυτή εκπονείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, ενώ στο επενδυτικό σχήμα θα συμμετέχει μεγάλη εταιρεία του χώρου της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Η δημιουργία ΧΥΤΕΑ θα αδειοδοτηθεί από την κεντρική διοίκηση και όχι την περιφέρεια.

Γιώργος Λάλιος

Πηγή: Καθημερινή, klydonas.blogspot.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "