Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Σε πανικό με τη δίκη στις ΗΠΑ - αντιδρά πολύ σπασμωδικά…

Κατηγορία: Διεθνή Τουρκία


Με το προφίλ του «παγκόσμιου ηγέτη» του μουσουλμανικού κόσμου απόλυτα «τσαλακωμένο» και τη βεβαιότητα ότι το καθεστώς του είναι βουτηγμένο στην απόλυτη διαφθορά με πρώτη και καλύτερη την οικογένειά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει να «πετάει τη μπάλα στην κερκίδα», επιχειρώντας -ως συνήθως- να δημιουργήσει την εντύπωση στις μάζες των αγράμματων και θρησκόληπτων οπαδών του ότι πίσω από τις κατηγορίες κρύβεται μια μεγάλη συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας, με αποτέλεσμα όμως να βυθίζει ολοένα και περισσότερο την ίδια του τη χώρα.

Πλέον «δυτικοποιείται» υπό την έννοια ότι παίζει το χαρτί της «συνωμοσίας της CIA» για να τον ανατρέψει, βάζοντας την τουρκική «Δικαιοσύνη» να στοιχηθεί στο πλευρό του (σ.σ. αν ήθελε ας έκανε και αλλιώς) και να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για πρώην στέλεχος της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA: Central Intelligence Agency), το οποίο κατηγορεί για ενεργή ανάμιξη στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Πρόκειται για τον Γκρέιαμ Φούλερ, εκ των κορυφαίων αναλυτών της CIA για την ευρύτερη περιοχή, όχι πάντα ιδιαίτερα «φιλικός» απέναντι στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (NIC: National Intelligence Council), κι αν δεν μας απατά η μνήμη μας με θητεία στο περίφημο think tank, RAND Corporation.

Η παράνοια του Ερντογάν όμως παρασύρει κι έναν εξέχοντα ακαδημαϊκό αμερικανικού πανεπιστημίου και στέλεχος δεξαμενών σκέψης (think tanks), όπως το Woodrow Wilson International Center for Scholars, τον Χένρι Μπάρκεϊ, στο οποίο ήταν διευθυντής του προγράμματος που αφορούσε στη Μέση Ανατολή, για τον οποίο επίσης διατυπώνονται υποψίες εμπλοκής στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.

Πριν από λίγες ώρες έγινε επίσης γνωστό, ότι η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης διέταξε την κατάσχεση της περιουσίας του Ρεζά Ζαράμπ και των συγγενών του, του Τουρκοϊρανού επιχειρηματία (λαθρ)έμπορου χρυσού με τη βοήθεια του οποίου οι ισλαμιστές κλέφτες, απατεώνες και λωποδύτες που κυβερνούν την Τουρκία μαζί με τον Ερντογάν, παρέκαμπταν τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, αποσπώντας εκατομμύρια δολάρια σε μίζες για τη βοήθεια που πρόσφεραν.

Αίφνης, διαπίστωσαν οι τουρκικές αρχές… στρατιωτική κατασκοπεία και ζητείται η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ρεζά Ζαράμπ και άλλων συνολικά 23 ατόμων, μεταξύ των οποίων και η διάσημη σύζυγός του, καλλιτέχνιδα Εμπρού Γκιουντές και η κόρη τους Αλάρα. Αφού έκαναν το λάθος και παρέμειναν στην Τουρκία…

Είναι προφανές ποια είναι η πραγματική συνωμοσία κατά της Τουρκίας, την οποία έστησαν για ιδιοτελείς σκοπούς ο Ερντογάν και η παρέα του. Αν υπήρχε στοιχειώδης Δημοκρατία και ελευθερία στην Τουρκία άλλων οι περιουσίες έπρεπε να δημευθούν και οι ίδιοι να σαπίσουν στην πιο μακρινή φυλακή της Ανατολίας, εάν γλίτωναν την επαναφορά της θανατικής καταδίκης, που τόσο πολύ ήθελε ο απατεώνας Ερντογάν για τους Γκιουλενιστές…

Πηγή: defence-point.gr

--------------------------

Ο Σουλτάνος έχει πρόβλημα: “Οθωμανικό δίκαιο” και στη Νέα Υόρκη, απαιτεί ο Ερντογάν


Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είναι ένας ψεύτης”, υπήρξε η άμεση απάντηση του αμερικανού Preet Bharara, τέως Δημόσιου Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα (της Νοτίου περιοχής της Νέας Υόρκης) στην κατηγορία του Τούρκου αξιωματούχου πως ο Bharara είχε “στενή σχέση” με τον Χότζια Γκιουλέν, τον ισλαμιστή ηγέτη που διαμένει στις ΗΠΑ και τον οποίο ο Ερντογάν και το συνάφι του κατηγορούν για πάσα νόσο που ταλαιπωρεί την σημερινή Τουρκία και που απαιτούν την έκδοσή του- μέχρι τώρα ανεπιτυχώς- στην Τουρκία.

Ο Preet Bharara (PB), που χαίρει φήμης αδυσώπητου διώκτη της οικονομικής διαφθοράς με πανω από 100 υποθέσεις στο ενεργητικό του, υπήρξε ο αμερικανός αξιωματούχος που άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Ιρανο-αζέρου αλλά και Τούρκου υπήκοου, Reza Zarrab (RZ).

Ο τελευταίος συνελήφθηκε στις ΗΠΑ, τον Μάρτη του 2016, με την κατηγορία πως συνωμότησε με άλλους Τούρκους και με τουρκική κρατική τράπεζα για να παραβιάσει το αμερικανικό εμπάργκο κατά του Ιράν.

Συγκεκριμένα κατηγορείται πως διεύθυνε μια συνωμοσία της τάξης του ενός δις δολαρίων μέσω της οποίας εξήγαγε λαθραία στο Ιράν χρυσάφι από την Τουρκία με το οποίο αγόραζε πετρέλαιο που εισήγαγε λαθραία στην Τουρκία, από το 2010-2015. Για να πετύχει τον στόχο του, πάντοτε κατά το κατηγορητήριο, ο RZ “λάδωνε” με εκατομμύρια δολάρια Τούρκους αξιωματούχους και τραπεζίτες.

Συγκεκριμένα κατηγορούνται πως χρηματίστηκαν ένας Υπουργός Οικονομικών – ο Zafer Caglayan- ο διευθυντής και υποδιευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank, που φέρεται να λειτουργούσε ως “μεσάζων” και “πλυντήριο”, καθώς και τελωνειακοί. (Μεταξύ των συνολικά εννέα που κατηγορούνται είναι και ο γνωστός μας προπέτης, ο Egmen Bagis που διετέλεσε Υπουργός για ζητήματα ΕΕ).

Συνολικά τα άτομα αυτά κατηγορούνται πως συνωμότησαν μαζί με τον RZ να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για τα δόλια σχέδια τους.

Όμως μόνο δυο συνελήφθηκαν στις ΗΠΑ- ο RZ και ο υποδιευθυντής της Halkbank, Mehmet Hakan Attila. Ο μόλις 34 χρόνων Zareeb έγινε και ζάμπλουτος αλλά και ήρωας στην Τουρκία αφού οι “επιχειρήσεις” ενίσχυαν την τουρκική οικονομία.

Κατά τον τουρκικό τύπο διατηρούσε άριστες προσωπικές σχέσεις με τον Ερντογάν- από τον οποίο φέρεται να έπαιρνε οδηγίες ως “ταμίας” του- την οικογένειά του και τους μηχανισμούς του κόμματος του Τούρκου ηγέτη.

Όταν τον Δεκέμβρη του 2013, ξέσπασε το οικονομικό σκάνδαλο στην Τουρκία όπου αποκαλύφθηκε η άμεση εμπλοκή του Ερντογάν, της οικογένειάς του, υπουργών του και αξιωματούχων του κόμματός σε ένα σύστημα καθολικής σχεδόν διαφθοράς, μαζί με αυτούς που συνελήφθηκαν αρχικά, ήταν και ο RZ.

To σκάνδαλο του 2013 σηματοδοτούσε και την πρώτη ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των Ερντογάν και Γκιουλέν. Με την επικράτηση του Ερντογάν όλοι όσοι συνελήφθησαν για διαφθορά αφέθηκαν ελεύθεροι, μεταξύ των και ο RZ.

Με τη σύλληψη όμως του RZ στις ΗΠΑ ξανάνοιξε το κεφάλαιο της προσωπικής διαφθοράς του Ερντογάν αλλά και του ρόλου του, εναντίον των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Το αμερικανικό Υπουργείο δικαιοσύνης φαίνεται να “γύρισε” τον RZ με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή και, έτσι, η δίκη που άρχισε πριν μια περίπου βδομάδα στη Νέα Υόρκη έχει μόνο ένα κατηγορούμενο, τον Attila της Halkbank.

Στο μεσοδιάστημα οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν το δικό τους “Οθωμανικό δίκαιο” στην περίπτωση του RZ (και άλλων συναφών υποθέσεων όπως αυτό της σχεδιαζόμενης απαγωγής του Γκιουλέν και της βίαιης μεταφοράς του στην Τουρκία) αλλά όχι μόνο απέτυχαν, η όλη υπόθεση και συμπεριφορά τους φαίνεται να τους γίνεται μπούμερανγκ.

Κατά αρχάς ο ίδιος ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τράμπ να παρέμβει ώστε να σταματήσει η δίωξη του Zarrab. Ο Τράμπ του απάντησε πως το ζήτημα δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του. Και μετά άρχισαν τα …οθωμανικά όργανα.

Στο αρχικό στάδιο της “οθωμανικής επιχείρησης” η πιό σημαντική αλλά ανεπιτυχής προσπάθεια των Τούρκων, αρχικά μέ τον RZ ως συνεργαζόμενο και πρoτού αυτός “γυρίσει” ως μάρτυρας εναντίον τους, ήταν να χρησιμοποιήσουν υψιλά ιστάμενους πρώην αμερικανούς αξιωματούχους που θα παρέμβαιναν στη αμερικανική δικαιοσύνη.

Σκοπός και στόχος τους ήταν η υπόθεση να απορριφθεί “εκ των έσω” ως υπόθεση της οποίας οι συνέπειες άπτονταν των συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ- δηλαδή πως επηρέαζαν αρνητικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία στο υψιλότερο δυνατό επίπεδο.

Για τον σκοπό αυτό η Άγκυρα έδωσε εντολή στον RZ να εργοδοτήσει ένα πρώην Γενικό Εισαγγελέα επί Προεδρίας Μπούς του νεώτερου, τον Michael Mukasey, ώστε να παρέμβει με αυτό τον στόχο.

Συνεργάτης του Mukasey ήταν και ο Ρεπουπλικανός πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Rudy Giuliani, του οποίου ο νομικός οίκος ήταν ήδη εγγεγραμμένος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως “πράκτορας” (“foreign agent”) της Τουρκίας. Η στρατηγική αυτή μπορεί να ήταν του Giuliani αλλά είχε, σίγουρα, “οθωμανικό άρωμα”.

Κατά τον προσωπικό δικηγόρο του RZ, Benjamin Brafman, οι Giuliani και Mukasey, δεν προσελήφθηκαν για να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση του Zarrab. Αντίθετα πληρώθηκαν “για να διερευνήσουν τη δυνατότητα απόσυρσης των ποινικών κατηγοριών.”

Με άλλα λόγια, γράφει ο αναλυτής David Phillips, η όλη προσπάθεια αποσκοπούσε στον επηρεασμό υψιλά ιστάμενων κυβερνητικών αξιωματούχων ώστε να κλείσουν την υπόθεση. Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως η όλη προσπάθεια σκοπό είχε να λειτουργήσει υπεράνω των δημόσιων κατήγορων και να υποσκάψει το σύστημα δικαιοσύνης.

Είναι μετά την αποτυχία απονομής “οθωμανικής δικαιοσύνης” που ο RΖ πρέπει να πείστηκε να συνεργαστεί με την αμερικανική δικαιοσύνη. Και είναι μετά την αποτυχία του οθωμανικού τους στρατηγήματος που οι Τούρκοι άρχισαν μια μετωπική επίθεση συκοφαντιών, κατηγορώντας όχι μόνο τον Bharara αλλά και τον συνεργάτη του στη υπόθεση Joon Kim, όπως επίσης και τον δικαστή της υπόθεσης, Richard Berman, πως είναι όργανα του Γκιουλέν, πως το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αλώθηκε από Γκιουλενιστές και πως η συγκεκριμένη δίκη αποτελεί “συνέχεια” του, κατά αυτούς, Γκιουλενικού πραξικοπήματος του 2016 και πολέμου κατά της Τουρκίας και προσωπικά κατά του Ερντογάν.

Εναντίον δε των Bharara και Kim, η Τουρκική δικαιοσύνη, άνοιξε και ποινική υπόθεση κατηγορώντας τους πως υπέκλεψαν τα στοιχεία με τα οποία συνέλαβαν και κατηγόρησαν τον RZ.

Κανένας δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η δίκη του μόνου πλέον κατηγορούμενου στη υπόθεση, του Mehmet Hakan Attila, αλλά κυρίως κατά πόσον η μαρτυρία του RZ θα εμπλέξει πέραν από αυτόν και προσωπικά τον Ερντογάν, το οικογενειακό του περίγυρο και τους στενούς του συνεργάτες.

Γίνεται αντιληπτόν πως άλλο είναι να κατηγορείται για διαφθορά από την αντιπολίτευση ο Ερντογάν στην Τουρκία και άλλο να βρεθεί ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο. Πάντως και στη περίπτωση του Attila – που δεν παραδέχθηκε ενοχή και δικάζεται ενώπιον ενόρκων, οι Τούρκοι αποπειράθηκαν- αλλά πάλιν ανεπιτυχώς- να επηρεάσουν τα πράγματα.

Κατά τον δικαστή Berman, οι ταυτότητες των ενόρκων δεν θα δημοσιοποιηθούν διότι κατέχει πληροφορίες πως “τρίτα άτομα” προσπάθησαν να πλησιάσουν μέλη του δικαστήριου (όπως τους μεταφραστές) για να τους επηρεάσουν και πως πιστεύει πως τα άτομα αυτά σχετίζονται με την Τουρκική κυβέρνηση.

Αυτά, τα σχετικά λίγα, περί “Οθωμανικού δικαίου” στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, δεν πρέπει να χρειάζονται τον οποιονδήποτε σχολιασμό. Έλα όμως που δεν είναι λίγοι που αναμασούν την τουρκική προπαγάνδα περί “οθωμανικού δικαίου”, περί “οθωμανικής ανοχής” αλλά και περί “τουρκικής ειρήνης”, σήμερα, ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα είτε στα Βαλκάνια, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στην Κύπρο.

Προφανώς ζούν με την παραίσθηση που παράγει η νεοθωμανική προπαγάνδα πως τα θύματα του Οθωμανισμού ζούσαν ευχαριστημένα, όπως και οι θύτες τους.

Μάριος Ευρυβιάδης

Πηγή: mignatiou.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "