«ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018»: πρώτη φορά στην Αττική άσκηση πεδίου για σεισμό από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρεια Αττικής


Για πρώτη φορά στην Αττική, στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα, διεξήχθη άσκηση πεδίου για σεισμό με τίτλο «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018»

Στις 2 Μαΐου 2018, ημέρα Τετάρτη, διεξήχθη με επιτυχία στην Π.Ε Δυτικού Τομέα Αθηνών, για πρώτη φορά στην Αττική, η διυπηρεσιακή άσκηση πεδίου για σεισμό «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018», την οποία διοργάνωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με την υποστήριξη του Ο.Α.Σ.Π. και με τη συμμετοχή πολλών φορέων.

O Αντιπεριφερειάρχης του Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρος Τζόκας προλογίζοντας την άσκηση, αφού ευχαρίστησε φορείς και εθελοντές για το ενδιαφέρον που επέδειξαν με τη μεγάλη συμμετοχή, αναφέρθηκε στο σκοπό διεξαγωγής της άσκησης και κυρίως στους βασικούς στόχους της δοκιμασίας της φάσης κινητοποίησης-συνδρομής των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε σεισμό και της αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα αυτοπροστασίας.

Ο κ. Τζόκας έκλεισε το χαιρετισμό του λέγοντας πως «για πρώτη φορά γίνεται άσκηση πεδίου σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας στην Αττική και είμαι σίγουρος πως μετά το πέρας της, θα γίνουμε όλοι καλύτεροι και κυρίως πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού, που φυσικά απευχόμαστε να συμβεί». Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ Τζόκας συμμετείχε ως ασκούμενος στην πρώτη φάση της άσκησης, κατά τη διαδικασία σύγκλησης και λειτουργίας έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), ως Πρόεδρος αυτού, για σεισμό.

Το σενάριο αφορούσε την εκδήλωση ισχυρής σεισμικής δόνησης 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ισχυρό μετασεισμό 5,3 ρίχτερ και έντονη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή. Η σεισμική δόνηση είχε επακόλουθες σημαντικές επιπτώσεις σε κτίρια και υποδομές με αποτέλεσμα να απαιτείται η άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Για το λόγο αυτό μετά την σεισμική δόνηση ακολουθήθηκε η διαδικασία σύγκλησης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, στο οποίο εξετάστηκαν σε πραγματικό χρόνο οι δράσεις και οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά από ένα καταστροφικό συμβάν.


 

Παράλληλα κινητοποιήθηκαν στο πεδίο επιχειρησιακές δυνάμεις (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Υπηρεσιακοί Παράγοντες από διάφορους φορείς και Υπηρεσίες και Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας) προκειμένου να γίνουν απαραίτητες ενέργειες για τον έλεγχο των πληγέντων περιοχών, την άρση επικινδυνοτήτων, τον απεγκλωβισμό πολιτών, την μεταφορά τραυματιών κ.α.

Τα επεισόδια του σεναρίου προσομοίαζαν πραγματικές συνθήκες σεισμού, στους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Το συντονιστικό κέντρο της άσκησης ήταν το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, το οποίο ευγενικά παραχώρησε ο Δήμος Περιστερίου, όπου μεταφέρθηκε ζωντανή εικόνα σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση (live streaming) από το πεδίο που εξελίχθησαν τα επεισόδια.

Χαιρετισμούς έκαναν ακόμη ο Αντιπεριφειάρχης Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών και Πρόεδρος της Συντονιστικής Μητροπολιτικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας κ. Γιώργος Καραμέρος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ιωάννα Τσούπρα, ο Δ/κτης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής Υποστράτηγος του Π.Σ. κ. Τζουβάρας Αχχιλεύς, κ.ά.


Μετά το πέρας της άσκησης ακολούθησε φάση απενημέρωσης, όπου συζητήθηκαν παρουσία των ασκούμενων βασικά σημεία και προβλήματα που προέκυψαν, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα σεισμικού κινδύνου. Στη φάση αυτή έγινε συζήτηση και τοποθετήσεις μεταξύ άλλων από εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ , της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, της Περιφέρειας, Εθελοντικών Ομάδων κ.α.

Στην άσκηση συμμετείχαν σε διάφορα επίπεδα και ρόλους εκπρόσωποι από: 

τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Κοιν. Ασφάλ. & Κοιν. Αλληλεγγύης/Δνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη Γ.Γ.Δ.Ε./Δ.Α.Ε.Φ.Κ., το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, τη Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, τη Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, το Δήμο Περιστερίου, το Δήμο Ιλίου, το Δήμο Πετρούπολης, το Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού, την Αστυνομική Δ/νση Δυτικής Αττικής, το Α΄ Τμήμα Τροχαίας Δυτικής Αττικής, ο 10ος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών, τη Σχολή Πυροβολικού Ν. Περάμου, το ΕΚΑΒ, τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι Εθελοντικές Ομάδες: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός/Περιφερειακό Τμήμα Περιστερίου, ΕΟ Ελληνική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών, ΕΟ Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Εθελοντών Αττικής, ΕΟ Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Αιγάλεω, ΕΟ Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας, ΕΟ Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου, την Αποκεντρωμένη Δ/κση Αττικής/Δνση Πολιτικής Προστασίας, το το Δήμο Αιγάλεω, το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, την Περιφερειακή Δ/κση Π.Υ. Αττικής, τη Δ/κση Π.Υ Αθηνών, το 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, τη Δ/νση Τροχαίας Αττικής, τον Ελληνικό Στρατό, την ΑΣΔΥΣ/ΔΙΣΧΕΑ/3, την Πολεμική Αεροπορία/Κ.ΟΜ.Α.Κ., το ΕΚΕΠΥ, το ΑΤΤΙΚΟΝ Π.Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, το Φυσικό Αέριο Αττικής κ.ά.

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα


Επιχειρησιακή άσκηση πεδίου για σεισμό «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018»

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στο χώρο που θα είναι το συντονιστικό κέντρο της άσκησης πεδίου για σεισμό, «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018».

Όπως ‘ηδη γνωρίζετε, ο κύριος σκοπός υλοποίησής της άσκησης είναι ο έλεγχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού για σεισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών. Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού έχουν προσδιοριστεί, ταυτόχρονα, και κάποιοι βασικοί στόχοι. Θα αναφερθώ σε δύο από αυτούς.

Στη δοκιμασία της φάσης κινητοποίησης-συνδρομής των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε σεισμό και

Στην αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αυτοπροστασίας.

Όσον αφορά στη δοκιμασία της φάσης κινητοποίησης-συνδρομής των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε σεισμό, να πούμε πως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εθελοντισμού, ο εθελοντισμός είναι μέσο για την επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης και κοινωνικής ολοκλήρωσης και συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας δεσμούς εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης επενδύοντας στο κοινωνικό κεφάλαιο.

Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι όλων των κοινωνικοοικονομικών τάξεων και ηλικιών μπορούν να συμβάλλουν στη θετική εξέλιξη και αλλαγή. Ο εθελοντισμός μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο προώθησης της ενεργούς και υπεύθυνης κοινωνικής συμμετοχής και των κοινωνικών δικτύων του ατόμου, ενώ συνιστά μείζονα δύναμη ενδυνάμωσης της  τοπικής ανάπτυξης και της Κοινωνίας Των Πολιτών.

Έτσι, σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, η έννοια του εθελοντισμού αποκτά εξέχουσα σημασία υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όπου η άμεση παροχή βοήθειας κατά την εκδήλωση τέτοιων καταστροφών είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Οι Εθελοντικές Ομάδες περιλαμβάνονται στο ενεργό δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας. Είναι μέλη και του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας, στο οποίο προεδρεύω, αναλαμβάνοντας την υποστήριξη δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης καταστροφών και θέλω να τις ευχαριστήσω για την ανταπόκριση και για την ανιδιοτελή προσφορά τους, με τη συνδρομή που προσφέρουν στους κρατικούς φορείς, όσες φορές τη χρειαστούν.

Οι Εθελοντικές Ομάδες εντάσσονται σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες δράσεων όπως η δασοπροστασία, δηλαδή η επιτήρηση των δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο και οι καθαρισμοί της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, η δασοπυρόσβεση, η έρευνα και διάσωση, οι πρώτες βοήθειες, η οργάνωση και λειτουργία χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού μετά από καταστροφές, αρωγή στους πληγέντες μετά από καταστροφές, οι τηλεπικοινωνίες (αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες), οι οριζόντιες δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης πολιτών κ.ά.

Σήμερα, παγκοσμίως επικρατεί η τάση να αντιμετωπίζονται οι καταστροφές τοπικού επιπέδου με αυτοδιαχείριση από τις τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε, οι περισσότεροι απεγκλωβισμοί ανθρώπων και οι πρώτες βοήθειες μετά από έναν καταστροφικό σεισμό γίνονται τα πρώτα λεπτά από συγγενείς, από τη γειτονιά και από ανθρώπους που έτυχε, για παράδειγμα, να βρίσκονται κοντά στο σημείο της κατάρρευσης ενός κτηρίου. Οπότε, καταλαβαίνουμε τη μεγάλη αξία που έχει η διαρκής εκπαίδευση, η επιχειρησιακή αξιοποίηση και ο καλός συντονισμός των εθελοντικών ομάδων, από τους κρατικούς φορείς, σε όλες τις δράσεις τους που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας καταστροφής, όπως είναι ένας καταστροφικός σεισμός. Θεωρούμε λοιπόν όχι μόνο θετική αλλά απόλυτα απαραίτητη και ουσιαστική τη συμμετοχή των Εθελοντικών Ομάδων στη σημερινή άσκηση, σε όλα τα επεισόδια αλλά και στο Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο.

-Για τον άλλο στόχο της άσκησης, το στόχο δηλαδή της αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα αυτοπροστασίας, θα πω πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το πως θα αντιδράσουμε και πως θα λειτουργήσει στη συνέχεια ο καθένας από εμάς όταν εκδηλωθεί ένας σεισμός. Ο κάθε πολίτης, η κάθε οικογένεια, θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο για τις ενέργειες που θα κάνει, άμεσα μετά το σεισμό. Ο καθένας θα πρέπει να ξέρει να φυλαχτεί σωστά την ώρα της δόνησης. Θα πρέπει να έχει σε κάποιο σάκο έτοιμες προμήθειες για κάποιες ημέρες που ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του. Θα πρέπει να έχει μέσα στο σάκο φάρμακα που πιθανόν χρειάζονται για κάποια χρόνια νόσο σε ένα μέλος της οικογένειάς του, νερό, κάποιες κουβέρτες κτλ. Θα πρέπει να έχει φωτοτυπίες χρήσιμων προσωπικών εγγράφων. Θα πρέπει να έχει συνεννοηθεί με τους δικούς του ανθρώπους σε ποιο χώρο θα συναντηθούν αμέσως μετά το σεισμό, σε ποιο χώρο καταφυγής δηλαδή. Θα πρέπει να ξέρει ποιο είναι το σχέδιο του σχολείου που πηγαίνει το παιδί του. Από πού θα παραλάβει το παιδί του μετά το σεισμό.

Υπάρχει το κατάλληλο, επιστημονικά μελετημένο εγχειρίδιο του ΟΑΣΠ, με το υλικό και τις οδηγίες για τα μέτρα αυτοπροστασίας. Είναι δημοσιευμένο και στην ιστοσελίδα της Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τον χάρτη που απεικονίζει τους χώρους καταφυγής του πληθυσμού ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά Δήμο. Καλό είναι οι Δήμοι και οι υπόλοιποι να τα αναπαράγουν στις δικές τους ιστοσελίδες. Θέλω να ελπίζω πως η άσκηση που κάνουμε σήμερα θα δώσει μια καλή αφορμή για να προβληθεί αυτό το πολύ σημαντικό υλικό γιατί με αυτόν τον τρόπο ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε μελλοντικά κάποιους ανθρώπους.

-Η άσκηση έχει κι άλλους στόχους για την επίτευξη του σκοπού της, δηλαδή του ελέγχου του επιχειρησιακού σχεδιασμού για σεισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών. Θεωρώ πως οι υπηρεσίες οι δικές μας αλλά και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, όπως η Πυροσβεστική, οι Δήμοι κτλ είναι σε ετοιμότητα, όμως και με την ανάλυση των συμπερασμάτων, που θα βγουν μετά το πέρας της άσκησης, θα γίνουμε όλοι ακόμα καλύτεροι και κυρίως πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού, που φυσικά απευχόμαστε να συμβεί.

Σας ευχαριστώ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "