«Fake» αναθέσεις Έργων από την Περιφέρεια Αττικής της κας Ρένας Δούρου…

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρεια Αττικής


της Νικολέττας Μουτούση

Στη διαδικτυακή εκστρατεία της, «Τhis is not fake news», μέσω της οποίας επιχειρεί να διαφημίσει έργα επί των ημερών της, επιμένει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Μόνο, που εκτός του ότι πολλά από τα διαφημιζόμενα έργα έχουν -όπως καταγγέλλεται- προκηρυχθεί πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της, τώρα ήρθε και το χαστούκι για ανάθεση έργων με υπόγειες μεθόδους. Αδιαφανείς και αναποτελεσματικές διαδικασίες σε δημοπρατήσεις έργων της Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) σε επιστολή του προς την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, την οποία κοινοποίησε και στον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη.

«Θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη αυτοδιοικητική μονάδα της χώρας, η περιφέρεια με πληθυσμό σχεδόν τον μισό του ελληνικού κράτους, πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην εφαρμογή διαφανών και αποτελεσματικών διαδικασιών στα ζητήματα της αναβάθμισης και της εκτέλεσης των έργων. Δυστυχώς, στην πράξη παρατηρούνται σοβαρά ζητήματα αναποτελεσματικότητας και μη τήρησης των κανόνων διαφάνειας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Οπως αναφέρει ο ΣΑΤΕ, η περιφέρεια προκήρυξε διαγωνισμούς για δύο έργα μάλλον ήσσονος σημασίας, που αφορούσαν τη βελτίωση και ανακατασκευή αφενός του παράπλευρου δικτύου της ΠΑΘΕ και αφετέρου το αστικό τοπικό δίκτυό της. «Τίθενται πρόσθετοι όροι που στην πράξη περιορίζουν ασφυκτικά τη δυνατότητα συμμετοχής» σημειώνει ο Σύνδεσμος, επισημαίνοντας πως ήδη οι διαδικασίες για το δεύτερο έργο έχουν προσβληθεί στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του διαγωνισμού.

Αντιθέτως, σε έναν τρίτο διαγωνισμό για μεγαλύτερης κλίμακας έργο, το οποίο σχετίζεται με την αναβάθμιση των υποδομών - κυρίως οδικών δικτύων - στην πληγείσα περιοχή της Μάνδρας, τα κριτήρια που τίθενται είναι υποδεέστερα των άλλων δύο. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως - σύμφωνα και με τον ΣΑΤΕ - τα δύο πρώτα έργα είναι προϋπολογισμού το καθένα ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το τρίτο στη Μάνδρα ανέρχεται σε 19,75 εκατομμύρια ευρώ.

«Κατά τους ισχυρισμούς της περιφέρειας -που ουδόλως αμφισβητούνται από εμάς- σε ένα έργο κατεπείγον και υψίστης σημασίας για την πληγείσα περιοχή της Μάνδρας και της ευρύτερης περιοχής Δυτικής Αττικής, επιλέγονται και προσκαλούνται εταιρείες που δεν πληρούν ούτε κατ’ ελάχιστο τα κριτήρια που απαιτούνται για τα ήσσονος σημασίας άλλα έργα» αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΑΤΕ. «Οδηγούμαστε, λοιπόν, με τις διαδικασίες που ακολουθείτε, στο παράδοξο αποτέλεσμα για έργα απλά, συνηθισμένα και σχετικά μικρού προϋπολογισμού, να απαιτούνται υπερβολικά πρόσθετα προσόντα για τις επιχειρήσεις που διαγωνίζονται, ενώ αντιθέτως για έργο πολλαπλάσιου προϋπολογισμού και υψίστης σημασίας, να μην απαιτείται ουσιαστικά τίποτα» τονίζεται.


Παρέμβαση Σγουρού

Εντονη υπήρξε η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην περιφέρεια και πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού. «Οι δημοπρατήσεις δημοσίων έργων πρέπει να υπακούν στις βασικές αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τις πάρα πολύ σοβαρές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, που ουσιαστικά κάνουν λόγο για ευνοιοκρατία και φωτογραφικές διακηρύξεις» τόνισε.

*Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Πέμπτης 10 Μαΐου.

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "