Δυτικό Μέτωπο: Χωρίς νόμιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση λειτουργεί το ΕΜΑΚ και ο ΧΥΤΑ Φυλής

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρεια Αττικής


Τη Δευτέρα 26/3/2018, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απέστειλε επιστολή στη Διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου περιβάλλοντος, με την οποία καταγγέλλεται ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) και ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργούν χωρίς νόμιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση. 

Πιο συγκεκριμένα: 

Από τον Ιούνιο του 2016, η ΔΙΠΑ/ΥΠΕΩ έχει απαιτήσει (α.π. 173188/27.6.2014) από τον αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) την υποβολή ΜΠΕ για την κωδικοποίηση του συνόλου των έργων της ΟΕΔΑ Φυλής, με την εξαίρεση του αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων. 

Η απαίτηση αυτή επαναλήφθηκε στην τροποποίηση - ανανέωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΕΜΑΚ (α.π. 13121/11.3.2016, όρος Β1), της οποίας η ισχύς έληξε στις 11.3.2018, χωρίς να έχει -ως τώρα- ανανεωθεί. Στη συγκεκριμένη απόφαση είχε τεθεί σαν προϋπόθεση για την ισχύ της η υποβολή ΜΠΕ για το σύνολο των έργων της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, μέχρι 11.1.2018. 

Η ίδια, ακριβώς, προϋπόθεση τέθηκε και για την ισχύ της τροποποίησης της ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ Φυλής (α.π. 36395/25.8.2017, όρος VI.1), η οποία λήγει, τυπικά, στις 25.8.2020. 

Μέχρι τη στιγμή αυτή, ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει υποβάλλει τη συνολική ΜΠΕ για την ΟΕΔΑ Φυλής. Αυτό σημαίνει ότι η παραπάνω προϋπόθεση δεν έχει υλοποιηθεί και ότι από 11.3.2018 το ΕΜΑΚ και ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργούν χωρίς νόμιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ζητά να ενημερωθεί αν η ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ έχει προβεί στην τυπική άρση ισχύος των συγκεκριμένων αποφάσεων περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Σώματος επιθεώρησης περιβάλλοντος, δόμησης, ενέργειας και μεταλλείων. Επαναφέρει, επίσης, το αίτημα της δημοσιοποίησης, από το δήμο Φυλής, των μελετών για την καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων στην ευρύτερη περιοχή της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, τις οποίες αποκρύπτει από το 2015 ο δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στο Σώμα επιθεώρησης περιβάλλοντος, δόμησης, ενέργειας και μεταλλείων, στην Εισαγγελία περιβάλλοντος, στο Γραφείο αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος, στο ΓΓ συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων και στο Γραφείο υπουργού εσωτερικών, από τους οποίους ζητείται να προχωρήσουν στις δικές τους ενέργειες.

Η επιστολή κλείνει ως εξής:

Υποστηρίζουμε το αίτημα για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της ΟΕΔΑ Φυλής. Ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει νόμιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία θα καλύπτει το σύνολο των δραστηριοτήτων στην ΟΕΔΑ Φυλής, χωρίς καμία εξαίρεση. Δηλαδή, το ΧΥΤΑ, το ΕΜΑΚ, τον αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων, τη μονάδα καύσης βιοαερίου, τις μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, καθώς και τη μονάδα της WATT AE, με το δεδομένο ότι αποτελούν επί μέρους στοιχεία μιας ενιαίας εγκατάστασης και οι επιπτώσεις τους λειτουργούν σωρευτικά.

----------------

"Δυτικό μέτωπο"

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942984299

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "