Ζαχαρίας Ζούπης: Είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον του κ. Γ. Γαβρίλη, αντιπεριφερειάρχη Πειραιά για τους κινδύνους οικολογικής καταστροφής στο Κερατσίνι;

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρεια Αττικής


Δήλωση Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Ζαχαρία Ζούπη, επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

----------------------------

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΒΡΙΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΛΩΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Β΄ΠΕΙΡΑΙΑ

Διάβασα με ενδιαφέρον μια παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη με αφορμή τις καταστροφικές πλημύρες και πυρκαγιές του τελευταίου διαστήματος με αποκορύφωμα την τραγωδία στο Μάτι, στην οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε κινδύνους και επισημαίνει ότι δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα δεκαετιών κάτω από το χαλί.

Συμφωνώ μαζί του απολύτως μαζί του, αλλά αισθάνομαι την υποχρέωση να επισημάνω, ότι είναι Αντιπεριφερειάρχης συγκεκριμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, ότι είναι Αντιπεριφερειάρχης της κ. Δούρου. Έτσι μπορεί να μην έχουμε κάποια τραγωδία στον Πειραιά, αλλά ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας έπρεπε να πει και δυο λόγια για το δράμα στο Μάτι με τυς δεκάδες νεκρούς. Ολόκληρη δήλωση έκανε.

Το όφειλε γιατί είναι Αντιπεριφερειάρχης της άφαντης κ. Δούρου και της εντεταλμένης συμβούλου για την Πολιτική Προστασία που δεν γνωρίζει ότι η Περιφέρεια αποφασίζει για περίπτωση εκκένωσης περιοχής και όχι η Πυροσβεστική η οποία μπορεί να κάνει απλά την εισήγηση.

Είναι Αντιπεριφερειάρχης μιας Διοίκησης που και στην Μάνδρα και στις πυρκαγιές πέρυσι και στις πυρκαγιές φέτος έδειξε ολιγωρία, μειωμένα αντανακλαστικά και καθοριστικές ευθύνες για την καταστροφή της περιοχής και την απώλεια δεκάδων νεκρών. Δεν το έκανε ο κ. Γ. Γαβρίλης και κατανοώ την δυσκολία του. Όμως τα πολιτικά πρόσωπα αντιμετωπίζουν διλήμματα και πρέπει να πάρουν καθαρές θέσεις στα δύσκολα.

Από εκεί και πέρα ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή του Πειραιά με αυθαίρετα, με άλλα θέματα που αναφέρει και ο ίδιος, με την απουσία της θωράκισης της ευρύτερης περιοχής με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα κ.ά. Θα διάβαζα με ενδιαφέρον ένα απολογισμό του σ΄αυτά τα θέματα.

  • Θα ήθελα να μάθω για παράδειγμα, πόσες υποθέσεις αυθαιρέτων έχουν κριθεί με αμετάκλητες αποφάσεις κατεδαφιστέα αυτά τα χρόνια και αν κατεδαφίστηκε έστω ένα.
  • Θα διάβαζα επίσης με ενδιαφέρον πως προχωράνε κάποια αντιπλημμυρικά έργα. Στο Κερατσίνι για παράδειγμα, μέσα σε ένα χρόνο, πήγε να πνιγεί κόσμος στην στροφή προς το Πέραμα, εκεί που βρίσκεται ο « ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ». Πότε αλήθεια θα τελειώσει αυτό το έργο;

Παρεπιπτόντως αναφέρω, ότι μετά τις πλημύρες του 1977, στο Κερατσίνι είχε φτιαχτεί από το «φθαρμένο πολιτικό σύστημα» και με παρέμβαση από τον Δήμο ένα από τα πιο σύγχρονα τότε αντιπλημμυρικά έργα και γι’ αυτό από τότε μέχρι πρόσφατα , δεν είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Βλέπετε οι «φθαρμένοι» πέρα από προβλήματα κάτω από το χαλί, έλυσαν και μεγάλα θέματα στο Κερατσίνι και την περιοχή της Β΄ Πειραιά, με πραγματικούς αγώνες βέβαια της Αυτοδιοίκησης. Λύθηκε το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, της χαβούζας, των Σιταποθηκών κ.ά. Άλλωστε κάποτε το Κερατσίνι ήταν διάσημο ως η πόλη με «τις επτά πληγές του Φαραώ». Τώρα δεν έχω καταλάβει ποιο βασικό πρόβλημα έχει λυθεί αυτά τα τελευταία 4 χρόνια.

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης κάνοντας μια σωστή ιστορική αναδρομή, επικεντρώνει στην ανάδειξη κινδύνων για ένα μείζον βιομηχανικό ατύχημα μέσα στον οικιστικό ιστό στην περιοχή ιδιαίτερα στην Β΄ Πειραιά, στην ζώνη από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στην Δραπετσώνα μέχρι το Πέραμα, γνωστό για τα καζάνια.

Σωστά λέει, ότι οι εγκαταστάσεις φτιάχτηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και μετά γέμισε κατοικίες η περιοχή. Σωστά λέει ότι ως χώρoς χαρακτηρισμένος «ως χώρος με βαθμό επκινδυνότητας SEVESO» μπορεί να γίνει γνωστός για ένα πρωτοφανές ατύχημα.

Αυτό που δεν κατάλαβα, είναι γιατί λέει ότι ΣΗΜΕΡΑ είναι η στιγμή να μιλήσουμε. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει χρόνια και πρέπει να βρεθεί τρόπος μετεγκατάστασης. Κατά διαστήματα έχουν κατατεθεί προτάσεις.

Δεν κατάλαβα επίσης, αν στις επικίνδυνες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνει τον χώρο τω εγκαταστάσεων της OIL ONE, μιας και δεν τις αναφέρει. Επιμένω σ΄αυτό γιατί το θέμα αυτό δεν δημιουργήθηκε στο παρελθόν αλλά τώρα. Η OIL ONE πήρε άδεια λειτουργίας τον Ιανουάριο του 2015 επί Κυβέρνησης Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ , πήρε δεύτερη άδεια εμπορίας τον Ιούλιο του 2015 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και πήρε παράταση λειτουργίας κατά 20 χρόνια με βάση το Άρθρο 70 του Νομοσχέδιου για τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί το 3ο Μνημόνιο επί Κυβέρνησης πάλι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Μια παρατήρηση: Κοινός παρονομαστής και στις 3 αυτές κομβικές στιγμές για την OIL ONE είναι ότι στην Διοίκηση της Περιφέρειας ήταν η κ. Δούρου και στην Διοίκηση του Δήμου ο κ. Βρετάκος. Ο Δήμαρχος πιάστηκε αδιάβαστος και στις 3 περιπτώσεις για να τρέχει μετά και να κάνει δήθεν αγώνες. Ειδικά για την άδεια εμπορίας που που δόθηκε τον Ιούλιο του 2015, το έμαθε από δημοτικό σύμβουλο της Αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο!

Συμφωνώ απόλυτα με τον Αντιπεριφερειάρχη ότι πρέπει να καταργηθεί το Άρθρο 70. Ας πούμε λοιπόν ότι έγινε αύριο. Παρακάτω; Ξαφνικά θα γίνει μετεγκατάσταση της OIL ONE (Επιμένω για το θέμα αυτό ως Κερατσινιώτης);

  • Πως; Αφού η ιδιοκτησία της εμφάνισε Μελέτη του Ε. Μ.Π που την εμφανίζει ως υπόδειγμα για τον σεβασμό στο Περιβάλλον !
  • Αφού οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις οσμές κατέληξαν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τα αίτιά τους !
  • Αφού οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν έχουν εντοπίσει κανένα πρόβλημα όποτε έκαναν έλεγχο στις εγκαταστάσεις!
  • Αφού ο Δήμαρχος έχει σπεύσει και ακριβώς δίπλα στις επικίνδυνες κατά την Περιφέρεια εγκαταστάσεις κάνει συναυλίες εξωραΐζοντας όσο κανένας τον χώρο, ισχυριζόμενος ότι έτσι κάνει αγώνα, παίζοντας με ανθρώπινες ζωές.

Τα εντοπίζω αυτά από πέρυσι, αλλά λίγοι στάθηκαν δίπλα μου. Αντίθετα πολλοί σιώπησαν, άλλοι ανέχτηκαν και άλλοι θεώρησαν υπερβολικές τις παρεμβάσεις μου, αφήνοντας να διαχέεται ότι έχω πρόβλημα με τις συναυλίες γιατί έτσι μαζεύει ψήφους ο Δήμαρχος. Γελοιότητες ...

Τώρα ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης λέει επηρεασμένος φανερά από το κλίμα μετά την τραγωδία στο ΜΑΤΙ, ότι ΤΩΡΑ είναι η στιγμή να δούμε τον κίνδυνο που ελωχεύει και την ίδια ώρα δείχνει το λιγότερο ανοχή απέναντι στις δραστηριότητες του Δήμου στην περιοχή, ανοχή στο ότι ο Δήμος έκανε φύλλο και φτερό τα πορίσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που πλήρωσε η Περιφέρεια με παράνομα έργα για τα οποία κανείς δεν μιλάει, ανοχή στο βάλτωμα της Ανάπλασης των Λιπασμάτων με αναπτυξιακή προοπτική και περιβαλλοντική ευαισθησία .

Καλή είναι η εκδήλωση ανησυχίας και πράγματι τώρα είμαι ακόμα πιο ανήσυχος για το που οδηγούν τα παιχνίδια ισορροπίας ανάμεσα σε Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο στο φόντο των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση του Μαΐου με ότι αυτό σημαίνει για τις συμμαχίες παρά φύση που διαφαίνονται.

Είμαι ακόμα πιο ανήσυχος για όσα έλεγα και τώρα επιβεβαιώνομαι και εγώ και άλλοι, που εντόπιζε η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και η Δημοτική Παράταξη του Κ.Κ.Ε. Καλή η εκδήλωση ανησυχίας αλλά όταν διοικείς την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας που καλύπτει την μισή Ελλάδα, δεν αρκεί.

Χρειάζονται μέτρα, πρωτοβουλίες , πολιτικές σε άλλη κατεύθυνση, κρίσιμες αποφάσεις, προτάσεις και όχι δήθεν αγώνες από συμβιβασμένους από τη κατάσταση για να διασφαλίσουν την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Ζαχαρίας Ζούπης, επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "