Στο Συμβούλιο της Ευρώπης η υπόθεση «Athens Review of Books»

Κατηγορία: Διεθνή Γεγονότα


Εξίσου σοβαρή για την ελευθερία του Τύπου με αυτήν της εφημερίδας Φιλελεύθερος είναι και η περίπτωση του «Athens Review of Books».

Τελικά, στην σπουδή του να κλείσει στόματα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Όλη πολιτική και δημοσιογραφική Ευρώπη γνωρίζει σήμερα ότι στην Ελλάδα των Συριζανέλ όλα είναι σχετικά στο επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου. Είναι δε προφανές ότι η αριστεροακροδεξιά συμμαχία δεν ανέχεται ούτε την κριτική, ούτε τον αντίλογο – ενίοτε δε ούτε καν την πραγματικότητα.

Ως γνωστόν, ο εκδότης, ο διευθυντής και δημοσιογράφοι της εφημερίδας Φιλελεύθερος συνελήφθησαν ύστερα από μήνυση του Πάνου Καμμένου. Αυτό παραβιάζει τόσο το ελληνικό Σύνταγμα όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία.

Ο υπουργός Άμυνας υπέβαλε μήνυση γιατί η εφημερίδα δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με την τρομακτική κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό κέντρο Μόρια της Λέσβου, αλλά και γενικότερα με τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το hot spot έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο «η ντροπή της Ευρώπης».

Ωστόσο, η προσπάθεια φίμωσης, τρομοκράτησης, ακόμη και κλείσιμο ενός μη φιλοκυβερνητικού Μέσου ενημέρωσης από την κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι μεμονωμένο κρούσμα. Ο έλεγχος του Τύπου και των ΜΜΕ γενικότερα είναι η πολιτική της με κάθε τρόπο από το 2015. Η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει τα τηλεοπτικά κανάλια και κατάφερε να κλείσει το MEGA.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προσπαθεί να κλείσει το Athens Review of Books (ARB) έχοντας δεσμεύσει (με δικαστική απόφαση που χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο) από τις 24 Ιουλίου 2017 έως και σήμερα τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εκδότριας του περιοδικού και τα έσοδα από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου, γιατί δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη που θύμιζε το πολιτικό παρελθόν του ως μέλους της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος (βλ. έκθεση τού 2017 https://rsf.org/en.greece).

Τρεις από τους δικαστές που επικύρωσαν την απόφαση αυτή στην συνέχεια διορίστηκαν από την κυβέρνηση Πρόεδρος και Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου –η εισηγήτρια, μάλιστα, καταψήφισε την ίδια την εισήγησή της.

Για την απόφαση αυτή το περιοδικό προσέφυγε στο ECHR και έγινε ταυτοχρόνως αγωγή κακοδικίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, θα γίνει δίκη με κατηγορούμενους τον Πρόεδρο και δύο Αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Ειδικό Δικαστήριο, στις 9 Οκτωβρίου.

Όλες αυτές οι παραβιάσεις συμβαίνουν γιατί, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά προβληματικό. Ο δείκτης Rule of Law υποχωρεί συνεχώς από το 2015 και μετά και βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Ιορδανία και η Ναμίμπια, στην 101η θέση της λίστας.

Στα θέματα ελευθερίας του Τύπου και ελεύθερης έκφρασης η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν ελαφρυντικό ότι για δεκαετίες είχαν ολοκληρωτικό καθεστώς. Η Ελλάδα, όμως, δεν έχει καμμία δικαιολογία: είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδόν 40 χρόνια!

Για όλες αυτές τις εξελίξεις, το διεθνές τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων –που εκπροσωπείται στην επιτροπή Media και Ελευθερίες του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον William Horsley, παλαιό και γνωστό στέλεχος του BBC– θα ενημερώσει τα αρμόδια θεσμικά όργανα του ΣΕ, τα οποία καλά θα κάνουν να δουν από πιο κοντά τί συμβαίνει στην Ελλάδα.

Γιώργος Αθανασίου

Πηγή: lykavitos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "