Δήμος Αμαρουσίου: Πυρκαγιά στα συγκεντρωμένα σκουπίδια στον Παράνομο ΣΜΑ που λειτουργεί στις 22.6.2018

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρεια Αττικής


Πυρκαγιά στα συγκεντρωμένα σκουπίδια μέσα στον παράνομο ΣΜΑ του Δήμου Αμαρουσίου, σημειώθηκε την Παρασκευή 22.6.2018. Εικάζεται ότι ο τεράστιος όγκος σκουπιδιών που πήρε για άγνωστους λόγους φωτιά, συγκεντρώθηκε στο χώρο κατά την διάρκεια που ο ΧΥΤΑ Φυλής είχε κλείσει, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να μεταφερθούν σ’ αυτόν.

Ο παράνομος ΣΜΑ, διαπιστώθηκε από αλλεπάλληλους ελέγχους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Αττικής ότι λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια σε ανοικτό οικόπεδο του Δήμου Αμαρουσίου, επί της οδού Μεσογείων 116. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα με τους καπνούς και τη δυσοσμία για ώρες, με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που βίωσαν σε όλες τις υπηρεσίες που μπόρεσαν να απευθυνθούν.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, το γεγονός της λειτουργίας του παράνομου ΣΜΑ στην περιοχή Κοκκινιά Αμαρουσίου, και στον συγκεκριμένο χώρο είναι γνωστό στις υπηρεσίες της από το 2013 και κατηγορεί την διοίκηση Πατούλη ότι δεν έκανε τίποτα για την απομάκρυνσή του, ενώ κάνει γνωστό ότι από το 2013 εκκρεμεί πρόστιμο 22.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον Δήμο Αμαρουσίου για παράβαση διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με την υπόθεση να έχει παραπεμγθεί στην Εισαγγελία Αθηνών για τις δικές της ενέργειες.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της αναφέρει: 

Με αφορμή την πυρκαγιά που σημειώθηκε την Παρασκευή, 22/6/2018, αργά το απόγευμα σε οικόπεδο γεμάτο σκουπίδια, κλαδιά, μπάζα και παλιά μηχανήματα επί της οδού Μεσογείων 116 στο Μαρούσι και από την οποία οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής υπέφεραν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα με τους καπνούς και τη δυσοσμία για ώρες, η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι:

Εδώ και πολύ καιρό, μετά από εκτεταμένους ελέγχους, προέκυψε η λειτουργία παράνομου χώρου απόσυρσης δημοτικών οχημάτων, αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων του Δήμου Αμαρουσίου. Οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος, Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, που πραγματοποίησαν τις αυτοψίες, κατέγραψαν σημαντικές παραβάσεις και επέβαλαν διοικητικά πρόστιμα επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δεδομένου ότι ο χώρος αποτελεί ανθυγιεινή εστία ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 (αριθμ. πρωτ. 184696) και στις 15 Μαρτίου 2016 (αριθμ. πρωτ. 59674), πρόστιμα συνολικού ύψους 22.000 ευρώ και η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η δημοτική αρχή κλήθηκε να προχωρήσει σε άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων, να προβεί σε καθαρισμό του χώρου και να μεριμνήσει για τη σύννομη αδειοδότηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων χωρίς ωστόσο, να υπάρχει ανταπόκριση με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο συμβάν της Παρασκευής.

Η Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος καλεί για άλλη μια φορά τη διοίκηση του Δήμου να πράξει τα αυτονόητα.

Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο παρελθόν είχαν, μεταξύ άλλων, εντοπιστεί στο χώρο:

  • κλαδιά, ξύλα και χόρτα σε σωρό, ύψους σχεδόν πέντε μέτρων,
  • απορρίμματα σε σωρό ύψους 1,5 μέτρων σε περιφραγμένο με λαμαρίνες χώρο,
  • έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, πλακάκια, μοκέτες, μπάζα, τούβλα, χώματα και μέταλλα,
  • πρόχειρη κατασκευή με άδεια βαρέλια –  δοχεία από ορυκτέλαια,
  • χοάνη με δοχείο συμπίεσης απορριμμάτων σε ειδικά διαμορφωμένη ράμπα,
  • φορτηγά, απορριμματοφόρα, οδοστρωτήρες, μπουλντόζες, κιβωτάμαξες, μικρά λεωφορεία,
  • παλαιά κατεστραμμένα οχήματα του Δήμου, ελαστικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων,
  • διαφημιστικές πινακίδες μεγάλων διαστάσεων και παλαιοί κάδοι απορριμμάτων.


Το θέμα έλαβε διαστάσεις στην Βουλή με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π.Σκουρλέτη να κατηγορεί τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη για αναντιστοιχία λόγων και έργων, αναφέροντας ότι ενώ ο τελευταίος ζητά μετ’ επιτάσεως την εφαρμογή των νόμων επί παντός επιστητού, όταν πρόκειται για τις δικές του παράνομες ενέργειες και παραβάσεις του νόμου, σφυρίζει αδιάφορα…


Στον υπουργό Εσωτερικών ανταπάντησε ο ίδιος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, δηλώνοντας «Κάνατε το άσπρο μαύρο κ. Σκουρλέτη - Πότε θα ζητήσετε συγγνώμη;» και επαναλαμβάνοντας τα στερεότυπα των Δημάρχων, όταν πιάνονται στα πράσα να λειτουργούν παράνομους χώρους συγκέντρωσης, επεξεργασίας και μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ). «Όσον αφορά την υπόθεση με το οικόπεδο στο Δήμο Αμαρουσίου που ανέφερε, τον ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται για ΧΑΔΑ αλλά για χώρο που χρησιμοποιείται για τη μεταφόρτωση φυτικών και ογκωδών απορριμμάτων.»

Πέταξε δε την μπάλα στην εξέδρα κατά τα κοινώς λεγόμενα, εμπλέκοντας στην απάντησή του και άλλα θέμα άσχετα με τον συγκεκριμένο χώρο, την πυρκαγιά στα σκουπίδια και την παράνομη χρήση του για χρόνο μεγαλύτερο της 5ετείας.

Όλη η απάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη:


«Ότι, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε το άσπρο μαύρο σήμερα στη Βουλή, αναφορικά με τη μη συμμετοχή της ΚΕΔΕ σε επιτροπή του Υπ. Εργασίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους Δήμους, αλλά την ύπαρξη παράνομου ΧΑΔΑ στο Δήμο Αμαρουσίου, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, διερωτώμενος «πότε θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Σκουρλέτης από την αυτοδιοίκηση;».

«Ο κ. Σκουρλέτης για μια ακόμη φορά έκανε στη Βουλή το άσπρο μαύρο.

Μίλησε για ευθύνη της ΚΕΔΕ στο ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων, επειδή δεν συμμετείχε με εκπρόσωπό της, σε μια επιτροπή του αρμόδιου υπουργείου. 

Για τις δικές του τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλειας, για τις παράνομες μεθοδεύσεις του που έβαλαν σε περιπέτεια τους συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα, πότε θα μιλήσει;

Για τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τις στρατιές των χιλιάδων ανασφάλιστων εργαζομένων, για τη γενιά των 400 ευρώ, πότε θα μιλήσει;

Όσον αφορά την υπόθεση με το οικόπεδο στο Δήμο Αμαρουσίου που ανέφερε, τον ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται για ΧΑΔΑ αλλά για χώρο που χρησιμοποιείται για τη μεταφόρτωση φυτικών και ογκωδών απορριμμάτων. 

Ο χώρος αυτός δεν θα ήταν απαραίτητος, αν η κομματικά «ομόσταβλή» του Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου είχε καταφέρει να κρατήσει ανοιχτό το ΧΥΤΑ της Φυλής. 

Για την κα Δούρου και την ανικανότητά της να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής όπως η αντιπλημμυρική προστασία και τα απορρίμματα, θα τολμήσει να μιλήσει στη Βουλή;»

Στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, δήλωσαν στην στήλη, απαντώντας σε σχετική ερώτησή της ότι ο Δήμος Αμαρουσίου, δεν είναι ο μόνος Δήμος της Αττικής που λειτουργεί παράνομους χώρους συλλογής, επεξεργασίας και μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), επιβαρύνοντας το αστικό περιβάλλον και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωή των δημοτών του, με ποιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Δήμο Γλυφάδας, που αν και έχει διαταχθεί από το 2012 με απόφαση του ΣτΕ το τελεσίδικο κλείσιμο-σφράγισμα του παράνομου ΣΜΑ που διαθέτει, αυτός ακόμη λειτουργεί.

Οι ίδιοι, κάνουν τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς, επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους υπαίτιους παράβασης Δήμους και σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παράνομες εγκαταστάσεις παραπέμπουν τις υποθέσεις αυτές στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος, για τις δικές της ενέργειες.

Αρμοδιότητα για την παραπομπή στην δικαιοσύνη έχει η Εισαγγελία Περιβάλλοντος, ενώ για το σφράγισμα παράνομων εγκαταστάσεων απορριμμάτων, την απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "