Δημήτρης Αξούργος, ο έλληνας δήμαρχος του Σβέρτε

Κατηγορία: Διεθνή Γεγονότα


Οι συνδημότες του αναφέρονται σε αυτόν απλώς με τα ονόματα «Dimi» ή «Der Grieche» (ο Έλληνας). Ο λόγος για τον έλληνα δήμαρχο της μικρής πόλης του Σβέρτε Δημήτρη Αξούργο.

Στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαρτίου στην πόλη του Σβέρτε, που βρίσκεται κοντά στο Ντόρτμουντ και αριθμεί περί τους 50.000 κατοίκους, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Δημήτρης Αξούργος κατάφερε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη: εξασφαλίζοντας το 56% περίπου των ψήφων κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος της μικρής πόλης και δη από τον πρώτο γύρο, κάτι που δεν συνηθίζεται σε περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία.

Η νίκη του 35χρονου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι κατάφερε να επιβληθεί του βασικού του αντιπάλου με διαφορά, μολονότι ο τελευταίος στηριζόταν από τρία συνολικά κόμματα.

Πώς πέτυχε αυτό τον εκλογικό θρίαμβο σε μια εποχή που το κόμμα του, οι Σοσιαλδημοκράτες, γνωρίζουν τη μια εκλογική ήττα μετά την άλλη, με τα ποσοστά τους σε παγγερμανικό επίπεδο να υποχωρούν ραγδαία το τελευταίο διάστημα;


Στο επίκεντρο ο πολίτης

«Κατά τους έξι μήνες του προεκλογικού αγώνα είχα συνεχή επαφή με τους πολίτες, άκουγα τα προβλήματά τους και προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις. Νομίζω ότι το πρόβλημα των πολιτικών είναι ότι μερικές φορές ξεχνάνε ότι κάνουν πολιτική για τους ανθρώπους», είπε ο κ. Αξούργος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Τώρα με την Άννα Μπουσδούκου.

Γεννημένος το 1983 στην Ελλάδα και με καταγωγή από τα Γιάννενα και την Κόνιτσα, ο Δημήτρης Αξούργος μετανάστευσε με τους γονείς του στο Ιζερλόν της Γερμανίας σε ηλικία πέντε ετών. Σπούδασε Ιστορία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Μπόχουμ, μαθήματα τα οποία και δίδαξε επί οκτώ χρόνια σε γυμνάσιο του Σβέρτε έως ότου αναλάβει πλέον τα νέα του καθήκοντα.

Ο νεαρός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είναι μέλος του SPD από το 2001, ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και 14 χρόνια από την ηλικία των 21, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά σε δημοτικό συμβούλιο.

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: dw.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "