Επιτέλους: Στην «αφετηρία» η κατασκευή του Λαμία - Ξυνιάδα

Κατηγορία: Δημοτικά Φθιώτιδα


Υστερα από πολύμηνη αναμονή, εντέλει εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), που αφορά τη σύνδεση της Λαμίας με την Ξυνιάδα. Πρόκειται για έργο 306 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να υλοποιηθεί από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το οποίο, όπως αναφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε χθεσινή της ανακοίνωση, θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Κεντρική Οδός Α.Ε., ανάδοχος του έργου, έχει κατασκευάσει κι εκμεταλλεύεται το μεσαίο τμήμα του Ε65, από την Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα, μήκους 80 χιλιομέτρων, το οποίο όμως είναι «τυφλό», καθώς δεν συνδέεται με κάποιον άλλο άξονα.

Το τμήμα Λαμία - Ξυνιάδα, μήκους 32,5 χλμ., αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά σε διάστημα 3 ετών. Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο του τμήματος αυτού είναι η σήραγγα Δομοκού, μήκους τριών χιλιομέτρων, που έχει ήδη διανοιχθεί κατά 33%.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, την έναρξη του οποίου προσδοκούσε η διοίκηση ήδη από τις αρχές του έτους, με βάση και σχετικές διαβεβαιώσεις του υπ. Υποδομών.

Στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν σημειώνει ότι η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή το σχέδιο χρηματοδότησης του έργου φέτος τον Ιανουάριο.

Με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής, η Ελλάδα απέδειξε, μεταξύ άλλων στοιχείων που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα του έργου, και ότι η Κεντρική Οδός θα χρηματοδοτήσει η ίδια τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου, του οποίου τυχόν πλεονάζοντα έσοδα θα επιστρέφονται στο Δημόσιο μέσω μηχανισμού ανάκτησης.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δημόσια χρηματοδότηση που χορηγήθηκε για την κατασκευή του νότιου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65 είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε. στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς εβδομάδες θα δρομολογηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες και για το βόρειο τμήμα του άξονα Ε65, δηλαδή στο τμήμα που ξεκινάει από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία Οδό (μέσω Κηπουριού Γρεβενών), όπου εκτιμάται ότι τα έργα, επίσης από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα ξεκινήσουν το 2019.

Με τον τρόπο αυτό, θα ολοκληρωθεί το σύνολο του οδικού άξονα, που ήταν από εκείνους που «κόπηκαν» πριν από μερικά χρόνια (μαζί με το τμήμα Πάτρα - Πύργος), προκειμένου να επανεκκινήσουν τα έργα σε άλλα τμήματα του εθνικού δικτύου.

Πηγή: kathimerini.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "