Πρωτοφανές: Το ΣτΕ έκρινε αυθαίρετο και παράνομο γήπεδο μπάσκετ του Δήμου Γλυφάδας

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρεια Αττικής


Στις 15 Μαρτίου 2017 το ΣτΕ έκρινε με απόφασή του παράνομο το δημοτικό γήπεδο Μπάσκετ του Άρη Γλυφάδας το οποίο βρίσκεται στην οδό Αλ. Παναγούλη 24.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει δημοσίευμα της notia-press.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε στις 15 Μαρτίου 2017 απορρίπτοντας έφεση του δήμου Γλυφάδας, η οποία είχε γίνει επί διοικήσεως Κ. Κόκκορη, χαρακτηρίζοντας επίσημα το γήπεδο μπάσκετ Παράνομο.
Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ότι ενώ υπήρχαν προσφυγές στην Ελληνική Δικαιοσύνη, από τέσσερα σωματεία 1) Όμιλο Γκολφ Γλυφάδας Αθηνών, 2) Αττικό όμιλο Γκολφ, 3) Όμιλο Γκολφ Γυναικών Ελλάδας "ΑΘΗΝΑ" 4) Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ, και με συγκεκριμένες αποφάσεις των δικαστηρίων κατά της καταπάτησης του δάσους της Γλυφάδας, ο δήμος Γλυφάδας δεν παρέστη στην συνεδρίαση του ΣτΕ, ούτε δια του τέως δημάρχου, ο οποίος είχε ασκήσει την έφεση, ούτε δια της σημερινής διοικήσεως - δημάρχου, νομικής υπηρεσίας !

Η απόφαση του ΣτΕ είναι καταπέλτης διότι χαρακτηρίζει επίσημα και τελεσίδικα παράνομο το γήπεδο μπάσκετ.

Σαφώς υπάρχουν ευθύνες τόσο τις τέως διοικήσεως - δημάρχου, όσο και της σημερινής διοικήσεως - δημάρχου, και εμείς από το μετερίζι μας έχουμε να αναφέρουμε:

Το συγκεκριμένο γήπεδο για την κάλυψη ενός τοπικού συλλόγου κόστισε στο σύνολο των συμπολιτών μας 2,5 εκατομμύρια ευρώ, και ήδη έχει χαρακτηριστεί ΠΑΡΑΝΟΜΟ.


Όλη η ιστορία ξεκίνησε με την απόφαση του 2009 να κτιστεί το ημιτελές κατασκεύασμα του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στην Παναγούλη, δίπλα στο γκαράζ και μέσα στα όρια του Γκολφ Γλυφάδας. Εκείνη τη περίοδο αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πολεοδομική άδεια που είχε βγάλει ο Σπονδυλίδης με αριθμό28/1996 και με νέα απόφαση της πολεοδομίας με αριθμό 501/2008 άρχισε η κατασκευή του γηπέδου. Επειδή τότε το είχε αναλάβει ο αποθανών Παπαδόπουλος Οδυσσέας ως αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών, ο Κόκκορης πήρε απόφαση να δώσει το όνομά του στο κλειστό αυτό γήπεδο μπάσκετ.

Αλλά όλη η διαδικασία στηρίχτηκε πάνω σε παράνομες ενέργειες και αποφάσεις των τότε πολιτικών εξουσιαρχών της Γλυφάδας αλλά και της πολεοδομίας της πόλης που εξέδωσε παράνομα τις δύο άδειες. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το όλο θέμα ξεκίνησε με την παράνομη διάνοιξη του δρόμου που ο Παπανικολάου φοβούμενος τις συνέπειες αυτών των ενεργειών, το έφερε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου παρά τις δημοσιεύσεις αλλά και των επιστολών που τους εστάλησαν από ενεργούς Δημότες, αυτοί ψήφισαν την παράνομη διάνοιξη και όλη αυτή η παρανομία είναι η εξέλιξη του ντόμινο.

Μετά το πέρας της κατασκευής του κλειστού γηπέδου μπάσκετ που το κόστος της κατασκευής ανερχόταν περίπου στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και την κατασκευή την είχε αναλάβει η ΑΙΘΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Μάλιστα το 2010 ο τότε δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρόπουλος είχε κάνει και τα εγκαίνια του γηπέδου.

Τέσσερα σωματεία της περιοχής, 1) ο Όμιλος Γκολφ Γλυφάδας Αθηνών, 2) ο Αττικός όμιλος Γκολφ, 3) ο Όμιλος Γκολφ Γυναικών Ελλάδας "ΑΘΗΝΑ" και 4) η Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ με έδρα το Γκολφ, στις 23 Ιουλίου 2009 κατήγγειλαν αυτήν την κατασκευή ως παράνομη στο χώρο μέσα στο Γκολφ που ήδη είχε προσδιοριστεί Δάσος Γλυφάδας ζητώντας να ακυρωθούν οι δύο πολεοδομικές άδειες και να κηρυχθεί παράνομη η κατασκευή του γηπέδου μέσα στο Δάσος της Γλυφάδας και κατά του Δήμου Γλυφάδας.

Η καταγγελία αυτή συζητήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2010 στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Εκτός από τον Δήμο Γλυφάδας, είχε προσβάλλει την καταγγελία και η εταιρεία που κατασκεύασε το γήπεδο. Όμως ούτε ο Δήμος Γλυφάδας παραστάθηκε ούτε και η εταιρεία, για να στηρίξουν την υπόθεση και να δώσουν εκείνα τα στοιχεία που το Δικαστήριο θα ακύρωνε την καταγγελία οπότε το θέμα θα είχε λήξει εκεί. ΔΕΝ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ!!!

Ο εκπρόσωπος δικηγόρος των ομίλων Γκολφ ζήτησε με τα στοιχεία που παρέθεσε να ακυρώσει τις πολεοδομικές άδειες και το γήπεδο να κηρυχθεί παράνομο.

Η απόφαση 524/2011 των δικαστών στηρίχθηκαν σε πραγματικά στοιχεία τα οποία εν συντομία αναφέρουν:

«Επειδή τα αιτούντα σωματεία έχουν ως σκοπό την καλλιέργεια, προώθηση και εξάπλωση του γκολφ στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν την έκταση του Γκολφ Γλυφάδας, ήδη δε ισχυρίζονται οτι με την ανέγερση και λειτουργία του ανωτέρω γυμναστηρίου παραβλάπτονται στην άσκηση του ανωτέρω αθλήματος, αφενός και οτι επέρχεται βλάβη του περιβάλλοντος στον ανωτέρω χώρο, που αποτελεί δάσος μη επιδεικτικό δομήσεως αθλητικών χώρων αφετέρου.

[…]… Επειδή το άρθρο 24 του Συντάγματος ορίζει οτι.... Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων...

[…]… Επομένως μέσα στην περιοχή αυτή απαγορεύεται κάθε επέμβαση που κατατείνει στη μεταβολή του προορισμού και της λειτουργίας του δάσους, καθώς και η εκτέλεση έργων ή η δημιουργία εγκαταστάσεων, πλην εξαιρέσεων υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Νόμου. Ειδικώτερα, προκειμένου περί αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων, ΔΕΝ επιτρέπεται η κατασκευή αυτών, μετά την κατάργηση του άρθρου 52 του ν. 998/1979. Ενώ πιο κάτω αναφέρει οτι η έκταση αυτή είναι: μία δασική έκταση, εντός της περιφέρειας του εν λόγω Δήμου 502,50 στρεμμάτων, γνωστή με το όνομα "Δάσος της Γλυφάδας"

[…]… Επειδή σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά στη μείζονα πρόταση της απόφασης αυτής, η ανέγερση γυμναστηρίου στην ανωτέρω έκταση, η οποία είναι εκτός σχεδίου πόλεως και φέρει το χαρακτήρα δάσους, σύμφωνα με τις ανωτέρω πράξεις παραχώρησης αυτής, ΔΕΝ επιτρέπεται.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

  • Απορρίπτει το δικαστήριο την παρέμβαση του Δήμου και της εταιρείας
  • Δέχεται την αίτηση των ομίλων
  • Και ακυρώνει τις δύο πολεοδομικές άδειες του 1996 και του 2008 της πολεοδομίας του Δήμου Γλυφάδας.

Όπως φαίνεται και στα επίσημα έγγραφα κρίθηκε και αποφασίστηκε στις 16 Μαρτίου 2010 και 22 Ιουνίου 2010, αλλά θεωρήθηκε και εκδώθηκε στις 1/4/2011.

Αυτή η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά κοινοποιήθηκε στον Δήμο Γλυφάδας επί δημαρχίας Κόκκορη στις 27/4/2011 και όπως ήταν φυσικό ο Δήμος Γλυφάδας άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής καταφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας ,ε τα γνωστά προαναφερθέντα αποτελέσματα.

Πηγή: notia-press.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "