Δωροδόκησα τον Ερντογάν και υπουργούς του…

Κατηγορία: Διεθνή Τουρκία


Ερντογάν και Μπαμπατζάν στο κόλπο για παραβίαση του εμπάργκο: Κατάθεση στο δικαστήριο

Με την εξέταση από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα για τρίτη συνεχή μέρα, του μάρτυρα κατηγορίας Ριζά Ζαράμπ, συνεχίζεται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν η δίκη σε βάρος στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank και ακόμη 8 κατηγορουμένων (οι οποίοι ωστόσο φυγοδικούν) με τις κατηγορίες της παραβίασης των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, συνωμοσίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Χθες ο κ. Ζαράμπ – που ομολόγησε την ενοχή του και συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές – κατέθεσε ότι το 2012 Τούρκος αξιωματούχος του είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος οικονομικών υποθέσεων Αλί Μπαμπατζάν διέταξαν τις τράπεζες να ξεκινήσουν τις συναλλαγές για τη μεταφορά χρημάτων που προέρχονταν από πώληση πετρελαίου στο Ιράν.

Κατονόμασε πλην της Halkbank και τις τουρκικές τράπεζες Ziraat και Viqaf, μία τράπεζα του Ντουμπάι και μία Ινδική. Το σύστημα που περιέγραψε ο κ. Ζαράμπ στο δικαστήριο ήταν πολύπλοκο και χρησιμοποιούσε πώληση χρυσού ο οποίος μέσω τράπεζας στο Ντουμπάι διαβιβάζονταν σε συνάλλαγμα στο Ιράν. Τα δε ποσά εμφανιζόταν ότι προέρχονταν από πωλήσεις τροφίμων.

Πλην του Μπαμπατζάν και του κατηγορούμενου στη δίκη πρώην υπουργού Οικονομικών Τζαφέρ Τσαγκλαγιάν, ο Ζαράμπ κατονόμασε ακόμη ένα Τούρκο υπουργό, με εμπλοκή στην υπόθεση.

Τον υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, τον οποίο δωροδόκησε – μέσω του γιου του Μπαρίς Γκιουλέρ – με το ποσό των 100.000 δολαρίων, για να εξασφαλίσει συστατική επιστολή την οποία θα χρησιμοποιούσε για τις συναλλαγές του με κινεζική τράπεζα.

Η ομάδα είχε χρησιμοποιήσει για λίγους μήνες και την Κίνα για το ξέπλυμα χρημάτων που προέρχονται από αγοραπωλησίες ιρανικού πετρελαίου, ωστόσο οι εκεί αρχές υποπτεύθηκαν την παραβίαση του εμπάργκο και διέκοψαν τις συναλλαγές.

Στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας ακούστηκαν και κάποιες μαγνητοταινίες από τηλεφωνικές συνομιλίες του Ζαράμπ, κυρίως με τον φυγόδικο γενικό διευθυντή της Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλαν, ενώ επιδείχθηκαν και τηλεφωνικά μηνύματα μέσω WhatsApp που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι κατηγορούμενοι.

Ο Ασλάν είχε δωροδοκηθεί με ποσό 2 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ζαράμπ, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε πως μαζί με συνεργάτη του ανησυχούσαν μήπως θύμωνε αν το μάθαινε ο υπουργός Οικονομικών Τσαγκλαγιάν, στο οποίο είχαν δώσει 52 εκατομμύρια. Είπε πως είχαν δωροδοκήσει τόσους πολλούς, που κάποιες φορές κατά λάθος έδιναν χρήματα στα λάθος πρόσωπα.

Έκπληξη πάντως προκαλεί και στους δικαστικούς ρεπόρτερ που καλύπτουν τη δίκη, αλλά και σε νομικούς κύκλους, το γεγονός ότι ο Ζαράμπ παρουσιάζει λίγο – πολύ τον μοναδικό παρόντα στη δίκη κατηγορούμενο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα ως πιόνι, που εκτελούσε τις εντολές του γενικού διευθυντή Σουλεϊμάν Ασλάν.

Είπε πως δεν του πρόσφερε ποτέ χρήματα ως δωροδοκία, αλλά ούτε κι εκείνος του ζήτησε, ενώ σε μία περίπτωση τον εμφάνισε να διαφωνεί με την χρησιμοποίηση της πώλησης τροφίμων ως κάλυψη, για να κάνει τελικά αυτό που τον διέταξε ο Ασλάν.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο Ατίλα ήταν αυτός που σχεδίασε το όλο σύστημα συγκάλυψης των πωλήσεων πετρελαίου ως πώληση τροφίμων, ενώ σε μία μαγνητοταινία που ακούστηκε στο δικαστήριο, σε συνομιλία του Ζαράμπ με τον Ατίλα ο τελευταίος ακούγεται να μιλά για τις ιρανικές κυρώσεις και πως θα τις υπερβούν.

Σήμερα αναμένεται η ολοκλήρωση της εξέτασης του Ζαράμπ από τον εισαγγελέα, για ξεκινήσει από Δευτέρας η αντεξέτασή του από το συνήγορο υπεράσπισης. Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στο αν παρουσιαστούν στοιχεία σε βάρος του γιου του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ.

«Τον δωροδόκησα με πάνω από 45 εκατομμύρια και μάλιστα, ο Ατίλα ήθελε να μοιραστούν τα κέρδη 50-50».


Η κατάθεσή του του Ζαράμπ την πρώτη ημέρα κράτησε πάνω από 4 ώρες!

«Πολλά εκατομμύρια ευρώ εσόδων από την πώληση ιρανικών υδρογονανθράκων προωθήθηκαν με αυτό τον τρόπο, μέσω λογαριασμών που κατείχαν διαφορετικοί πρωταγωνιστές στη Halkbank, προτού φθάσουν στο Ντουμπάι, συχνά υπό τη μορφή χρυσού που μεταφερόταν κρυφά με βαλίτσες από το Ιράν.

Ο Ατίλα είχε βοηθήσει στην πλαστογράφηση αυτού του παράνομου εμπορίου με τρόπο ώστε η ιρανική προέλευση των χρημάτων να μην μπορεί να εντοπιστεί από τις αμερικανικές τράπεζες»

Ο Ζαράμπ, προσέγγισε τον Εγεμέν Μπαγκίς, υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεω της Τουρκίας, για να τον βοηθήσει να φέρει σε πέρας συναλλαγές για λογαριασμό του Ιράν μέσω μιας άλλης τράπεζας, της Aktif Bank. 

Η συγκεκριμένη τράπεζα ανήκει στον όμιλο Çalık, στον οποίο, μέχρι το 2015, διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν και νυν υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Φυσικά και ο Μπαγκίς πήρε «μπαξίσι» 1,5 εκατομμύριο ευρώ όπως είπε ο Ζαράμπ

Ο Ζαράμπ δεν έμεινε εκεί. Κατέβηκε από τη θέση του, πήγε στον ειδικό πίνακα και έκανε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σχεδιάγραμμα, στο οποίο εξηγούσε το πως δούλευε η διεθνής επιχείρησή του.

Αφού, λοιπόν, ξόδεψε μια ώρα εξηγώντας αυτά, ο δικαστής Μπέρμαν τον ρώτησε πόσα εβγαλε από αυτό. «Κάτι δισεκατομμύρια» απάντησε ο Ρεζά και όταν ο Μπέρμαν ρώτησε σε τι νόμισμα, γελώντας είπε ο Ζαράμπ «σε ευρώ».

Ο Ζαράμπ αποκάλυψε και το ρόλο που έπαιξαν ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι και ο πρώην Γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μάικλ Μάκασεϊ.

Οι δυό τους βρέθηκαν ανάμεσα στις ντουζίνες δικηγόρων που είχε στη διάθεσή του ο Ζαράμπ, αλλά όπως αποκαλύφθηκε είχαν μία αποστολή.

Είχα στόχο να φέρουν εις πέρας, μία ανταλλαγή, μεταξύ του Ζαράμπ και κάποιου Αμερικανού, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές, ώστε ο Ζαράμπ να καταλήξει να δικαστεί στην Τουρκία. Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Θυμίζεται ότι όλα αυτά ήταν γνωστά από το 2013 όταν και είχε κλονιστεί η κυβέρνηση Ερντογάν και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, όπως ο Τσαλαγιάν, απλά παραιτήθηκαν.

Τηλεφωνικές υποκλοπές που είχαν δημοσιοποιηθεί τότε ενέπλεκαν απευθείας τον Ερντογάν και τον γιο του Μπιλάλ. Απλά βέβαια η κυβέρνηση Ερντογάν φρόντισε να εκδιώξει τους δικαστές και τους εισαγγελείς που τόλμησαν να προχωρήσουν σε τέτοιες «ανεξάρτητες» έρευνες

Έπειτα από εκτεταμένες διώξεις στην τουρκική αστυνομία και στο δικαστικό σώμα, ο Τσαγκλαγιάν και οι άλλοι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί αθωώθηκαν από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2015.

Μάλιστα τότε, για όσο επιτράπηκε αυτό στην τουρκική Δικαιοσύνη, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος είχε διαφύγει στη Γεωργία, μετά την ειδοποίηση που έλαβε ότι τα τουρκικά δικαστήρια τον αναζητούν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω του σκανδάλου των δωροδοκιών στα οποία είχαν εμπλακεί μέλη του υπουργικού συμβουλίου, άλλαξε τότε δέκα υπουργούς!

Δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, παρουσίαζαντο γιο του, Μπιλάλ, εμπλεκόμενο σε σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρησης δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ» ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Μπιλάλ Ερντογάν ως αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το προσωπικό κέρδος. 

Αυτά το 2013! Και περί αυτών «σφυρίζει» σήμερα ο Ρ.Ζαράμπ. Τότε η Oda TV, στο Portal της, ανακοίνωσε ότι ο γιος του πρωθυπουργού, Μπιλάλ, έφυγε χωρίς διαβατήριο από την Τουρκία, πέρασε τα τουρκικά σύνορα στο Batum και πήγε στη Γεωργία για να διαφύγει τη σύλληψη. 

---------------
Ο πρωθυπουργός τότε Ερντογάν δήλωνε ότι η οικογένειά του έχει γίνει στόχος των αντιπάλων του και θέλουν να την καταστρέψουν.


Τι είχε γίνει στην Τουρκία με την αποκάλυψη του σκανδάλου το 2013

Την συνέχεια την γνωρίζουμε. Οι εισαγγελείς είχαν κακό τέλος και αποπέμφθηκαν με «δημοκρατικές διαδικασίες»

Στην τουρκική Βουλή χθες έγινε ο κακός χαμός παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο οποίος έπειτα από σχετική ερώτηση κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για προδοσία επειδή έστειλε εκπροσώπους στις ΗΠΑ, για να παρακολουθήσουν «τη δίκη σκευωρία»

Δύο βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήλθαν στα χέρια κι επικράτησε ένταση. Ενώ αργότερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής συντάγματος Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και στην Τουρκία, λέγοντας ότι κάποιοι έκλεισαν τα μάτια και άφησαν τον Ζαράμπ να φύγει και να πάει στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε προδοσία. 

Σύμφωνα με τουρκικά ενημέρωσης, στο παρασκήνιο συζητείται ότι ο Ζαράμπ επειδή δεχόταν απειλές για τη ζωή του είχε ζητήσει προστασία από την κυβέρνηση Νταβούτογλου ωστόσο δεν του δόθηκε. 

Οι ίδιες φήμες λένε ότι δέχτηκε τότε επίσκεψη από άντρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και έκανε συμφωνία μαζί τους να πάει στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί ακόμη περισσότερο γιατί η υπόθεση αυτή, πέραν από τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις στην Τουρκία, ενδέχεται να έχει και οικονομικές, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο την ισοτιμία της τουρκικής λίρας η οποία εδώ και μερικές βδομάδες κατρακυλάει συνεχώς. 

Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Σύντομα οι ΗΠΑ θα εμπλέξουν τον ίδιο τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Δεν τον θέλουν, τον απεχθάνονται, θέλουν να ανατραπεί, τόσο απλά.

Γιατί το απεχθανονται; Απλουστατα διότι θέλει να κάνει την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη και μπροστά στα τουρκικά συμφέροντα αδιαφορεί παντελώς για τα αμερικανικά.

Οι ΗΠΑ θέλουν στην εξουσία τους Κεμαλιστές που είναι «δικά τους ελεγχόμενα παιδιά». Όσοι έχουν απομείνει από αυτούς.

Το ζήτημα είναι, μπορούν οι ΗΠΑ να προκαλέσουν ζημιές στην Τουρκία όταν και επίσημα θα «δαιμονοποιήσουν» τον Ρ.Τ.Ερντογάν; Ναι μπορούν.

Η Τουρκία εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και ΔΕΝ διαθέτει την αυτάρκεια σε ενεργειακούς πόρους, ορυκτό πλούτο και τρόφιμα αλλά και το πλούσιο επιστημονικό, επιχειρηματικό δυναμικό της Ρωσίας για να ανταπεξέλθει σε σοβαρές κυρώσεις.

Στην Τουρκία ο Ρ.Τ.Ερντογάν κυβερνάει επί 14 συναπτά έτη; Γιατί; Επειδή έφτιαξε μεγάλη μεσαία τάξη.

Αυτό ακριβώς θα επιδιώξουν οι Αμερικανοί. Την συντριβή της και την πτώση του Ερντογάν διαμέσουν της πτωχοποίησης των οπαδών του.

«Ο διάβολος θα σας πιάσει από την γαστέρα» έλεγε ο Πατροκοσμάς και πάντα από εκεί ξεκινούν όλα…

-----------------------------

Τουρκία: Ελπίδες της Άγκυρας για ανάκληση παράκαμψης του εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ένας έμπορος χρυσού ο οποίος συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη ενός Τούρκου τραπεζίτη «θα επανέλθει από το λάθος του», λέγοντας πως η υπόθεση, που συνδέεται με τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, έχει στόχο την Τουρκία και την οικονομία της.

Ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ δήλωσε χθες ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως μια συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν.

«Αυτή η δικαστική υπόθεση έχει πάψει να είναι δικαστική και έχει γίνει εντελώς πολιτική, με μοναδικό σκοπό να παγιδεύσει την Τουρκία και την οικονομία της», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε εναρκτήρια τελετή στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ζαράμπ έχει δηλώσει ένοχος και συνεργάζεται με τους εισαγγελείς στην ποινική δίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος δήλωσε αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν.

Την εποχή της φερόμενης συνωμοσίας ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Το Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπό του. Ο Ενρτογάν δήλωσε χθες πως η Τουρκία δεν παραβίασε τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, σύμφωνα με το CNN Turk.

Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν, αν και μόνο ο Ζαράμπ, 34, και ο Ατίλα, 47 ετών, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, mignatiou.com, pronews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "