Σοκ: «Γνώριζαν» τον κίνδυνο το 2015, αλλά έμειναν μόνο στις μελέτες!!!

Κατηγορία: Δημοτικά Περιφέρεια Αττικής


Όσο και αν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αποδώσουν τη χθεσινή ανείπωτη τραγωδία και τις βιβλικές καταστροφές στην... κλιματική αλλαγή, η πικρή αλήθεια είναι ότι αν είχαν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν δρομολογηθεί, στην πολύπαθη από τις πλημμύρες περιοχή της Μάνδρας, δεν θα θρηνούσαμε σήμερα θύματα.

Αυτό γίνεται σχεδόν πάντα στην Ελλάδα. Πρώτα μας βρίσκει η καταστροφή, μετά θρηνούμε θύματα και στο τέλος αναζητούμε τους υπεύθυνους. Όμως όσο και να τους ψάχνουμε στην... οργή της φύσης, οι υπεύθυνοι είναι αυτοί που ενώ γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, εδώ και δύο χρόνια δεν κάνουν τίποτα, ούτε καν τα αυτονόητα.

Όπως προκύπτει από την τεχνική έκθεση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2014-2020, που παρουσιάζει το Liberal, το έργο της εκτροπής του ρέματος Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες, στη Μάνδρα, ενώ εμφανίζει υψηλό βαθμό ωριμότητας από το 2015, έχει μείνει στα χαρτιά. Σημειώνεται ότι το ρέμα Αγ. Αικατερίνης είναι αυτό που ευθύνεται για τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Στην τεχνική έκθεση για την Ιεράρχηση Αναγκών και Προτεραιοποίηση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, αναφέρεται ότι παρατηρούνται «έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εντός του αστικού ιστού της πόλης του Δ. Μάνδρας – Ειδυλλίας». Το έργο είναι προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει οριστική μελέτη προς έγκριση. Μάλιστα, η ζώνη Μεγάρων – Ν. Περάμου είναι μεταξύ των εκτάσεων που εμφανίζουν «υψηλό κίνδυνο πλημμύρας». Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το έργο «εκτροπής του ρέματος Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες» συγκαταλέγεται στα 28 έργα α' προτεραιότητας για την Περιφέρεια Αττικής.

Αυτά καταγράφηκαν στην έκθεση του 2015, εντούτοις δεν δείχνουν να αρκούν για να δοθεί λύση και να σωθούν ζωές. Στην αναθεωρημένη έκθεση του Σεπτεμβρίου 2017, αναφέρεται ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής μελέτης, ενώ ο προϋπολογισμός έχει διαμορφωθεί στα 11 εκατ. ευρώ.

Τι έγινε από το 2015 έως σήμερα; Δεν φτάνουν δύο ολόκληρα χρόνια για να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, όταν μάλιστα είναι διαθέσιμες οι σχετικές μελέτες; Που πηγαίνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια; Ο υψηλός κίνδυνος πλημμύρας δεν φτάνει για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες Αρχές και να ολοκληρωθούν έργα που έχουν δρομολογηθεί;

Τα ερωτήματα εύλογα, τόσο για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ όσο και για την διοικητική ολιγωρία που παρατηρείται σε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως αυτό. Στις οδούς Κοροπούλη και Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα, εκεί που παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και είδαμε απίστευτες εικόνες που θυμίζουν φονικούς τυφώνες, τα ρέματα δεν έχουν διευθετηθεί. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα αναγκαία έργα, έχει «κλείσει» ο προϋπολογισμός, αλλά μέχρι εκεί.

Είναι τα ρέματα που ευθύνονται όχι μόνο για τη χθεσινή καταστροφή αλλά και για όλες τις υπόλοιπες φορές που έχουν πλημμυρίσει σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες, ακόμη και το νεκροταφείο της περιοχής. Διότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, ούτε παρουσιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Ανέκαθεν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις ήταν ακριβώς οι αντίθετες από αυτές που θα έπρεπε. Αντί να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, έχουν φορτωθεί τα ρέματα με περισσότερα μπάζα, ακόμη και από πεζοδρομήσεις όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Η Μάνδρα δεν είναι η πρώτη φορά που πνίγεται από μία δυνατή βροχή. Δεν είναι, επίσης, η πρώτη φορά που γίνεται αντιληπτό ότι λείπουν ακόμα και τα στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διευθέτηση του ρέματος Αγ. Αικατερίνης και του χειμάρρου Σούρες. Από την εποχή που κατασκευαζόταν η Αττική Οδός, οι κάτοικοι έκαναν παράπονα ότι έργα όπως η διάνοιξη καναλιών, η διαπλάτυνση και η εκβάθυνσή τους, δεν γίνονταν ούτε για να εξυπηρετήσουν την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Σήμερα όμως υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο δεν εφαρμόζεται. Στη μελέτη για το ΠΕΠ Αττικής, βρίσκονται πολλά άλλα έργα που έχουν δρομολογηθεί αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί στο νομό. Ας είναι τουλάχιστον η χθεσινή τραγωδία η τελευταία και να ευαισθητοποιήσει τους υπεύθυνους να κάνουν τη δουλειά τους και να προχωρήσουν τα έργα σε όλες τις περιοχές που τα χρειάζονται για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές αδιανόητης καταστροφής και ανθρώπινων απωλειών.

Κωνσταντίνος Μαριόλης

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "