Σφίγγει ο κλοιός: Ο ταμίας του Ερντογάν θα καταθέσει και εναντίον του στη δίκη της Νέας Υόρκης

Κατηγορία: Διεθνή Τουρκία


Καταστροφική για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζεται η απόφαση του Τουρκο-Ιρανού επιχειρηματία Reza Zarrab, γνωστού και ως ταμία του ισλαμιστή ηγέτη, να καταθέσει εναντίον του Χακάν Αττίλα, πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή της τουρκικής τράπεζας Halkbank, στην υπόθεση της παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν.

Η δίκη χαρακτηρίζεται πολιτική και ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ηγέτη τον περασμένο Μάιο, στο Λευκό Οίκο. Επίσης συζήτησαν για το θέμα και σε δύο τηλεφωνικές τους συνομιλίες χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Η αποκάλυψη για την «προδοσία», όπως χαρακτηρίζεται στην Άγκυρα, του Τουρκο-Ιρανού επιχειρηματία, έγινε από ένα εκ των εισαγγελέων που ασχολούνται με την υπόθεση και η οποία αγγίζει πλέον και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε απεγνωσμένα να κερδίσει την απελευθέρωση του Zarrab, κινητοποιώντας και τον πρώην δημαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι.

Ο τελευταίος, ως γνωστόν, διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο προσπάθησε να πείσει να δεχθεί την ανταλλαγή των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται αδίκως στις τουρκικές φυλακές με τον Zarrab και τον Αττίλα.

Πριν ξεκινήσει η χθεσινή ακρόαση σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο περιφερειακός δικαστής Richard Berman ζήτησε από τον βοηθό εισαγγελέα Sidhardha Kamaraju να αναφέρει ποιος θα παραστεί στην ακρόαση ως μάρτυρας.

Ο κ. Kamaraju απάντησε ότι θα παραστεί ο Zarrab, ο οποίος και παραδέχθηκε την ενοχή του και δέχθηκε να εμφανιστεί στη δίκη, που θα ξεκινήσει σήμερα 29 Νοεμβρίου ως μάρτυρας εναντίον του Αττίλα. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος τραπεζίτης θεωρείται φίλος της οικογένειας του κ. Ερντογάν.

Στη δίκη θα καταθέσουν εναντίον του Αττίλα, ο Μαρκ Ντούμποβιτζ, εμπειρογνώμονας του Office of Foreign Assets Control (OFAC), η Λίσα Παλλουκόνι, πράκτορας του FBI, και ο Μπουλέντ Μπουλούτ, ο οποίος πείστηκε από το FBI να πει στο δικαστήριο όσα γνωρίζει για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει πληροφορίες για την ανάμειξη του Αττίλα και θα επιβεβαιώσει την μαρτυρία του Zarrab, ο οποίος προτίθεται να αναφέρει όσα γνωρίζει για την ανάμειξη του κ. Ερντογάν και μελών της κυβέρνησής του.

Στη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, αποκαλύφθηκε ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους και πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) που θεωρούνται καταστρεπτικά για όσους γνώριζαν και ενέκριναν την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης.

Οι δικηγόροι του Αττίλα ζήτησαν αναβολή της δίκης μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου για να μελετήσουν τη δικογραφία η οποία αποτελείται από 10 χιλιάδες σελίδες, αλλά ο δικαστής απέρριψε το αίτημα. Έπρεπε να γνωρίζετε, είπε, ότι ο Zarrab θα καταθέσει εναντίον του Αττίλα.

Η απόφαση του Zarrab να δεχθεί την προσφορά των αμερικανικών αρχών και από κατηγορούμενος να μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας έγινε γνωστή όταν σταμάτησε να εμφανίζεται στο δικαστήριο. Οι αρχές τον μετέφεραν σε φυλακή προστασίας μαρτύρων όπου και έδωσε στους ανακριτές όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

Εκτός των αποκαλύψεων για τον κ. Ερντογάν και μελών της οικογένειάς του, ο Zarrab θα αποκαλύψει και όσα γνωρίζει για το σχέδιο απαγωγής του Ιμάμη Γκιουλέν, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας, έναντι 15 εκατ. δολαρίων, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, που αρνείται την κατηγορία.

Ο τελευταίος φέρεται να αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές εναντίον του προέδρου Τραμπ και για την υπόθεση της «ρωσικής ανάμειξης» στις αμερικανικές εκλογές.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εξοργιστεί με την δικαστική υπόθεση και ισχυρίζονται ότι πίσω από τη δίκη βρίσκεται ο Ιμάμης Γκιουλέν, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν- έδωσε όλα τα στοιχεία στους Αμερικανούς.

Ο εκπρόσωπος του AKP, κόμματος του κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι η δίκη είναι ένα θέατρο και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ενορχηστρωτής είναι ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται και για την απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 2016, εναντίον του Ερντογάν.

Ο Μαχίρ Ουνάλ υποστήριξε ότι ο δικαστής και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση συνεργάζονται με τον Ιμάμη εναντίον της Τουρκίας. «Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, ποιος έχει διοργανώσει αυτό το θέατρο και ποιος είναι ο σκοπός του.

Σημειώνουμε ότι σε προηγούμενη ακρόαση ο δικαστής ανέφερε ότι έγινε απόπειρα να χρηματιστούν υπάλληλοι του δικαστηρίου. Έτσι αποφάσισε να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των ενόρκων για να μην προσεγγιστούν προφανώς από την τουρκική κυβέρνηση.

Προειδοποίησε τους δικαστικούς υπαλλήλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προφυλάξουν τους 12 ενόρκους, που επιλέγηκαν ανάμεσα από ομάδα 82 Αμερικανών πολιτών.

Ο δικαστής ρώτησε ειδικά τους ενόρκους αν έχουν αρνητικά αισθήματα εναντίον των μουσουλμάνων, των Τούρκων και των Ιρανών και οι απαντήσεις τους ήταν αρνητικές.

Μιχάλης Ιγνατίου

-------------------

H “αξιότιμη” οικογένεια Ερντογάν το “λάδι” και η υπεράκτια εταιρεία: Βαριές κατηγορίες από αντιπολίτευση


Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγόρησε συγγενείς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μετέφεραν πολλά εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό μιας υπεράκτιας εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν αυτές τις συναλλαγές.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατηγόρησε έναν από τους γιους του προέδρου, τον Μπουράκ και έναν από τους αδελφούς του, τον Μουσταφά, ότι μετέφεραν μεγάλα ποσά στον λογαριασμό μιας εταιρείας την οποία άνοιξαν το 2011 στη Νήσο του Μαν.

Η Νήσος του Μαν βρίσκεται στη θάλασσα της Ιρλανδίας. Είναι κτήση του βρετανικού στέμματος και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις την χαρακτηρίζουν φορολογικό παράδεισο.

Ο Κιλιτσντάρογλου, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του CHP στην Άγκυρα, αναφέρθηκε σε μια σειρά συναλλαγών που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012. Κρατούσε στα χέρια του έγγραφα που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν τα λεγόμενά του. “Ζητάς από τους συμπολίτες σου να πληρώνουν τους φόρους τους (…) ενώ στέλνεις τα ίδια τα παιδιά σου, τους συγγενείς σου, να ιδρύσουν μια εταιρεία σε ένα νησί και να μεταφέρουν εκατομμύρια δολάρια”, είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο ηγέτης του CHP πρόσθεσε ότι έχει αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών που δείχνουν τις συγκεκριμένες συναλλαγές και συνέχισε, απευθυνόμενος πάντα στον Ερντογάν: “Αν είσαι έντιμος, θα κάνεις αυτό που πρέπει”.

Οι βουλευτές του CHP αποδοκίμασαν έντονα τον Ερντογάν, φωνάζοντας ρυθμικά: “Ταγίπ, παραιτήσου!”.

Ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου, ο Αχμέτ Εζέλ, απάντησε ότι ” οι ισχυρισμοί του Κιλιτσντάρογλου σε βάρος του πελάτη μου είναι όλοι ψευδείς και τα έγγραφα που έδειξε είναι πλαστά”, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Το κυβερνών κόμμα AKP απέρριψε επίσης τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις “ψευδείς, απρεπείς”.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν υπέβαλε μήνυση σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου, αφού ο τελευταίος κατήγγειλε ότι συγγενείς και πρώην συνεργάτες του προέδρου έχουν μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά σε υπεράκτια εταιρεία. Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι έχει “έστω και μια δεκάρα στο εξωτερικό”.

28/11/2017 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πηγή: mignatiou.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "