Financial Times: Θύμα ξένης συνωμοσίας η Ελλάδα! – Δεν υπάρχει διέξοδος

Κατηγορία: Διεθνή Οικονομία


Σε μια εμπειρία που είχε πρόσφατα στην Ελλάδα αναφέρεται o αρθρογράφος των Financial Times, Simon Kuper, όταν κάποια βραδιά ένας Έλληνας φίλος του τον πήγε βόλτα στην Αθήνα. Ο ίδιος στο άρθρο του κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας ενώ περιγράφει πως οι Έλληνες έχουν προσαρμοστεί σε μια παντοτινή οικονομική κρίση.

Μάλιστα, όπως σχολιάζει η μετάβαση από τον θυμό στην αποδοχή έγινε πριν από δυο χρόνια, όταν η κυβέρνηση πραγματοποίησε το δημοψήφισμα και παρά τη συντριπτική νίκη του «όχι» τελικά αποδέχθηκε τις απαιτήσεις των δανειστών.

«Τώρα οι άνθρωποι δεν έχουν καμία ελπίδα»

«Έξω από το κοινοβούλιο, μερικές δεκάδες Έλληνες κουνούσαν σημαίες και διαμαρτύρονται για κάτι. Αλλά τέτοιες σκηνές έχουν γίνει σπάνιες: οι περισσότεροι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει. »Για μένα, δεν υπάρχει κρίση», φώναξε ο φίλος μου κάτω από το κράνος του.
«Έτσι ζούμε. Και μαθαίνουμε να ζούμε με τους φόβους μας»

Οι Αθηναίοι έχουν προσαρμοστεί σε μια παντοτινή κρίση για πάντα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Μάλιστα, ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι η μετάβαση από τον θυμό στην αποδοχή ήρθε πριν από δυο χρόνια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κυβερνόν κόμμα, έθεσε το θέμα σε δημοψήφισμα. Οι Έλληνες ψήφισαν «όχι» παρακινούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανότατα πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδιωχνε τους δανειστές μακριά.

Αντ “αυτού, μέσα σε μια εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή 180 μοιρών, συμφωνώντας ουσιαστικά να ακολουθήσει τις εντολές των δανειστών. Οι περισσότεροι Έλληνες έλαβαν το μήνυμα: δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, καμία διέξοδος.

«Τώρα οι άνθρωποι δεν έχουν ελπίδα. Είναι ένα είδος κακής προσαρμογής στην κατάσταση», λέει ο Γιάννης Καλλινικάκης, ένας από τους ψυχολόγους με τους οποίους μίλησα στο Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας» γράφει ο αρθρογράφος των Financial Times.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος κάνει λόγο και για κάποιες θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδουν οι Έλληνες ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την κρίση.

«Πολλοί ηλικιωμένοι Έλληνες, κυρίως, κατανοούν την κρίση μέσω θεωριών συνωμοσίας.
Ένας άνθρωπος μου εξήγησε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με γερμανικά και ισραηλινά «επιχειρηματικά λόμπυ», είχε δημιουργήσει την κρίση για να γεμίσει τις τσέπες της.
Ήθελα να φωνάξω, «Βλακείες!», αλλά, στην πραγματικότητα, είχε απλώς τη λανθασμένη θεωρία συνωμοσίας.

Η Ελλάδα είναι (εν μέρει) θύμα μιας ξένης συνωμοσίας.

Οι χώρες της ευρωζώνης δεν θέλησαν να αποδεκατίσουν την Ελλάδα, αλλά θέλησαν να τη διατηρήσουν στο ευρώ μειώνοντας παράλληλα τις ελληνικές δαπάνες και η συνέπεια ήταν η οικονομική αποδυνάμωση.

Η Ελλάδα είναι το σώμα της ευρωζώνης στο ντουλάπι, που θυσιάστηκε για να σώσει το ευρώ» επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Η νέα γενιά στην Ελλάδα

Αλλά πολλοί νεότεροι Αθηναίοι -που τείνουν να είναι περισσότερο μορφωμένοι- κατηγορούν τους γηραιότερους Έλληνες για την κρίση, όσους λεηλάτησαν το κράτος πριν το 2009.
Η ζωή των πιο νέων Ελλήνων έχει σταματήσει.

«Λίγοι μπορούν να παντρευτούν, να αγοράσουν ένα σπίτι ή να έχουν παιδιά: η μέση Ελληνίδα έχει μόλις 1,3 παιδιά. Ακόμα και μια βραδινή έξοδος είναι εκτός σχεδίων για τους περισσότερους ανθρώπους» σχολιάζει ο Kuper.

Αυτή η γενιά δεν θα επιτύχει ποτέ το ελληνικό όνειρο μιας σύνταξης, του καφέ και του ήλιου από την ηλικία των 60 ετών, καθώς δεν θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί.

Σε αυτό το σημείο ο Kuper περιγράφει τον εργασιακό μεσαίωνα τον οποίο βιώνουν οι νέοι Έλληνες οι οποίοι λαμβάνουν ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς ενώ εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη.

Πηγή: bankingnews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "