Η κα Δούρου, η εκ νέου επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και οι μπίζνες με τα σκουπίδια στην Ευρώπη

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρεια Αττικής


Η κα Δούρου βιάζεται περίεργα να δρομολογήσει εργολαβική ανάθεση, της νέα επέκτασης του ΕΜΑΚ του ΧΥΤΑ Φυλής, με την νέα υποχρεωτική περιβαλλοντική αδειοδότησή του, που «μαγειρεύεται» μεταξύ ΕΔΣΝΑ και υπουργείου περιβάλλοντος να παραπέμπεται στο μέλλον. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη εφαρμόζονται τεχνολογίες ολοκληρωτικής ανακύκλωσης αδρανών και οργανικών σκουπιδιών… αντί για το «θάψιμο».

--------------------

Η κ. Δούρου και η κυβέρνηση προκαλούν, με την επέκταση του ΕΜΑΚ!

Την Παρασκευή 18/5/2018, η κ. Δούρου φέρνει για συζήτηση στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ την «πορεία της σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών για την μελέτη της αναβάθμισης, λειτουργίας και συντήρησης του ΕΜΑΚ και να λάβει  απόφαση για τη διενέργεια διαβούλευσης με την αγορά».

Με άλλα λόγια, δρομολογείται η διαδικασία του διαγωνισμού της ανάθεσης σε εργολάβο της επέκτασης της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ -στους 450.000 τόνους/χρόνο- και της λειτουργίας του για άγνωστο χρονικό διάστημα. Από την άλλη μεριά, ο δήμαρχος Φυλής κ. Χ. Παππούς, που είναι και μέλος της Ε. Ε του ΕΔΣΝΑ, αρνείται να δημοσιοποιήσει τις μελέτες για τη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το ΧΥΤΑ Φυλής. Το ένα χέρι νίβει το άλλο!

Την ίδια στιγμή, όπως έχει καταγγείλει το Δυτικό Μέτωπο, το ΕΜΑΚ λειτουργεί χωρίς νόμιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση και η υποχρέωση για συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλων των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής δεν τηρείται από τον ΕΔΣΝΑ, με την ανοχή και τη συγκάλυψη του υπουργείου περιβάλλοντος.

Είναι τέτοια η πρεμούρα τους να δρομολογήσουν την εργολαβική ανάθεση, που παραπέμπουν στο μέλλον την αναγκαία νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση της επέκτασης του ΕΜΑΚ, η οποία «μαγειρεύεται» μεταξύ ΕΔΣΝΑ και υπουργείου περιβάλλοντος και είναι άγνωστο πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Μετά  και από τη δημοσιογραφική διαρροή των σοβαρότατων ευρημάτων των μελετών για τη ρύπανση της περιοχής, η απόφαση για την αύξηση της δυναμικότητας  του ΕΜΑΚ Φυλής συνιστά  καθαρή πρόκληση απέναντι στους κατοίκους της Φυλής και της Δυτικής Αττικής.

Τώρα, αποκαλύπτεται για ποιο λόγο η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής προστατεύουν το δήμαρχο Φυλής στην υπόθεση του περιβαλλοντικού σκανδάλου των κρυμμένων μελετών για τη ρύπανση της περιοχής.

Θέλουν να μη δημοσιοποιηθούν   τα εφιαλτικά ευρήματα των μελετών, για να μπορέσουν να πάρουν «ανενόχλητοι»  τις αποφάσεις για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και την επέκταση του ΧΥΤΑ στα αποκαταστημένα κύτταρα.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η επίτροπος περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  κ. Creţu, δήλωνε πως  «οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν ενημερωθεί για κάποιο μεγάλο έργο σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική κατά την προγραμματική περίοδο 20142020».

Η κ. Δούρου και η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισαν να εξαντλήσουν τις όποιες παρεμβάσεις τους στη Δυτική Αττική, στην εγκατάσταση της Φυλής και, ειδικότερα, στην επέκταση του ΧΥΤΑ και της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ, που διαχειρίζεται ο επιχειρηματικός όμιλος Μπόμπολα που λυμαίνεται τον ΕΔΣΝΑ. Τους καλούμε να μην το αποπειραθούν!


Ήδη, με τις ποσότητες που επεξεργάζεται, σήμερα, το ΕΜΑΚ, η δυσοσμία πνίγει κυριολεκτικά ολόκληρη την περιοχή και ως τη μέση της Αττικής οδού. Το επιπλέον φορτίο 200.000 τόνων/χρόνο σύμμεικτων και οργανικών αποβλήτων, που σχεδιάζουν, θα κάνει τη ζωή μας αφόρητη. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο:

Σταματήστε, αμέσως, τις διαδικασίες για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής!

Κλείστε την εγκατάσταση της Φυλής και προωθήστε την περιβαλλοντική αποκατάσταση!

Δε θα πεθάνουμε εμείς, για να κερδοσκοπήσουν οι εργολάβοι των σκουπιδιών!

*ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

---------------------------------

Η Έκθεση για τη Διαχείριση των Λυμάτων και των Απορριμμάτων IFAT ξεκίνησε στο Μόναχο και διαρκεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.


Oι νέες τεχνολογίες χρειάζονται ωστόσο και αλλαγή νοοτροπίας.

Που να πάνε τα σκουπίδια της Γερμανίας μετά τον τερματισμό εξαγωγής απορριμμάτων στην Κίνα; Ένα διαρκώς αυξανόμενο βουνό απορριμμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την γερμανική οικονομία. Η Γερμανία έστελνε παλαιότερα ακτοπλοϊκώς 1,5 εκατομμύριο τόνους πλαστικά στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν πρώτες ύλες από τα σκουπίδια για να φτιάξουν ανάμεσα σε άλλα πουλόβερ φλις. Από τις μπίζνες με τα σκουπίδια επωφελείται και η Γερμανία διότι η Κίνα πλήρωνε 20 ευρώ παραπάνω στον τόνο σε σύγκριση με τους Γερμανούς επιχειρηματίες.

Η Γερμανία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υφάσματα, χαρτιά, μέταλλα συσσωρεύονται και αναζητούνται χώροι ανακύκλωσης.

Οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν φθάσει τα όριά τους και σύμφωνα με τον Πέτερ Κουρτ, πρόεδρο της Ένωσης για την Οικονομία των Υδάτων και Απορριμμάτων (BDE) «το θέμα δεν είναι να συλλέξουμε και να διαχωρίσουμε αποτελεσματικότερα μόνο τις πλαστικές σακούλες. Τώρα σειρά έχουν και οι κατασκευαστές συσκευασιών».


Βουνό από σκουπίδια πλαστικού στην Κίνα

Οι κατασκευαστές συσκευασιών χρησιμοποιούν όμως συχνά υλικά που πολύ δύσκολα ανακυκλώνονται και αυτό τώρα θα πρέπει να αλλάξει.

Μέχρι το 2019 η Γερμανία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμοστεί στους νέους κανονισμούς. Μέχρι σήμερα μόνο το 36% των πλαστικών ανακυκλώνονταν ενώ σιγά-σιγά μέχρι το 2022 θα πρέπει σε όλη την Ευρώπη να ανακυκλώνεται το 63%.

Το τι είναι εφικτό από τεχνικής πλευράς παρουσιάζεται από τις 14 έως τις 18 Μαΐου στο Μόναχο στην Έκθεση για τη Διαχείριση των Λυμάτων και των Απορριμμάτων IFAT στην οποία συμμετέχουν 3.000 εκθέτες.

Η επιχείρηση Steinert από την Κολωνία έχει κατασκευάσει μια ειδική μηχανή διαχωρισμού πλαστικές συσκευασίες ενώ διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα για το διαχωρισμό μαύρου και κόκκινου πλαστικού, ξύλου και μετάλλου.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι συσκευασίες που θα πρέπει να διαχωρίζονται αλλά και η βιομάζα και τα ορυκτές πρώτες ύλες. Η εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων Doppstadt από το Βούπερταλ παρουσιάζει στο Μόναχο μια νέα κινητή μηχανή, η οποία τεμαχίζει σε μικρά κομματάκια τέτοιου είδους απορρίμματα.

Ο διαχωρισμός και η διαχείριση των σκουπιδιών απαιτεί όμως πέρα από νέες σύγχρονες τεχνολογίες και αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

Άνια Στάινμπουχ / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: dw.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "