Μπιζά αντί της Ρένας «Αντουανέτας»: Τα σκουπίδια παραμένουν στην Δυτική Αθήνα – Τα 19 λατομεία που θα θάβονται και τα υπόλοιπα σημεία

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρεια Αττικής


Δηλώσεις στο ΑΜΠΕ, έκανε αντί της «μεγίστης» Ρένας που συνεχίζει να σιωπά, η κα Αφροδίτη Μπαζιά, αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, για τα νέα σημεία ταφής των σκουπιδιών που προβλέπει ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής. Αναμασώντας συνεχώς, όλα όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, προσδιορίζει ότι θα λειτουργήσουν «κάποια στιγμή στο μέλλον» οι ΧΥΤΑ Σχιστού και Γραμματικού, όπως και κάποιο πιθανό σημείο στον Δήμο Βούλας, σε πρώτη, όμως φάση θα ενεργοποιηθεί η ταφή στα 19 ανενεργά λατομεία της Δυτικής Αττικής, για τα οποία σκοπίμως δεν αναφέρει που βρίσκονται, τα οποία έχουν ήδη επιλεγεί.

Το ωραίο είναι ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχαν προταθεί τελικά 22 παλιά ανενεργά πλέον λατομεία, τα τρία των οποίων βρίσκονται στην Ανατολική Αττική. Η κα Μπιζά, ανάφερε, όμως, μόνο τα 19, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πολύ σφοδρές παρεμβάσεις ισχυρών παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής, όπως και συλλογικοτήτων προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τα σκουπίδια, ακόμη και τα δικά τους, να θάβονται στην περιοχή τους, γιατί όπως ισχυρίζονται μολύνουν και επιβαρύνουν τον περιβάλλον στο οποίο ζουν αυτοί και τα παιδιά τους, κάτι που θεωρούν ανεπίτρεπτο.

Φθάνει δε, η κα Αφροδίτη Μπιζά, να ισχυρισθεί ότι στα λατομεία αυτά, παράλληλα με την ταφή των απορριμμάτων θα γίνεται και η ανάπλασή τους, ισχυρισμός που προκαλεί θυμηδία στους εξειδικευμένους μηχανικούς, γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους, αφού ένα απ’ αυτά τα θηριώδη κουφάρια λατομείων, χρειάζεται περισσότερα από 300.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών για να γεμίσει προκειμένου στην συνέχεια να υπάρξει η ανάπλασή του, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερα από 8-10 για να συμβεί το τελευταίο.

Έως τότε η Δυτική Αθήνα, στις παρυφές της οποίας βρίσκονται το σύνολο των επιλεγμένων λατομείων, θα συνεχίσει να γεύεται την «ευωδία» των σκουπιδιών όλης της Αττικής. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι τόσο η κα Ρένα Δούρου, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, κος Σπύρος Τζόκας, δεν διαμένουν στην συγκεκριμένη περιοχή, αφού η μεν πρώτη έχει μεταναστεύσει εδώ και μερικά χρόνια στην «κακιά» γειτονιά των πλουσίων την Πεντέλη, ο δε δεύτερος συνεχίζει να κατοικεί στον δήμο της καρδιάς του, την Καισαριανή.


Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας, δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Ο σχεδιασμός της κας Δούρου δεν πρόκειται να τους αφαιρέσει τον «θησαυρό» των απορριμμάτων που θάβονται με τιμές στην γειτονιά τους.

Έχουν κι άλλα διαμάντια, οι δηλώσεις της αντί της κας «Αντουανέτας», -της Ρένας Δούρου ντε-, κας Μπιζά για το νέο Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής. Με τις δηλώσεις της γνωστοποιεί ότι για το μεν Σχιστό  είναι ήδη έτοιμος ο σχετικός φάκελος, για δε το Γραμματικό τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη δημιουργίας ΧΥΤΑ και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης.

Ή πράγματι τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο ΕΔΣΝΑ, των κ.κ. Δούρου και Μπιζά, θεωρούν τους πολίτες ηλίθιους ή τους θεωρούν μαλάκες που μπορούν να τους ταΐζουν το σανό που οι ίδιες παράγουν. Δεν εξηγείται αλλιώς, αφού:

α) Το Σχιστό, υπήρξε στο παρελθόν χώρος υγειονομικής Ταφής σκουπιδιών που έκλεισε πριν δύο περίπου δεκαετίες ως απόλυτα κορεσμένος και σήμερα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπλασής του, γετνειάζει δε σχεδόν τοίχο-τοίχο με κατοικημένες περιοχές. Πιθανόν βέβαια το τελευταίο να μην έχει καμία σημασία για τις δύο κυρίες και ειδικά για την κυρία Δούρου, αφού στην συγκεκριμένη περιοχή (Κερατσίνι-Δραπετσώνα) κατοικούν παλιοί πρόσφυγες μικρασιάτες και οικογένειες πολύ χαμηλής εισοδηματικής τάξης, πληθυσμό για τον οποίο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η παράταξη «Πνοή Ζωής» της κας Δούρου είχαν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και του οικιστικού περιβάλλοντος του, στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές. Ίσως γι’ αυτό, δηλαδή στα πλαίσια της εκπεφρασμένης στην πράξη φροντίδας τους για αυτό το τοπικό περιβάλλον, δόθηκε παράταση 20 ετών για στη λειτουργία των ρυπογόνων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Δημήτρη Μελισσανίδη, που οι ίδιοι «κραύγαζαν» προεκλογικά ότι θα τις απομακρύνουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε ότι αφορά δε, την υποτιθέμενη ολοκλήρωσή του σαν έργο, που η κα Μπιζά αναφέρει ότι είναι πλέον έτοιμος ο φάκελός του, πιάστε αυτό και κουρέφτε το, όπως λέει κι ο λαός. Εδώ μία περιβαλλοντική μελέτη για τον ΧΥΤΑ Φυλής, η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ χρειάσθηκαν 3,5 χρόνια για να μπορέσουν να την «περάσουν» από το Περιφερειακό Συμβούλιο, φαντασθείτε τι θα γίνει για το έργο δημιουργίας ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ Σχιστού στο οποίο όπως συμαίνει για κάθε δημόσιο ή δημοτικό έργο, θα υπάρξουν προσφυγές ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τους τοπικούς δήμους και τους κατοίκους της περιοχής. Εκτός βέβαια, αν χαρακτηρισθεί έργο Εθνικής Άμυνας, λόγο του κέντρου εκπαίδευσης του πολεμικού ναυτικού που βρίσκεται στις παρυφές του.

Με απλά λόγια, το έργο θα χρειασθεί να εγκριθεί και υλοποιηθεί, αν ποτέ υλοποιηθεί, περισσότερα από 8-10 χρόνια και ως τότε ας είναι καλά τα λατομεία της Δυτικής Αθήνας…


β) Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, είναι άλλη περίπτωση. Ουσιαστικά πρόκειται για ολοκληρωμένο έργο ΣΔΙΤ, μάλιστα πρόσφατα ο ιδιώτης προσέφυγε στην δικαιοσύνη για να «πληρωθεί» από την Περιφέρεια τις δαπάνες που έκανε για την διαμόρφωση των οδών προσέγγισής του, δαπάνες που η τελευταία αρνείται να αναγνωρίσει, αν και περιλαμβάνονται στην σχετική σύμβαση. Η κα Μπιζά, ισχυρίζεται ότι είναι πλέον έτοιμη η αρχική μελέτη δημιουργίας ΧΥΤΑ, όπως και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Παράγοντες του κατασκευαστικού τομέα, εκτιμούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για «τερτίπι» της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να μην λειτουργήσει ποτέ ο ΧΥΤΑ Γραμματικού. Κι αυτό γιατί, η δημοπράτηση ενός έργου που ήδη έχει ολοκληρωθεί και για το οποίο έχουν διατεθεί χρήματα από την ΕΕ, είναι νομοτέλεια ότι θα προκαλέσει την επέμβαση τόσο της τελευταίας, όσο και της Δικαιοσύνης, στην οποία θα καταφύγει σίγουρα, ο ιδιώτης που είχε αναλάβει το έργο με συμφωνία-σύμβαση ΣΔΙΤ.

Γίνεται δε κατανοητό ότι είτε το έργο θα καθυστερήσει, για τους ποιο πάνω λόγους, να γίνει στα επόμενα 5-8 χρόνια, είτε το ελληνικό κράτος για άλλη μία φορά θα πληρώσει διπλά με πολλά εκατομμύρια ευρώ ένα δημόσιο έργο.

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

---------------------

Διαβάστε στην συνέχεια τις δηλώσεις της αντιπροέδρου του ΕΔΣΝΑ και δεξί χέρι σ’ αυτόν της κας Ρένας Δούρου, κας Μπιζά, όπως παρουσιάσθηκαν από την ιστοσελίδα ecopress.gr

Λύση 7 σημείων για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής – Νέες μονάδες επεξεργασίας, λατομεία και πράσινα σημεία – Οι περιοχές και οι νέοι σχεδιασμοί


----------------------

Λύση επτά σημείων για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος  προβλέπει και επιβάλλει αποκέντρωση, αυτοδιαχείριση και μείωση των απορριμμάτων, με στόχο την ταφή μόνο 20% εξ αυτών έως το 2020.

Σημειώνεται ότι ο χώρος της Φυλής είναι πλέον κορεσμένος. Ο χρόνος ζωής του είναι έως το 2019. Η λογική του «όλα στη Φυλή» οδήγησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, 81% των απορριμμάτων να θάβονται, έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λύση επτά σημείων

Συγκεκριμένα οι νέοι  σχεδιασμοί για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής προβλέπουν να λειτουργήσουν άμεσα τρεις μονάδες επεξεργασίας ως εξής:

1.Στο Σχιστό (είναι ήδη έτοιμος ο σχετικός φάκελος).

2.Στο Γραμματικό (τροποποιήθηκε η μελέτη και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης) και

3. Στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης Φυλής (ΕΜΑΚ), το οποίο θα αναβαθμιστεί για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και αποδοτικότητα ανάκτησης (με μικρότερη εκτροπή προς ταφή), αλλά και πιο ποιοτικό κομπόστ για περισσότερες χρήσεις. Με την ευκαιρία -σημειώνει η κ. Μπιζά- θα διακοπεί για λίγες ημέρες η λειτουργία του, προκειμένου να αποφορτιστεί και να γίνουν κάποιες εργασίες συντήρησης.

4. Αναφορικά με την Μονάδα Επεξεργασίας και τον ΧΥΤΥ στη νότιας Αττική, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κάνει λόγο για ανάλογο σχεδιασμό που προωθεί στην περιοχή ο δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

5. Σύντομα αναμένεται να προσδιοριστεί η τελική επιλογή από τα 19 (επί συνόλου 154) ανενεργά λατομεία, που θα χρησιμεύσουν για την ταφή των υπολειμμάτων με παράλληλη ανάπλαση τους.

6. Συνεχίζονται  παράλληλα οι διαδικασίες για τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων (ΠΣ), τα οποία θα λειτουργήσουν ανά συστάδες δήμων για συγκέντρωση, διαλογή σε ρεύματα (χαρτί, πλαστικό γιαλί, έλαια, ογκώδη, ηλεκτρικά, μπαταρίες κ.α) και επανάκτηση. Για το μεγάλο ΠΣ που θα λειτουργήσει στο Μοσχάτο με τους πέριξ δήμους.

7. Τακτοποιήθηκε το ζήτημα της χρήσης γης, ενώ αναμένεται και η λειτουργία, στην ανατ. Αττική, της διαδημοτικής Μονάδας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑΠ).

Ανοιχτή πληγή η Φυλή


Το πρόβλημα της ρηγμάτωσης στη Φυλή από την έντονη βροχόπτωση της 10ης Ιουνίου, που προκάλεσε αρχικά διακοπή και ακολούθως υπολειτουργία του ΧΥΤΑ, ανέδειξε με ένταση το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις και οι διαδικασίες επισπεύδονται.

Η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πρόβλημα στη Φυλή αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη προσοχή από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.

Η διακοπή της εναπόθεσης των απορριμμάτων στο «ρηγματωμένο κύτταρο κρίθηκε απαραίτητη για να αποφορτιστεί το πεδίο και να απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα κατάρρευσης» αλλά και για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Η εντατικοποίηση των εργασιών αντιστήριξης με επιχωματώσεις και παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή κατεύθυνσης της ροής του νερού, καθώς ο καιρός ήταν βροχερός, συνεχίστηκαν, επιτρέποντας την εναπόθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων στον χώρο. Οι όγκοι αυτοί «με την κατάλληλη επιστρωμάτωση συμπίεση και επιχωμάτωση λειτούργησαν σταθεροποιητικά στο αρχικά ρήγμα» σημειώνει η κ. Μπιζά.

Σημειώνεται ότι ο χώρος της Φυλής είναι πλέον κορεσμένος. Ο χρόνος ζωής του είναι έως το 2019. Η λογική του «όλα στη Φυλή» οδήγησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, 81% των απορριμμάτων να θάβονται, έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του το «Δυτικό Μέτωπο» (η συλλογικότητα φορέων που αγωνίζεται για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής) τονίζει ότι πλέον δεν επαρκεί ο χώρος για να απλωθούν και να συμπιεστούν κανονικά τα σκουπίδια, ώστε σωρεύονται σε μεγάλο ύψος επάνω σε μικρή βάση στήριξης, με σοβαρό πρόβλημα στατικότητας και κίνδυνο κατάρρευσης. Η κ. Μπιζά, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό».

Ρυθμοί κανονικότητας


Η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ υποστηρίζει ακόμη ότι σε ρυθμούς κανονικότητας μπήκε η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Οι γειτονιές αποφορτίζονται από τους συσσωρευμένους όγκους απορριμμάτων σταδιακά και, όπως διαβεβαιώνει «με ορίζοντα πλήρους αποκατάστασης 2-3 ημερών». Όλα τα απορριμματοφόρα εισέρχονται πλέον από το πρωί στην ΟΕΔΑ Φυλής. Την Τετάρτη  μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ 5.300 τόνοι απορριμμάτων και την Πέμπτη  ακόμη περισσότεροι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μπιζά, γνωστοποιώντας ότι επιτράπηκε η είσοδος και των απορριμματοφόρων από συμβεβλημένες με δήμους εταιρείες και Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ).

Πηγή: ecopress.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "