Ο Ερντογάν και ο ξένος δάκτυλος – Ποια είναι αλήθεια για την κατάσταση της Τουρκίας…

Κατηγορία: Διεθνή Τουρκία


Για τον Ερντογάν υπάρχει ένας βασικός υπαίτιος για τα δεινά της τουρκικής οικονομίας: οι ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται μέσω ίντερνετ και οι οποίες συνιστούν εσχάτη προδοσία. Ποιόν πείθει άραγε με αυτά τα επιχειρήματα;

Πείθει τουλάχιστον τους οπαδούς του, σχολιάζει ο Γιουνούς Ουλουσόι, από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών και Ερευνών για την Ενσωμάτωση στο Έσσεν.

«Σε αντίθεση με προηγούμενες οικονομικές κρίσεις στην Τουρκία που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων άνω των 40 ετών, αυτή τη φορά μπορεί να πείσει μέρος των πολιτών ότι μια ξένη υπερδύναμη έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία και θέλει να αποσταθεροποιήσει και να λοιδορήσει τη χώρα. Αυτό είναι καταρχήν το βασικό του επιχείρημα, παρότι βέβαια τα προβλήματα δημιουργήθηκαν εντός της Τουρκίας και όχι από έξωθεν παράγοντες».

Βραχυπρόθεσμα η πολιτική αυτή μπορεί να αποδίδει, μακροπρόθεσμα όμως ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να εξηγήσει την περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και ό,τι αυτό συνεπάγεται, εκτιμά ο ειδικός.

«Βραχυπρόθεσμα θα βρει υποστήριξη. Ο Ερντογάν έχει την ικανότητα να ενώνει τους ψηφοφόρους του με πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μετά θα χρειαστεί λίγο χρόνο. Δεν μπορεί να απελευθερώσει μέσα σε μια μέρα τον πάστορα Μπράνσον. Θα έχανε την αξιοπιστία του και αυτό δεν μπορεί να το εξηγήσει ένας ανατολίτης πατριάρχης.

Μεσο-μακροπρόθεσμα όμως δεν μπορεί να εξηγήσει τη διολίσθηση διότι εν τέλει οι άνθρωποι θα πληρώσουν την απώλεια της αξίας της λίρας με την απώλεια της δικής τους ευημερίας. Προς το παρόν δεν την πληρώνουν αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον εάν χάσουν τη δουλειά τους, το εισόδημά τους και εάν εκτοξευθεί ο πληθωρισμός. Και τότε αυτό θα είναι επώδυνο. Δεν ξέρω εάν και τότε ο Ερντογάν θα έχει τη στήριξη των πολιτών».


Το όνειρο της αραβικής αλληλεγγύης

Οι συνέπειες για τους πολίτες θα είναι σε κάθε περίπτωση άμεσες, εκτιμά ο Γιουνούς Ουλουσόι:

«Η κρίση θα πλήξει τους πολίτες καταρχήν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού. Η Τουρκία εισάγει πολλά. Το εμπορικό της έλλειμμα ανήλθε το 2017 σε 7,6 δις δολάρια. Έχει πολλά χρέη στο εξωτερικό και υπό αυτή την έννοια η αγορά της είναι ευάλωτη.

Οι περισσότεροι πολίτες θα νιώσουν τη διαφορά καταρχήν στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν και αυτό θα συμπαρασύρει πολλά προϊόντα. Ορισμένοι θα ωφεληθούν από αυτή την κατάσταση, για παράδειγμα εκείνοι που επένδυσαν σε ξένα νομίσματα».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία και οι αραβικές χώρες. Γνωστός μπλόγκερ που έχει περί τους 270.000 followers έγραψε πρόσφατα στο twitter, ότι ο αραβικός κόσμος έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τον σουλτάνο. «Οι μεν τον βλέπουν ως έναν δικτάτορα που κέρδισε φαινομενικά δημοκρατικές εκλογές. Οι δε θέλουν να τον μιμηθούν αλλά σε διαφορετικό περιβάλλον».

Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να ελπίζει στην οικονομική στήριξη του αραβικού κόσμου στην παρούσα συγκυρία. Παρότι διατηρεί καλές σχέσεις με ορισμένους ηγέτες αραβικών κρατών, οι σχέσεις αυτές δεν είναι τόσο ώριμες που να επιτρέπουν την ουσιαστική ανάληψη δράσης εκ μέρους τους για να συνδράμουν την Τουρκία.

Κέρστεν Κνιπ / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: dw.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "