Τουρκία: Η κρίση ως μέσο εκβιασμού των (Ευρωπαίων) δανειστών και στροφής στην εσωστρέφεια (αιρετική ανάλυση)

Κατηγορία: Διεθνή Οικονομία

Η λίρα πέφτει αλλά το «φέσι» έρχεται: Οι τράπεζες της ΕΕ εκτεθειμένες στην τουρκική αγορά. Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο. Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν οι τράπεζες BBVA, BNP Paribas και Unicredit από χώρες που έχουν εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ.

--------------------

Η λίρα πέφτει αλλά το «φέσι» έρχεται: Οι τράπεζες της ΕΕ εκτεθειμένες στην τουρκική αγορά - Το σχέδιο του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Η τουρκική λίρα σήμερα πέφτει σχεδόν 20% και πολλοί βιάστηκαν να χαρούν σε Ελλάδα και Ευρώπη διότι έτσι ικανοποιούν το όνειρό τους (που είναι όνειρο των Αμερικανών η Ελλάδα θα ζημιώνονταν ακόμα περισσότερο εάν επέστρεφαν οι κεμαλιστές στην εξουσία ως αγαπημένα παιδιά των Δυτικών που τους δίνουν κυριολεκτικά ότι ζητήσουν) να ανατραπεί κάποτε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, αλλά μετά ανακάλυψαν πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες κινδυνεύουν με μεγάλο «φέσι» καθώς οι Τούρκοι πολίτες που έχουν δανειστεί από αυτές θα δηλώσουν αδυναμία πληρωμής τους.

«Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο. Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες» αναφέρει σήμερα η γερμανική FAZ. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν ήδη τράπεζες από μια χώρα που έχει εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ.

Κυρίως οι τραπεζικοί κολοσσοί BBVA, BNP Paribas και Unicredit βρίσκονται για το λόγο στο «μικροσκόπιο», αναφέρουν ενδεικτικά οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπιστευτικές πηγές.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό.


Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΕΚΤ δεν θέλησαν να σχολιάσουν της πληροφορίες της εφημερίδας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ.

Όπως γίνεται κατανοητό ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει «παγιδεύσει» ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα. Θα θυμίσουμε ότι για παρόμοιες εκθέσεις των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα η Ελλάδα μπήκε σε 3 μνημόνια για να τα «ξεφορτωθούν» και να φορτωθούν τα χρέη τα κορόιδα που είναι οι Έλληνες πολίτες.

Τώρα οι Ευρωπαίοι ξαφνικά επιστρέφουν στο ίδιο σημείο αλλά λόγω Τουρκίας και φυσικά οι Τούρκοι ούτε κορόιδα είναι ούτε πρόκειται να μπουν ποτέ σε μνημόνια.

Όσο για την πτώση της τουρκικής λίρας, είναι κάτι που το επιδιώκει ο Ρ.Τ.Ερντογάν, είναι το όνειρό του. Θέλει να εξαφανίσει τις εισαγωγές και να αναπτύξει την βιομηχανία του, όχι μόνο την αμυντική αλλά και την βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων. Θέλει οι Τούρκοι να αγοράζουν τουρκικά προϊόντα. Ο τουρισμός ευνοείται από την φθηνή λίρα και οι εξαγωγές τους πετάνε.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να δημιουργήσει εσωτερική αγορά και αυτό το θέλει ο Ερντογάν. Σκοπίμως συνεχίζει την κρίση αυτή με τις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να το κάνει, στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι που χαχανίζαν πριν με την πτώση της λίρας τώρα φοβούνται το «φέσι» και θα είναι πολύ μεγάλο.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Πηγή: pronews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "